Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Ivisz hírek

Az ivisz életével kapcsolatos friss híreket találod itt

ivisz



Új rovat indult: IVISZ-MOZI

Kedves Mindannyian!

Fantasztikus dolog az Internet, például arra is jó, hogy megmutathassuk Nektek azokat a filmeket, amelyek alapvetően hozzátartoznak a XX. század látványához és talán jobb megértéséhez. gyönyörűek, mélyen elgondolkodtatóak, lenyűgözőek ezek a filmek, nincs hagyományos értelemben vett cselekményük, de fölkavaróak, karatikus élményt adnak. Az első 3 film a Koyaanisqatsi 1988-ból és a Világok arca: Baraka 1992-ből és a What the bleep do we know? - Mi a faszt tudunk a cilágról? Irány az Ivisz-mozi!

Baudolino

 
Luxemburg! Hallgassatok efféle dolgokat:)

Nahát...smiley ITT

 
Szabadegyetem - új rovat az IVISZEN!

Kedves Mindnyájan!

Az ivisz szabadegyetemet indít mindannyiunk okulására. Professzoraink a TED előadói lesznek, szakmájuk, kutatási területük nemzetközileg elismert személyiségei. Hogy mi is ez a TED, azt Gönye Zoltán villamosmérnök, közgazdász foglalta össze az ezabeszed.hu-n 2010. májusában.

"Mi az a TED?

A TED a nevét a Technology (technológia), Entertainment (szórakoztatás) és Design (dizájn) szavak kezdőbetűiből kapta. Egy 1984-ben alapított non-profit szervezetet takar, amelynek kezdeti „küldetése”: gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni (Ideas Worth Spreading). Honnan jönnek ezek az gondolatok? Előadónak a tudományos, kulturális, művészeti, valamint a politikai és gazdasági élet kiemelkedő gondolkodóit, alkotóit(!) kérik fel. Bármekkora nagyot is alkottak ők: mindösszesen 18 percet kapnak! Összesen 18 percet arra, hogy bemutassák az eredményeiket, és inspirálják a hallgatóikat!

A TED előadásai a TED.com címen érhetőek el. Önkéntesek fordítják, feliratozzák az előadások egy részét. Ha egy előadáshoz elérhető a magyar nyelvű fordítás, akkor azt a lejátszó alsó részén lehet bekapcsolni (Subtitles available in… - résznél)...

Amikor ezeket a sorokat írom, akkor már több mint 140 TED-es előadáshoz van magyar nyelvű felirat. Ez már komoly választék…

Kevés kivételtől eltekintve a TED-en szereplő előadások az előadók eredményeire, szaktudására épülnek...

18 perc. Elképesztően kevés idő, ha az előadónak ennyibe kell beleszorítania egy művészeti, gazdasági vagy tudományos pálya eredményeit.

18 perc. Meglepően hosszú idő, ha közben az előadó a témáját, az eredményeit a hallgatók számára érdekesen, szórakoztatóan, inspirálóan akarja tálalni

18 perc. Ilyen időkerettel csak az rúghat labdába, aki megtanult két dolgot:

   1. szelektálni a rengeteg, átadni szándékozott információ között;
   2. bánni a közönséggel, tudatosan építkezni a retorika, előadástechnika eszköztárából.

Annak, aki maga sohasem adott elő, lehet, hogy nem egyértelmű: ez a 18 perces műfaj elképesztően kemény dió. A TED-en mégis számos kiváló példát találni arra, hogy miként kell ezt a feladatot megoldani. Érdemes tanulni belőlük."

Tehát még egyszer: a lejátszó ablak alatt található a Subtitles available in: ablakocska, amelyet lenyitva 48 nyelv közül válasszuk ki a magyart. A teljes képernyős üzemmód ikonja a lejátszó ablak jobb felső sarkában található. A magyar felirat néha túl gyorsan változik, képtelenség figyelmesen elolvasni, ilyenkor meg lehet állítani a lejátszást. De az se baj, ha nem értünk minden mondatot, attól egy-egy előadás lényegét, üzenetét még bizton megértjük.

Ezek a gondolatok a közös jövőnk, az élet és egymás megértése szempontjából nagyon fontosak! Íratkozzatok hát be jelképesen az IVISZ Szabadegyetemre és látogasátok szorgalmasan az órákat! Minden héten 1 előadás kerül föl, így nem kell sietni, akár többször is megnézhetitek a nektek legjobban tetszőeket.

Év végén vizsga lesz! Még nem tudom, hogyan s miként, de kemény lesz, az biztos!

Baudolinosmiley

 

 
Körözés - képblog (Baudolino)

A képblog William Blake: Ancient of Day c. képe alapján készült. Katt ide!
 

 
Szilveszter

Jó szilveszterést kivánok minden kedves iviszes látogatónak!

Ma 23 éve (is) átélhettem a születés-szülés csodáját.

Azóta ez a nap igazi ünnep nekem.

Csodás évfordulót kivánok mindenkinek!

Szeretettel

Olga

 

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

18. oldal / 23

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 548 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs