Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Timi és az egyetem Timi és az egyetem - Valóság
Timi és az egyetem - Valóság

 

Az egyik kedvenc példám.

Earl Babbie: A társadalomtudományi kutatás gyakorlatarészlet.

Képzelje el, hogy éppen egy társas összejövetelen van nálunk. A vendégek rokonszenvesek, az étel  és ital elsőrangú. Ön főként egy előételtmelyet tálcán hordok körbetalál egyenesen elragadónak. Apró, panírozott, olajban sütött falatkák, rendkívül pikáns az ízük. Vesz néhányat „Hm, finom!”Még vesz. Próbál mindig ott feltűnni, ahol a falatkás tálcával járok.

Végül örömét már nem képes tovább magába fojtani: „ Mondja már, mik ezek?”kérdi „Hogyan készítik?” Én felfedem ön előtt a titkot: „Ön rántott gilisztát eszik” Ön igen drámai módon reagál: felfordul a gyomra és rögtön mindent a nappali szőnyegére tálal. Szörnyű! Hogy lehet ilyen borzalmas dolgot feltálalni a vendégeknek?

A történet lényege, hogy az előétellel kapcsolatos mindkét érzelem valóságos. Először ízlett, de aztán amikor rájött mit is eszik valójában. Az első a saját tapasztalatunkból ered, a másik abból amit megtanultunk,amit más emberek mondtak nekünk. Ön elfogadta azt a környezetében általánosan elfogadott nézetet, mely szerint, gilisztát enni undortó dolog. Ezt akkor kezdte elfogadni, amikor szülei először pillantották meg önt egy szemétdomb tetején ülve, a szájából kilógó, tekergő fél gilisztával. Amikor aztán a száját szétfeszítették, és lenyúltak a giliszta másik feléért a torkába, akkor megtudta, hogy társadalmunkban a giliszta nem számít kósernek.”

A valóság tehát egy fura dolog:).{jcomments on}

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 488 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs