Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Tánczos G. Károly Kocsmai miniatűrök Kocsmai miniatűrök 115. (Élők, holtak, félholtak… 13. – Tibor, a király)
Kocsmai miniatűrök 115. (Élők, holtak, félholtak… 13. – Tibor, a király)
Írta: Tánczos G. Károly   
2014. január 28. kedd, 11:12

A Malomárok téli sportjainak csúcsteljesítménye, a kocsmai értékrend szerint hősi cselekedete Győr Tibi nevéhez fűződik! Igaz, a Malomároktól mintegy 50-60 méterre kell tekintenünk, de Tibor ragaszkodása e kocsmához, és az alább bemutatandó tett megérdemli, hogy ebbe a kategóriába soroljuk. 50-60 méterre (balra) és 10-15 évre (vissza) kell tekintenünk. Bizony, nem ma történt a dolog, de – éppen folyik a bizonyítás – ma is él az emlékezetemben.

Kemény tél volt az akkori, havas, jeges. Nála már csak Tibi szomja lehetett nagyobb, ha hajnalban felöltözött, óvatosan, hogy a feleségét fel ne ébressze, másnapos remegéssel kinyitotta a lakásajtót, leballagott (nem találok jobb szót, főleg, mert nem voltam szemtanúja, csak az ő elbeszéléséből ismerem az esetet, nekem és Carlofrancónak mondta el először) a lépcsőkön, kilépett a házból. Betájolta az útirányt és elindult. Átgázolt szabályosra nyírt hóval borított bokrokon, át járdaszegélyen, országúton (a 25-ösön) és újra a járdán, mikor a ködből kivillant az éjjel-nappal nyitva tartó kisbolt kirakatfénye. Mielőtt kilépett a boltból, kezében a literes Zöldszilvánival, a biztonság kedvéért megivott egy féldecis üveg pálinkát, beszélgetett, melegedett egy kicsit. Végül kilépett. „Hirtelen úgy éreztem magam, mint akit fejbe vágtak!” Már majdnem odaért egy biztosnak tűnő ponthoz, talán száraz talajdarabnak vélte, vizionálta, de egyszer csak „puff, hanyatt estem, akkorát zuhantam, mint az ólajtó, de – és ez teszi fennköltté, szívet szorongatóvá (facsaróvá) a történetet – a bort magasba emeltem. Inkább én, mint ő!” Nyögve, káromkodva feküdt a téli hajnalon, sehol egy ember, csak a sajgó háta, és a karjának látványa, amelyben magasba tartotta az üveget.

 

 

 

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 306 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs