Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Szegény ember konyhája Szegény ember konyhája - Cseresznyebefőtt
Szegény ember konyhája - Cseresznyebefőtt E-mail
Írta: Timi   
2014. június 10. kedd, 21:13

Ma volt az utolsó vizsgám, és többek között két láda cseresznye vár rám itthon türelmesen, hogy befőtt legyen.. Holnap eljön az ideje, de még én sem tudom miként lép a tartósodás útjára..

 

1.       Teszünk oda egy fazék vizet forrni. A jól megmosott cseresznyéket, a tiszta üvegekbe tesszük. Mindegyik tetejére szórunk két evőkanál cukrot, és feltöltjük forrásban lévő vízzel. Teszünk rá késhegynyi nátrium-benzoátot vagy szalicilt, fóliával befedjük és jól rácsavarjuk az üveg tetejét. Ezután egy fazék langyos vízbe állítgatjuk az üvegeket és fél órát főzzük takarékon. Miután kivesszük a vízből betakarva hagyjuk lassan kihűlni.

2.       Öt liter vízbe két kiló cukrot teszünk és felforraljuk. Ez lesz a szirup. Beletesszük a jól megmosott hat-hét kiló cseresznyéket, várunk öt percet, hogy átforrósodjon majd merőkanállal üvegekbe szedjük. A tetejére késhegynyi nátriumbenzoát-ot szórunk és rácsavarjuk a tetőt. Takaró közé rakva hűtjük ki.

3.       A jól megmosott gyümölcsöket, jól megmosott üvegekbe pakoljuk. Rácsavarjuk a tetőt, kuktába tesszük, felöntjük vízzel és forrástól számítva harminc percig főzzük.

4.       Szirupot főzünk literenként fél kiló cukorral. A tiszta cseresznyéket, tiszta üvegekbe tesszük és ezekre ráöntjük a szirupot.  A tetővel lezárjuk és dunsztoljuk

A dunszt azt jelenti, hogy fazékba tesszük lezárt üvegestől, felöntjük vízzel és forrástól számítva tíz-tizenöt esetleg húsz percen át főzzük. Majd takaróba tesszük és megvárjuk míg kihűlEzek után a „dunsztom sincs” igazán érdekes.. :) 

Közben azt olvastam, hogy hagyjuk a cseresznyét félórát vízben állni, így a kukaccal lakott cseresznyékből kijön a kukac. Mondjuk, ez nem boldogít túlságosan, mert azt sem szeretném megenni, amiben azelőtt a kukac vígan élt. De ha kijön a kukac, akkor legalább nem fogjuk megenni. Végül  is ha  kijött , még mindig találgathatjuk, melyik cseresznyénk volt lakott.. Szóval nem árt lakatlan cseresznyét venni..

{jcomments on}

 

Szóljon hozzá!

A regisztráció nélküli latógatók hozzászólásait, csak az adminisztrátor ellenőrzése után jelenítjük meg!
Regisztrálj - mielőtt elviszik előled!

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Támogatók

AdományozókBaudolino, Voodoo, Rosa, Satyusek, Kriszta, Klára70, Jarilo, BágóAranymaszat, Teri, hancyka, Era86, andi0110, ketrin6miki70, inestimi, Blondie, kunlord87, Domingo, Márti, Abszolút0, Holle anyó, sugarymarta, perecz, Erzsike, Ypszilon, pompom, Bara, Mykiman, kordasnemarika, davide_organist, BenCry, Sövi,, Timi, Timi anyukája, Ákos fia, Mónika, Tibi, Olgi és sokan, sokan mások...

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 913 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs