Szegény ember konyhája - Kávé/2 |
Írta: Timi |
2012. október 15. hétfő, 20:13 |
Reggel a kávé alibi, mert amíg a csésze a kezedben van, hivatalosan nem vagy még ébren. :) A kávébabot kétféleképpen dolgozzák fel: A napra terítik, és megszárítják héjastól, vagy közvetlen a szüret után hántolják és úgy szárítják meg. A második eljárás gyorsabb. A pörkölés egy külön tudományág:) Pörkölés közben szénhidrátok (cukrok) karamelizálódnak, ez változtatja meg a nyers kávébab ízét. Színük alapján különböztetik meg a pörkölés típusait. Létezik világos, középbarna( Bécsi), sötétbarna (Párizsi), és mélybarna (Olasz) pörkölés. Elmondom miket kellene érezni. Bécsi- szép egyenletes, francia – enyhe savas felhang,olasz- édes, füstös, testes, ami odaég az a spanyol. De ehhez már nagyon kávé gourmandnak kellene lenni szerintem.. A frissen pörkölt kávé illata biztosan mennyei lehet. A kávét ezután gyorsan lehűtik és vákuum csomagolják, mert különben az aromája elillanna. Amikor gyerek voltam, még nem lehetett őrölt kávét kapni. A legtöbb háztartásban volt otthon egy kis darálógép. Beletettük a kávét, rápattintottuk a tetejét. Az oldalán volt egy kerek gomb, benyomtad és már recsegett is. Mikor úgy nézett ki, hmm.. már biztos jó lesz, elengedted a gombot, meg kellett rázni egy kicsit mielőtt levetted a tetőt, mert különben az oldalra került szemek kiszóródtak. Aztán végre ki lehetett nyitni. A daráló késeitől meglangyosodott frissen őrölt kávé eszméletlen jó illatot árasztott. Szerintem itt dőlt el, hogy kávézni fogok:) Sőt, volt daráló még az ABC-ben is. Aztán betettük a kotyogóba, ami néha felrobbant és átfestette a konyhát. De általában azért működött.. először sziszegett, majd bugyogott és rotyogott. Végül, mint a gőzmozdony sss-ssszz.. lejött ,csupa kávéillatú pára illat a konyhában. A mamám ezután mindig hideg vízbe állította, de volt, hogy nem vettük le idejében, akkor kiolvadt a tömítőgumi és bűzlött az egész. De egyszerűen ki lehetett cserélni. Kis csészébe töltötte és mindig volt nála kockacukor. Szerencsére, mert ameddig gyerek voltam, csak a kockacukorra pályázhattam. A törökök a pörkölt kávét többször átdarálják, míg megfelelő finomságú nem lesz. A hosszú nyelű sárgaréz edényben a cukorral együtt főzik, minden csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak, és kanállal kavargatva felfőzik. Mielőtt a kávé kiforrna, leveszik a tűzről majd még egyszer felforralják, és csészékbe öntik. A tetejére 1-1 csepp hideg vizet tesznek, így a zacc gyorsabban leülepszik. Ma már főznek csodamasinákon, csepegősökön, és újabban kapszulás kávéfőzőkön.. de a lényeg ugyanaz marad, egy csésze illatosan gőzölgő kávé. Minden jót:) Ui: A reggeli kávénak elhiszed, hogy felébreszt, aztán a nappalinak, hogy majd csodát tesz:) {jcomments on} |