Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

Ezek az írások itt műfajukat tekintvekisolgák. Kicsit olyanok, mint az egypercesek. Csak az irónia helyén ezekben szeretet van.
 



Gyógyító kendő E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2012. szeptember 15. szombat, 13:08

 

Jámbor Andreának

 

Hova száll a kimondott szó? Hova tűnik az érzés? Mivé lesznek a tárgyak?

A gyógyító kendő egy majdnem négyzet alakú gézdarab. Az egyik sarka hiányzik, de ügyes hajtogatással föl sem tűnik a hiányKellemes, világos tejeskávé színe van a kendőnek, kicsi, batikolt körökkel. Egy kislány kedveskedett vele az együtt töltött agytornák köszöneteképpen. Talán ő is készítette, de ezt már nem tudni, a közben eltelt negyed század kimosta az emlékezetből ezt, a különben lényeges mozzanatot.

A kendő eleinte rendes kendőként működött. Hűvösebb napokon a barna bőrdzsekihez illeszkedve szépelkedett és óvott a hidegtől. Aztán más kendők és sálak jöttek, és a mi kendőnk a polc mélyére szorult. De jöttek a betegségek is. A fájó torok, fültő, csukló néven veszi a puha, meleg ölelést. És előkerült a kendő a rejtekéből. Segített. Ettől fogva aztán mindig, ha szükség volt . Egyszer csak valaki kimondta: gyógyító kendő. Ez az elnevezés aztán fennmaradt, mert kifejezi a lényeget. Nagy a becsülete a gyógyító kendőnek. A betegség elmúltával, a szolgálata végén szépen kimossák, és gondosan elteszik a következő, nem várt alkalomra.

 

Történhet-e egy tárggyal jobb dolog annál, mint hogy jelképpé nemesedik?

Van-e lélekemelőbb, mint olyant adni, ami örömmel tölt el másokat?

 

Mégis létezik a véletlen, amikor összeolvad egy tárgy, egy fogalom és egy érzés?

 

 
Pikoló, barna E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2012. augusztus 08. szerda, 07:23

 

                                                                                               Karcsinak

 

Nem járok kocsmába és nem szeretek számolni.

Ellenben.

Szívesen iszom sört és szeretek gondolkodni.

Az első tétel nem igaz, mert van egy Pitypang nevű kocsma Békefalván, aminek a teraszán örömest elüldögélek egy pikoló barna sör mellet. A sör kiváló, legalább két nyelven beszél, az egyik a germán.

Ebben a kocsmában a sörhöz egy számtanpélda is jár. A fenti pompás barna csapolt sörből 330 forint egy korsó (5 dl, a gyengébbeknek), 260 forint a pohár (3 dl) és 80 forint a pikoló (2 dl). Ez már olyan feladvány, amin érdemes töprengeni!

A korsó és a pohár alapján az ember azt gondolná, hogy az egyenes arányosság egy finom gyakorlati példáját találta meg. De hogy fér bele ebbe az okoskodásba a pikoló, főleg, ha még a csapolás nehézségét is beleszámoljuk?

Matematikai probléma ide vagy oda, a sör kitűnő, és nem csoda, hogy a társaságban mindenki áttér a pikolóra. A korsósok és a poharasok is. Egy feltétel van: nem szabad a felfedezésnek hangosan örülni.

Ha nem bírunk egy feladattal, hagyni kell, hagy járjon rajta az agyunk, akkor is, amikor nem gondolunk . És kipattan az isteni szikra!

A megoldásom (az idő és a pikoló távolából):

A korsó és a pohár különbsége a pikoló, 330-260=70, erre jön 10 forint csapolási nehézség, az annyi, mint 80 forint, és kész!

 

Száraz matematika?

 
A verhetetlen nokedli E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2012. július 08. vasárnap, 08:27

 

Ez nem ételrecept, inkább életrecept. A nokedli bár étel is, de inkább életforma.

Eleinte félsz tőle. A szülői házban azt láttad, hogy a nokedli főzés után minden ragad. Cseppet sem lelkesedsz, főleg, mert neked kell mosogatni. Anyádtól azt hallod, alaposan ki kell verni a tésztát, hogy legyen. De hát nem is volt rossz!

Aztán megpróbálod önállóan. A te népességed is gyengéden ragaszkodik hozzá, hát nekivágsz!

Szerencsére nem vagy egyedül. A társad nagyon is jól tudja, mit hogy’ kell tenned. Mindkettőtök örömére társad megmarad az elmélet síkján.

Hamar kiderül, a kiváló végeredményhez kevés feltétel szükséges. A tésztához tojás, és liszt (a nagyobb mennyiségű körethez egy kevés víz is), a főzéshez , sós forró víz, a szaggatáshoz nokedli szaggató, spakni. Nem is szaggatás ez persze, hiszen csak finoman, de határozottan áttessékeled a tésztát az alkalmatosság kör vagy ellipszis keresztmetszetű nyiladékain. (Évekkel később leesett állal bámulod, amint harmadszülött fiad spakni vagy fakanál helyett a tulajdon kezével juttatja át a tésztát a szaggató túloldalára.)

A nokedli szereti, ha foglalkozol vele. Ha elhanyagolod, akkor menten megbosszulja azzal, hogy kifut, vezeklésképpen takaríthatod a tűzhelyet napestig. Nem is érdemes magára hagyni, hanem a kellő időben gyorsan cselekedni.

A kiszolgált főzővízzel nyomban zúdítsd nyakon a mosogatót zsírtalanító kúra gyanánt.

A keverőtálat megtöltöd hideg vízzel és a többi kellékkel együtt áztatod. Az idő és egy konyhai kefe megteszi a magáét.

A nokedli gyors étel. Gyorsan elkészíted, gyorsan elfogyódik.

A nokedli életforma.

Egy idő után észre veszed, hogy már nem csak a csirkepörkölthöz (lásd még gomba, marha) társítod, hanem mindenhez. Belefőzöd a paprikás krumpliba, a lecsóba(!), az egyszerű habart levesekbe (karfiol, zöldbab, sóska…).

A nokedli nem keverhetetlen.

A nokedli nem kiheverhetetlen.

 

A nokedli verhetetlen!

 

 

 

 
Elcsípni a Májust (kisolga) E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2012. június 03. vasárnap, 19:32

 

Októberben születtem. Az ősz színei, ízei, illatai lenyűgöznek. Ősszel csordultig vagyok a természettel.
De ez a varázslat valamikor elkezdődik! A rügyek duzzadása, a pici, világoszöld levélkék megjelenése, a virágszirmok kibomlása…, észrevétlenül, de megtörténik.
Évek óta próbálom elcsípni a tavaszt. A hóvirágot, az ibolyát, a nárciszt, a kicsi méhek döngicsélését. Próbálom a mínusz 5 fok és a plusz 24 fok között megtalálni a rügyfakadás pillanatát, a viharos szél és a napsütés kötött tetten érni az első légy előmerészkedését a téli rejtekéből.
Előkészületként igyekszem mindent eltüntetni, ami az elmúlt évre emlékeztet: száraz ágat, levelet, tavalyi termést. Megtisztítom a földet, és várom az új élet sarjadását.
Várok és figyelek, készülök a tettenérésre.
Aztán egyszer csak megtörténik! De már csak azt érzékelem, hogy bevégeztetett! Minden csupa zöld, virág, szín és illat.
Megtörtént hát! De mikor? Hiszen figyeltem, ott voltam, benne, a pillanatban!
Elszalasztottam volna mégis?
Talán nem. Hiszen eltűnt az arcom sápadtsága, kihajtott a halottnak hitt növény, merész kis gazok dugták ki a fejüket a földből.
Immár június van. A természet naptár nélkül is tudja, hogy elmúlt a május, hogy az új élet kialakult. A nedvek, az életerő áramlása beindult és tart mindaddig, míg be nem teljesíti a feladatát.
Ha mégsem tudtam elcsípni a májust, akkor reménykedem, hogy talán majd jövőre sikerül.
 
Hihetem-e, hogy megragadhatom a pillanatot?
 
 
 
Életvezetés E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2012. május 18. péntek, 22:01

 

Egy hétköznapi eset megoldása.

Reggel öltözködés közben váratlanul elszakadt a bugyim oldalvarrása. A ruhadarab nagy ívben elrepült.

Mit tehettem volna? Megvarrni már nem volt időm, így elővettem egy másikat, gondosan átvizsgáltam a varrásokat és felvettem.

Jó napom volt. Egész nap örültem, hogy nincs nyár, nem járok szoknyában, nem sétálok az utcán, és nincs kint a fenekem

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

7. oldal / 10

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 362 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs