Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Szegény ember konyhája Szegény ember konyhája - Gölődin leves
Szegény ember konyhája - Gölődin leves E-mail
Írta: Olgi   
2014. április 19. szombat, 18:53

gölődin levest nagyszombaton szoktam készíteni

 

Szép parasztsonkát veszek. Egy éjszakára hideg vízben áztatom. Másnap jól megmosom, annyi vizet öntök , hogy ellepje a sonkát. Egy közepes fej vöröshagymát, egész borsot, babérlevelet, fokhagymát dobok bele, persze csak nagyon közelről. A forrás után legalább egy óra hosszat főhet szép csendesen. Ekkor a sonkát egy újabb fazék tiszta vízbe helyezem, az előző módon fűszerezem és tovább gyöngyöztetem. Az utolsó fél órában beleteszem a szokásos leveszöldséget.

Közben a gölődinhez felteszem főni a meghámozott, kis kockákra vágott krumplit, egy kis sóval és annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi. Ha megfőtt, leöntöm a vizet, villával összetöröm és ha egy kicsit kihűlt a krumpli, ütök bele egy tojást. Sóval, liszttel finom tésztát gyúrok belőle. Majd egy-egy darabot lecsípve, kígyókat sodrok. A kígyók sem ússzák meg, apró darabokra vágom őket és ezekből gömbölygetem a gölődint. Sok kell belőle, mert a népek nagyon szeretik!
Amikor a levesben már minden finom, kiveszem a sonkát és belefőzöm a gölődint. Akkor , ha feljön a tetejére. A hőközléssel vigyázni kell, mert a leves nem szereti a lobogást, a gölődin meg a langyos vizet. Azért van megoldás.

A sonka első vizében főzöm meg a kolbászokat, majd utoljára a megmosott tojásokat.

A nagymamám nyáron is főzött sonkalevest. Ilyenkor frissen gyúrtam bele tésztát, a sonkát meg meggyszósszal vagy zöldbabbal ettük.

étvágyat! készülődést!
 

Szóljon hozzá!

A regisztráció nélküli latógatók hozzászólásait, csak az adminisztrátor ellenőrzése után jelenítjük meg!
Regisztrálj - mielőtt elviszik előled!

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Támogatók

AdományozókBaudolino, Voodoo, Rosa, Satyusek, Kriszta, Klára70, Jarilo, BágóAranymaszat, Teri, hancyka, Era86, andi0110, ketrin6miki70, inestimi, Blondie, kunlord87, Domingo, Márti, Abszolút0, Holle anyó, sugarymarta, perecz, Erzsike, Ypszilon, pompom, Bara, Mykiman, kordasnemarika, davide_organist, BenCry, Sövi,, Timi, Timi anyukája, Ákos fia, Mónika, Tibi, Olgi és sokan, sokan mások...

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 238 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs