Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Mű-vé-szett Fotó Fotóművészet H. Szabó Sándor: Légből (le)kapott valóság (fotó)
H. Szabó Sándor: Légből (le)kapott valóság (fotó) E-mail
Írta: Cseke Gábor   
2012. szeptember 21. péntek, 12:22

 

altA hatvani születésű H. Szabó Sándor (szülővárosától nyerte nevében a H. betűt) több mint húsz éven át volt az MTI fotográfusa és légifotósa - az egyedüli a magyarországi prérin.
 
Légifotós csak azután lett, hogy munkahelyéről, a Magyar Távirati Irodától kiküldték egy rendőrfőkapitányi fogadásra, készítsen pár eseményfotót. Ezt követően a társadalmi kapcsolatok osztályvezetője Dr. Csányi Klára rendőr alezredes asszony azt kérdezte tőle, tudna-e légifotókat készíteni a rendőrévkönyv számára, mire ő igen-nel válaszolt, bár teljesen idegen volt számára ez a terület.
 
Körülményes volt elkészíteni a kért felvételeket, 4-5 alkalommal hiába ment be a légirendészeti bázisra, nem jött össze a legifotózás, különböző okokra hivatkozva hazaküldték. Aztán végre sikerült: az Mi-2-es helikopter, Szász Lászlóval a pilótaülésben fölrepítette. Előzőleg leszerelték az ajtót, hogy ne zavarja a fotózást. A készülék, repülés közben, istenesen zörgött, nem volt valami bizalomgerjesztő. A pilóta szólt, menjen közelebb az ajtóhoz, aminek aztán meglett az eredménye: a Dohány utca táján elszállt a papucsa, a Deák-tér felett pedig a szemüvege is. Leszállást követően nagyon félt, mivel előzetesen felhívták a figyelmét, hogy a gépből semmi nem eshet ki, ha mégis megtörténik, akkor jelenteni kell, mint repeseményt. Az "eseményt" megúszta, s bár zokniba szállt ki a helikopterből, és úgy ment az autójához, de ez szerencsére nem tűnt fel senkinek
 
Két évtizeden át dolgozott azután együtt a légirendészekkel. Összeszokott csapat alakult ki, a rendőrségi pilóták is ráéreztek, mi kell ahhoz, hogy képek születhessenek. Úgy fordultak a géppel, hogy a lapátok ne lógjanak bele a felvételbe. Igazi gyors csapatmunka volt...
 
Helikopter Sanyinak - ezen a néven mutatkozott be e-mailban - az eltelt húsz évben voltak kemény helyzetei is, amelyek után úgy érezhette: mindannyiszor sikerült újjászületnie. Egyszer, amikor az MD 500 E helikopterrel Kiliti repteréről felszálltak, a Balaton fölött elment az olajuk. A pilóta, ugyancsak Szász László, előbb nem szólt semmit, később figyelmeztette utasait: mindhármuknak ki kell ugraniuk a gépből! Előbb a fotós ugrik, majd az operátor, végül a pilóta! Aki az utolsó pillanatban úgy vélte, mégis megpróbál leszállni Balatonfüreden. Alig értek földet, a hajtóműből hatalmas fehér füst tört elő. Helikopter Sanyi akkor idegességében egy egész csomag cigarettát elszívott...
 
Legkeményebb kalandja egy ferihegyi katasztrófa: a gép iszonyatos erővel bepörgött a levegőbe, a becsapódást követően a hajtómű süvített, majd a gép pattogott a rotoragy csonkon. Nagy csodának számított, hogy a helikopter nem robbant fel, a DHL munkatársai szabadították ki a túlélőket a roncsból.  
 
Sanyi majd minden, Magyarországon használatos helikopter típussal repült már. Szerinte minden helikopterből jó fotózni csak felszálljon, illetve leszálljon. De igazából azért mégis az MD 500 a csúcs: a gépbe remekül ellehet helyezkedni, ezáltal kivalló képeket lehet készíteni. Lényeges, hogy az MD 500 -nál a hajtóműhő hátra távozik, így nem keletkezik hőkép.
 
Ami a szakmai teljesítményét illeti, Helikopter Sanyi több mint 3000 repült órát összesített, amivel világviszonylatban ő az első légifotós. Második helyen egy japán légifotós áll, akinek 900 repült órája van. 
 
Nyár folyamán rendszerint a Balatonnál tartózkodik.Ennek ellenére, az elmúlt húsz évben csak kétszer fürödhetett a Balatonban.
 
2011-ben Helikopter Sanyit egyik napról a másikra sokadmagával elbocsátották az MTI-től. Leépítették: nem volt rá szükség. Az egyetlen magyar légifotósra. Aki a világon a legtöbbet volt már a levegőben!
 
Szerencsére, létezik az Országos Rendőrfőkapitányság, akik kollegiális barátságból addig is repültették. M unkát ajánlottak neki s ő elfogadta. Azóta az ORFK kötelékében repül hivatali megbizatása alapján is, ő készíti a légi járőrözést dokumentáló fotókat és videófelvételeket. Ugyanakkor rendszeresen ingyenes fotóválogatást küld a készített anyagból a médiának. Egy a kikötés: föl kell tüntetni, hogy a felvételek az ORFK megbízásából készültek. Mi is így teszünk, s máris előttünk állnak Helikopter Sanyi csodálatos (l)égi felvételei - földünkről, életünkről.
 
Cseke Gábor
 
(A Juventus rádióban nemrég érdekes beszélgetés hangzott el Helikopter Sanyival, ami itt meghallgatható)
 
A galéria képei, balról jobbra és fentről le:
1. A légikötelék, amellyel repülök * 2. Vörösiszap (világotjárt, díjazott felvétel) * 3. Golfpálya Örményesnél * 4. Díszletvár Vál határában * 5. Hulladéklerakó, Pusztazámor * 6. Motorosok Alsóörsön * 7. Fürdő Mezőkövesden * 8.  Aratás Ságváron * 9. Kékszalag Verseny a Balatonon  * 10. A Balaton Siófoknál * 11.  Balaton, déli partszakasz * 12. Gömbkilátó Bogláron * 13. Aszály a déli parton * 14. Vihar előtt Mátraalján * 15. A veszprémi börtön, ahol a rossz fiúkat tartják * 16. Halastó kánikulában * 17.  Őszi stég * 18.  Tihanyi öbölben * 19.  Ságvári pilótaemlékghely * 20.  Éjszakai repülés * 21-22.  A Béke angyala Siófoknál
 
01_hszabo_a_kotelek01_hszabo_a_kotelek02_hszabo_vorosiszap02_hszabo_vorosiszap03_hszabo_golfpalya_orvenyesnel03_hszabo_golfpalya_orvenyesnel04_hszabo_diszletvar_ val_hataraban04_hszabo_diszletvar_ val_hataraban05_hszabo_hulladeklerako_pusztazamor05_hszabo_hulladeklerako_pusztazamor06_hszabo_motorosok_alsoorson06_hszabo_motorosok_alsoorson07_hszabo_mezokovesdi_furdo07_hszabo_mezokovesdi_furdo08_hszabo_aratas_sagvar08_hszabo_aratas_sagvar09_hszabo_kekszalag_verseny 09_hszabo_kekszalag_verseny 10_hszabo_balcsi_siofok10_hszabo_balcsi_siofok11_hszabo_balcsi_delipart11_hszabo_balcsi_delipart12_hszabo_gombkilato_boglar12_hszabo_gombkilato_boglar13_hszabo_aszaly_delipart 13_hszabo_aszaly_delipart 14_hszabo_viharelott_matraalja14_hszabo_viharelott_matraalja15_hszabo_ veszpremiborton15_hszabo_ veszpremiborton16_hszabo_ halasto_kanikulaban16_hszabo_ halasto_kanikulaban17_hszabo_oszisteg17_hszabo_oszisteg18_hszabo_tihanyi18_hszabo_tihanyi19_hszabo_sagvar_pilotaemlekhely19_hszabo_sagvar_pilotaemlekhely20_hszabo_ejszakai20_hszabo_ejszakai21_hszabo_siofok_bekeanygala_a21_hszabo_siofok_bekeanygala_a22_hszabo_siofok_bekeangyala_b22_hszabo_siofok_bekeangyala_b
 

Hozzászólások 

 
#1 Kelli 2018-11-15 14:10
I have noticed you don't monetize your website, but you can earn additional cash every day.
It's very easy even for noobs, if you are interested simply search in gooogle: pandatsor's tools

Visit my web-site youngForest: https://facebook.com/Tesha
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 934 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs