Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Tánczos G. Károly Kocsmai miniatűrök Kocsmai miniatűrök 81. (Meggymárka)
Kocsmai miniatűrök 81. (Meggymárka)
Írta: Tánczos G. Károly   
2013. április 18. csütörtök, 06:10

Hajnal óta nem tudtam nyugodni, mert izgatott, hogy melyik reklám szlogenje volt, hogy „Nem lehet megunni…”. Reggel aztán útnak eredtem. Utam – puszta véletlenségből – a Vallon Sörözőbe vezetett. Megkérdeztem. „Nem a Traubisodáé volt?” – kérdezett vissza Zsuzsa. „Tényleg!” Mivel nem volt más ötlet, ebben maradtunk, meg az üdítőitaloknál. Nevezetesen a meggymárkánál. Elmeséltem, hogy még szegedi egyetemi éveimben vért vettem észre nyáladékomban. Mit tesz egy igazi hős? Nem aggódik, nem hátrál meg, hanem cselekszik. Egy rövid időszakra meggymárkát ittam kísérőül. Érthető lett, hogy vöröset köhögök fel. Mikor elült a nevetés, Zsuzsa kezdett egy történetbe.

Három éves koromtól egész 16-17 éves koromig minden nyarat Jászberényben töltöttem. Rokonaim éltek ott. Pista bátyámat, akinek volt egy kocsmája, rajongásig szerettem. Úgy ragadtam rá, mint egy kullancs. Ő is szeretett. Amit a szüleim megtiltottak, ő megengedte, például ihattam kólát. Sokszor elvitt sétálni, általában az ismerősök kocsmáiba. Egyébként meg nem volt nagyivó, alkoholista. Ilyenkor a kedvencemet, a meggymárkát kértem. Hatéves lehettem, amikor felesége, Ica néni, megkérdezte, szoktunk-e iszogatni ezeken az alkalmakon. Persze, hogy tiltakoztam, nem akartam bajba keverni Pista bácsit. Ica néni megvárta, míg befejezem, s így szólt „Kislányom, ne hazudjál még ilyen kicsi dologban sem!”, aztán mosolyogva letörölte a számról az árulkodó pirosságot.

 „Hamarabb utolérni a hazug embert…” – bölcselkedett valaki, de senki sem nevetett a jópofaságon. Elgondolkoztunk.

 

(Az idézett szlogen egyébként tejet reklámozott! Hogy miért nem néztem meg reggel a neten, homályban marad. Pedig szedek egyebek közt memóriaerősítő pirulákat is.)

 

 

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 625 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs