Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Tánczos G. Károly Kocsmai miniatűrök Kocsmai miniatűrök 38. Akik már túl vannak a dolgon (1.2., Árpád, az ember)
Kocsmai miniatűrök 38. Akik már túl vannak a dolgon (1.2., Árpád, az ember)
Írta: Tánczos G. Károly   
2012. január 28. szombat, 07:35

                                                                                                                                  Olginak

Nem is azért barátom, mert néha mulatoztunk Király Sanyi [azóta róla is csak múlt időben beszélhetek] pincéjében. A szíve miatt. Hatalmas termetű, nem kötekedő, de az ellenféllel bátran szembeszálló ember volt. (Az ellenfelek, olykor „ellenségek” főként „tanítványainak” idősebb hozzátartozói voltak.) Okos, művelt, öntörvényű. Művész. Szeretett élni. Idézek az „Élők, holtak, félholtak (Emlékképek egy egri kocsma művészeti és sportéletéből)” című írásomból, ami a Malomárokra fókuszált.

„Árpinak, az egy ideig Egerben letelepedett, büszke, a Nagykunságból elszármazott festőművésznek ellenben volt a hangja. Abban is különböznek, hogy Árpi él. Már nem Egerben, de él. A Malomárok második virágzása (a „Bandi-korszak”) idején került a városba. Rendezett ő is kiállítást kocsmában, de egy másikban. Kiváló hangját alaposan kieresztette a pincében rendezett találkozókon (azon is, amelyen Jani bácsi egy rövid ideig prímás volt). Ő a téli sportok terén írta be magát a kocsma aranykönyvébe. Sanyi pincéjéhez egy lépcsősoron lehetett feljutni. Carlofranco még a műtétek előtt volt, de a megivott italmennyiség reszketőssé, imbolygóvá, néha összecsuklóssá tette lábait, a tél síkossá, csúszóssá, szóval „hősünk” számára már-már életveszélyessé a hazaútnak e lépcsős szakaszát. És jött Árpi, az italtekkor márjobban bíró, hajával és termetével Sámsont idéző pincetárs, felkapta „hősünket”, és másodpercek alatt levitte az enyhébb lejtésű szakasz kezdetéig, és rohant vissza. (Talán inni még, talán egy másik cipelésre váróért.)”

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 172 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs