Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Tánczos G. Károly Kocsmai miniatűrök Tánczos G. Károly: Kocsmai miniatűrök 88. (Kocsmasirató 1.)
Tánczos G. Károly: Kocsmai miniatűrök 88. (Kocsmasirató 1.)
Írta: Tánczos G. Károly   
2013. június 03. hétfő, 10:30

Egyik imádott versemben a Bikasiratóban írja Devecseri Gábor, hogy a torreádort megkérdezték, akar-e küzdeni, „de a bikát nem kérdezte meg senki”. Itt – legalábbis tudomásunk szerint – nem volt harc, csak vereség van. A miénk is. Főleg.

Tiltakozhatnánk, szidhatnánk őt, de tudjuk, Józsi egy mély empátiával, kitűnő emberismerettel megáldott, melegszívű, de ha kell, igazáért bátran kiálló, tisztánlátó üzletember. Amit tesz, mint az emberek többsége, önmagáért, saját és sajátjai boldogulására teszi, tehát nincs okunk lázadozni. Hiábavaló lenne, és méltatlan hozzánk.

Tudom, tudjuk, nincsenek szigetek, ugyanúgy függünk a külvilágtól, mint magunktól. Most szétszóródunk. Van, akivel néha összefutunk orvosnál, boltban, utcán, talán váltunk is egy-két mondatot. Van, aki könnyen túlteszi magát, keres másik kocsmát. És félek, hogy bár nem túl nagy a város, és még kisebb a mozgáskörzetem, lesz, akivel soha többé nem találkozunk. Ez fáj. Egy ideig sajogni is fog. Valószínűleg örökre.

Hétfőtől talán kerülő úton megyek még a szomszédos tejboltba is. Talán.

Egy, a neve elhagyását kérő törzstag így határozta meg érzését a hír hallatán: „Olyan, mint amikor egy ismerőst vagy távoli rokont veszít el az ember!”

A tulajdonos, helyesebben bérlő Jakab Józsit nem láttam még sírni. Most sem könnyezett, csak – mint gazda, ki felméri veszteségét – a mennyezetre nézett fátyolos szemekkel s csak ennyit mondott: „Ez van, Karcsikám”.

Más humorral próbálta enyhíteni a feszültséget: „Több is veszett Krahácsnál!” Egy újabb hang – tulajdonosát nem méltatom arra, hogy a nevét közöljem – Eötvös Gábort, a bohócot utánozva: „Van másik!” Senki nem nevetett, Fekete Bandi megszólalt: „Hülyék vagytok!” Akik tudták, mire utaltak ezek az alkalomhoz nem illő, pofátlanul morbid mondatok, neki adtak igazat! Valaki javasolta, nyilvánítsuk gyásznappá június 2-át, vasárnapot. Erre már Bandi is felnevetett. „Két nappal később úgyis Trianon-ünnep lesz!” – egy újabb hang. „Ünnep az apád…!”

Tegnap tudtam meg – Anditól –, hogy Józsi alkalmazza mindkettőjüket a Verigában. Zsuzsa és Andi: szupercsapat! Plusz Timi, Dobó Tímea, a „bámulatos csapos”! Így már más! Így már kevésbé fájó a vereség, a hiány.

 

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 148 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs