Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Cseke Gábor Cseke Gábor: Firkák (10)
Cseke Gábor: Firkák (10) E-mail
Írta: Cseke Gábor   
2013. október 15. kedd, 19:54
Dugó és frizsider
 
A nemrég vásárolt frizsider motorja nagy buzgalommal morog. Fürge kattanással kapcsol be, öt percen át duruzsol, duruzsol és duruzsol a lelkem. Majd hirtelen csak - pukk! Mintha csak dugó repülne ki a boros butélkából... E pukkanással a motor leáll. Néma marad 5-10 percen át, aztán újra bekapcsol, s ez így megy órákon, napokon, heteken, hónapokon, éveken át. Ha valaki hallaná - szerencsére, nem hallja -, azt hihetné, hogy negyedóránként verek csapra egy-egy üveg itókát...
 
 
Erők játéka
 
A boltíven keletkezett mély repedés akár egy keskeny, kiszúrt szem. A mélyén tégla és malter megbomlott egysége homálylik, olykor le-lepottyan egy kisebb vakolatdarab. Hogy mikor áll be a teljes szakítás, ez már az erők játékán múlik; csak ne éppen most - mondom, valahányszor kénytelen vagyok elhaladni alatta.
 
 
Fűben hunyorgó
 
A kórházudvar kellős közepén pompás almafa áll. Rendre érik rajta a mosolygó gyümölcs, egy éppen most pottyant le, pontosan a fa alá helyezett, háromszögbe állított padok közé. Éppen csak puffan egyet, s már meg is találják legyek, hangyák, bogarak - az egész nyüzsgő őszi bagázs...
Három napig akkora volt a széljárás, hogy a betegek ki se mozdultak a falak közül. A padok közt megszaporodott gyümölcsök meg egyre fonnyadnak, erjedeznek, fakulnak, mint egy-egy apró, kihunyóban lévő nap.
 
 
Szuperszéklet
 
- Nagyszerű! Egyenesen csodálatos! - lelkendezett az ágytálban lévő kupacot látva a termetes, pirospozsgás főnővér. Elismerően fogott kezet a heherésző, mitugrász öregúrral, akit pár napja heveny hasmarssal szállított be a mentő. 
- Kitűnő az állaga - folytatta a tirádát -, a formája szimpatikus. Ezek a hajlatok, domborulatok és suvadások, nahát! Ez a spenótos szín viszont lehetne barnább is, megértettük? Szóval igen... Akkor igyekezzék!
 
 
 
Almaarcú
 
Almaarcú, a tömzsi kis segédápolónő, ahányszor széthordja a kórtermekbe az ételt, előtte felölti bokrosan vöröslő hajára az EU-s zöld védőhálót, s magára kanyarít egy hófehér, minden lépésére libegő-lobogó EU-s papírpelerint. Erősen restelkedik e maskarában, ettől tűzpirosra gyúl almaarca. Igyekszik minél hamarabb szabadulni a porcióktól, de a betegeknek nem ezért kedves.
 
 
Évszakok fényei
 
Reggel valami erős, harsogó fény vetült a világra – igazi őszi fényjáték. Szinte magától adódott a házi feladat: három illő jelzővel ellátni az évszakok fényeit.
Tavasz - lágy, cirógató, kedves.
Nyár - bizalmas, túlfűtött, nyomasztó.
Ősz - kemény, rideg, vallató.
Tél - szikrázó, csalóka, vaksi.
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 944 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs