Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

Ezek az írások itt műfajukat tekintvekisolgák. Kicsit olyanok, mint az egypercesek. Csak az irónia helyén ezekben szeretet van.
 Egy szemfog visszaemlékezései E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2011. június 06. hétfő, 06:18

Tejfogként láttam meg a napvilágot a Ratkó-korszak vége táján. Szerencsém volt, mert vártak engem és örültek a megszületésemnek. Finom falatokkal kényeztettek. Legjobban a cseresznyét szerettem, meg a meggyet, a barackot, a körtét, a szilvát, a szőlőt. Egyszóval minden gyümölcsöt, az érés sorrendjében.

Már kora ifjúságomban fontos szerepet játszottam a beszéd kialakításában. Különösen a foghangok területén szereztem érdemeket. A tiszta ef-ek, esz-ek képzése nem okozott nehézséget.

E boldog békeidő egyetlen rendhagyó eseteként említem egy százas szög fejével való közelebbi kapcsolatomat. Valami pince vagy kút készítése során kellett a szögfejnek és a szárának elválnia egymástól. Aztán sokáig várták, hogy ez a szögfej felbukkan a természet útján, de hiába. Pedig én nem rágtam el!

Tejfogságom vége táján már igencsak meglazult a kapcsolatom az engem befogadó fogággyal. Így aztán nem is nagyon bántam, hogy cérnát kötöttek rám és kirántottak. Kicsit mosolyognom kellet azon, hogy ez után hátra dobtak, és azt mormolták: „Egér, egér, adok neked csontfogat, adjál nekem vasfogat!”

Na, ha nem is lettem vasfog, de erős és szép fog vált belőlem. A már ismerős feladataimat igyekeztem továbbra is jól ellátni. A beszédfajták közé sajnos befurakodott először a felelés, később a vizsga is. Ilyenkor minden bátorságomat elő kellett venni, hogy ne csattanjak össze a fogtársaimmal. A vizsgák idején „szerencsére” nem sok dolgom akadt a táplálkozással. De nem panaszkodom, mert figyeltek rám és rendesen gondoztak.

Felnőtt életemből szívesen gondolok vissza az első csókra, a boldogító igen kimondására, az első gyerekre mosolygásra, aztán a másodikra és a harmadikra is.

Örömmel töltött el, amikor a közreműködésemmel átadódott a tudás egy szikrája vagy kisimult egy lélekránc.

Ám de!

Nem is tudom pontosan, mikor történt, pedig a visszaemlékezők jók abban, hogy pontosan visszaemlékezzenek. Mi a titkuk? Mintha csak azért történt volna meg velük az eset, hogy elmesélhessék!

Észre vettem, hogy a szomszédom, Ketteske betegeskedik, megrendült az egészsége. Idegen anyaggal pótolták a hiányát és az élet ment tovább.

Sajnos ez az idegen anyag egyszer csak megvált a fogtársamtól, óriási űrt hagyva maga után. Rosszkor tette, mert a függvények voltak soron éppen, és a foghangokra nagyon is nagy szükség volt a beszédben! De legalább még több derű lopózott be az életbe!

Beteg társam gyógyítására már nem volt elegendő az idegen anyag. Egészen a gyökeréig hatoltak és ettől kezdve a társam többé már nem volt ideges.

Múlt az idő, a beavatkozások izgalmait jótékonyan betakarta a feledés.

Aztán egyszer ez az én szomszédom újra megvált az idegen anyagától, de ekkor már az arányok a hiány javára tolódtak el.

A már kicsit sem ideges gyökérbe egy míves porcelán fogbaba ágyazódott be ezentúl. Küllemével mindenkit sikerült megtévesztenie, de ezt senki nem rótta fel neki, mert rendesen ellátta minden feladatát.

Mígnem egyszer engedett a gravitációnak és szelíden kihullt.

Nem hagyták annyiban a dolgot. Szépen becsomagolták a hűtlenkedő bébit, elvitték a fogdokihoz, és visszaragasztatták. Aztán még egyszer. Aztán újra…

Be kellett látni, hogy ez nem mehet így tovább!

A közelmúlt eseményeiről nehéz megfelelő rálátással beszélni. Azért megpróbálom.

Társam, Ketteske utolsó maradékát, a kibetonozott gyökerét is eltávolították. Jó társam volt, szeretettel emlékezem rá. Az ezt követő beavatkozások sajnos engem is és egy másik fogtársamat is érzékenyen érintették. Találkoznunk kellett egy csiszoló nevű műszerrel, amit szívesen kihagytunk volna az éltünkből! Azt hiszem ezt a társam nevében is mondhatom. Egyáltalán nem vigasztal, hogy ezután majd társammal együtt megkoronáznak, ami merőben szokatlan egy demokráciában. Mostantól az elveszett társunk, Ketteske hiányát fogjuk közre koronás fejünkkel, és úgy teszünk, mintha ő még mindig a helyén lenne!

 

Új korszak kezdődik az életemben.

Vagy csak a régi folytatódik másképpen?

 
Kockás füzet E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2011. június 04. szombat, 17:38

Gyakran kell részt vennem értekezleten, előadáson, továbbképzésen. A gyakoriságnak nincs fokmérője. Ezt csak úgy, érzésre mondom.

Ilyen alkalmakkor mindig magammal viszek egy kisalakú (A5-ös) kockás füzetet jegyzetelni. Már vagy három éve ugyanazt. Még mindig csak az első oldal felénél tartok.

 
Elindult egy rakott krumpli E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2011. április 16. szombat, 06:55

Elindult egy rakott krumpli egy messzi, távoli vidék felé. Valaki megkívánta, valakinek az otthon jutott róla az eszébe. Annyi minden mást szerethetett volna, de pont a rakott krumpli kellett neki, csak is az és semmi más! Lengyelné Icuka szerint olyan sokáig tart elkészíteni, és olyan hamar megeszik! De pont ezért megéri!

És most utazik a rakott krumpli egy kis buszon.

Anna készítette el, vett hozzá egy alkalmas sütőedényt, amiben aztán majd utazhat is őkelmeGondosan összeállította a hozzávalókat és szépen összesütötte, ahogy kell. Pont annyit készített, hogy talán néggyel osztható lesz azon a távoli vidéken. Mert az oszthatóság nagyon fontos, ha többen élnek együtt!

És utazik a rakott krumpli több, mint fél napon át. Remélhetőleg nem jár le a szavatossága, mire célba ér! Mert ott, ezen a távoli vidéken ezt nagyon is számon tartják!

Nem könnyű a rakott krumplik élete!

Hát még ha olyan helyen kell „megélnie”, ahol nincs is sütő!

Ezért indult el egy rakott krumpli…

 
Matematikafalva történetei E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2011. április 09. szombat, 08:36

Sokan kérdezték már tőlem, hogy’ javítok matematika dolgozatot? Pirossal! Tréfa nélkül, ha véletlenül elragadtatom magam és elméletet is kérdezek a diákoktól, olykor előfordul, hogy roppant lebilincselő válaszok  születnek. A tárgyhoz illő komolysággal fogalmaznak meg a diákok olyan állításokat, amelyeket maguk sem értenek.

Ezek a szövegek egy hosszú-hosszú érettségi dolgozatjavítás közben születtek. Kicsit olyanok, amilyeneket a diákok írnak.
Tegyük fel, hogy Matematikafalván minden megtörténhet!
 
Gálné Marika néni kijelöl a térben három független irányt: x a kisbolt iránya, ahová kenyérért jár, y a kocsma iránya, ahová az uráért jár, z a templom iránya, ahová imádkozni jár. A negyedik irány t, transzcendens, Istenhez vezet.
 
Pannika néni készül a temetőbe.
 
Pannika néni igazán nem pletykás- állítja Pannika néni.
 
Gálné Marika néni elvégez egy reláció-analízist.
 
Gálné Marika néni hirtelen elszunyókál.
 
Horváthné Erzsike néni szerint a Józsi ember.
 
Pannika néni felirta a világegyenletet, de még túl korinak tartja a közlését.
 
Gálné Marika néni a pócsi búcsúba készül.
 
Horváthné Erzsike néni egy sorozatot mértani sorozatnak tekint.
 
Gálné Marika néni szerint a mértani sorozat az olyan mértani sorozat.
 
Pannika néni azért ir pirossal, mert dolgozatot javít az unokája.
 
Horváthné Erzsike néni is vágyik a pócsi búcsúba, de – mondta is az urának! – mostanában nagyon hasogat a bal lába.
 
Mi a q ? – kérdezte volna Horváthné Erzsike néni, de leintették az asszonyok a piacon. 
 
Gálné Marika néni több biztos eseményről is értesült.
 
Miért pont a pont?- morfondírozott Varga Józsi bácsi az ásónyélre támaszkodva.
 
Szabó Pista bácsi megtalált néhány derék szöget a padláson, tavalyról.
 
A sánta Imi és a Teca egy pár, huzamos idő óta – állitja Gálné Marika néni.
 
Gálné Marika néni kitűzött egy hirdetést a villanyoszlopra három szöggel.
 
Szabó Pista bácsi elcserélt két derék szöget egy egyenes szögre. Úgy érezte, jó vásárt csapott.
 
Pannika néni azt mondja a jó barátság abszolút érték.
 
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

10. oldal / 10

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 1279 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs