Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Tánczos G. Károly Tánczos G. Károly: A kezdet asszonya
Tánczos G. Károly: A kezdet asszonya E-mail
2013. február 15. péntek, 11:31

„Nem nézni, csak látni! (Legalábbis egy darabig.)” Ha nem abban a környezetben, szituációban hallom e szavakat, biz’ isten megdorgáltam volna, de minimum rossz szemmel néztem volna a doktornőre, hiszen évszázadok tapasztalata sűrűsödik abban a mondatban, amit Bródy János így fogalmazott meg: „Láss, ne csak nézz!” Nem kérdeztem meg, hogy milyen forrásból, milyen úton jutott a fülembe ez a szemész szakorvosok számára alapvető kijelentés, csupán átgondoltam tartalmát.

De nemcsak bölcs dr. Koncz Enikő.

Talán meg is sértődne, ha elkezdenék hozsannázni neki, fölösleges bókokat felsorakoztatni. Ehelyett egy másik mondatát emelem ki, a dolog természeténél fogva némi magyarázattal. Az elbocsátásunkkor a 68 éves sorstársammal együtt mentünk be a vizsgálóba, őt felesége is bekísérte. Kiderült, hogy a bácsinak másnap vissza kellett volna mennie, s mivel vidéken laknak ez plusz terhet jelentett. A doktornő néhány másodpercig gondolkodott, majd ajánlotta a bent maradást. A nénike a férjére, majd a doktornőre nézett. (A kissé zavarodott tekintetéből nekem is jutott egy kevés.) Aztán így szólt: „Drága doktornő! Nem jelent ez problémát magának, maguknak?” Nem is kísérletezem leírni azt a pillantást, amivel doktor Koncz Enikő válaszolt! Elfordult, a telefonhoz lépett, s elintézte a „problémát”. Letette a kagylót és még mindig háttal nekünk kimondta a mondatot. A mondatot, amely hospinvestes, korrupt világunkban idegenül, mégis oly emberien hangzott. S mondta ezt oly természetességgel, amiként mások elfogadják a zsebükbe csúsztatott „hálapénzt”: „Mi vagyunk magukért.”

Nem akarom, hogy ez az írás többet, esetleg mást jelentsen, aminek szántam: tisztelgésnek egy ember előtt, akinek munkája számomra a kezdetet, az újrakezdés lehetőségét hozta meg.

 

Mielőtt érzelgőssé vagy okoskodóvá fajul e szöveg, bevallom, olyan címet akartam adni, ami a francia „la femme fatale” („a végzet asszonya”) hangulatát adta volna vissza, azaz francia címre gondoltam. Mivel nem találtam (mert nem is kerestem) franciául tudót, megmaradtam ennél a kicsit esetlen bugyutánál.

 

 

                                                                                                              Eger, 2013. február 15.

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 938 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs