Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Nem annyira szép irodalom Sanyi Az élet és halál fatalizmusa
Az élet és halál fatalizmusa E-mail
Írta: Pamparam   
2010. december 13. hétfő, 13:17

Az élet és halál fatalizmusa

Fekszem az ágyamban és csak egy jár a fejemben, de békével, nyugalommal szemlélem: Vajon élve maradok? Az elején szívszorítónak találtam a helyzetet. Bárki bármikor eltávozhat erről a világról. Elkezdtem ezt boncolgatni. Miért van, hogy az eltávozás szóban illetődöttséggel szemlélünk, vagy esetleg mély hallgatással adózunk?

De egyszercsak elém rémlik: nem a valóságon, hanem a hozzá való viszonyunk miatt rendülünk ...  Van még egy világ egy képzelt, a képzelten keresztül éljük meg problémának vagy veszélynek a halált, mint furcsa ismeretlen. Amiből azonban kiindulunk az élet állapota, eme állapot nem alkalmas a halál felmérésére. Ha pedig Állapotok közötti áttűnésként érintjük, egyik állaptból sem igen tudhatunk jellegük különbözéséből a másikról semmit. (illetve a kép annyira töredezett, hogy elménkben nem képes összeállni semmivé sem. főleg az élet rácsán át) Mivel az is állapot, hogy szemlélünk. Amivel mérünk az élet: természetszerűleg állapota folytán nem tudhatja milyen a halál.

Az életből nem megélhető, milyen ha nincsMivel semmilyen rossz információnk nincs róla, nem is lehetne másképp megélni, ha már kíváncsiskodunk is. És a legfőbb: Csak az általunk életnek nevezett életből kiindulva lehet azt mondani: az élet nem léte. Azt is csak úgy tagadjuk, rénázve az életre. Vagyis  még arra is képtelenek vagyunk, hogy az élet nem létét, hiányát elgondoljuk. No ez az, amiért nem tudunk átnézni a túloldalra. (más kérdés, mivelhogy it az élet, egyenlőre nem is akarunk átnézni, ám ezt magunk előtt se igen ismerjük fel)

Visszapillantok önmagamban: valójában semmit sem értettem, mit miért tettem utólag is csak belemagyarázom, szerintem azért, vagy ezért.


Átszüremlik elmémen valami: A Fatalizmus lényege: Semmi, semmit nem számít, az élet se, egyáltalán nem lényeges, mi lesz vagy, nem lesz, noha tudjuk, ha akarjuk, hogy mi lehet. Evvel tekintve béke, nyugalom, könnyedség került belém, megszűnt a kapaszkodás az életbe, a függés az élettől. (a kifejezhetetlen szerelem, de mostmár szabad fényben fürdik) végre letettem egy (a!) nagy terhet.... Életem talán legerősebb kötődésének is annyi. Eközben lássatok csodát, jobban lettem.. Sokkal jobban. Az anyagon átszűrődött mosolyba botlottam.  

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 535 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs