Mákos, diós hajtott (Bejgli 2.)
Anyám legfiatalabb húgától, a nyolcvannégy éves nagynénémtől, Pirike nénitől kaptam ezt a receptet. A karácsonyi jókívánságok és családom hogy létéről érdeklődés közé beszúrva, csak úgy mellékesen.
Pirike néni mindig nyitott volt az újdonságokra a konyhai műveletek terén is. Gyerekkoromban gyakran hallottam ezt a mondatot Anyámtól:" A Pirike azt mondta..." A Pirike tájékozottsága, napra készsége már jó ötven éve is felért egy széles sávú internettel.
A nagynéném ezt a receptet saját tapasztalatából és a mások jó ötleteiből rakosgatta össze.
A tészta.
Egy dl tejben 5 dkg élesztőt felfuttatunk. 25 dkg margarint 40 dkg liszttel elmorzsolunk. Hozzáadunk 3 tojás sárgáját, 2 dl tejfölt, 2 dkg cukrot. Összedolgozzuk. Beletesszük egy nejlonba és egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk.
Másnap négy egyenlő részre vágjuk, tepsi méretűre kinyújtjuk, ráterítjük a tölteléket, feltekerjük, sütőpapírra helyezzük. A rudak tetejét tojással kétszer megkenjük, egyszer hosszában, egyszer "körösztben". Máris mehet a sütőbe, ahol szépen megsütjük.
A töltelék.
25 dkg mák, 25 dkg darált dió, 1 nagy alma, 1 csomag mazsola, tej, cukor ízlés szerint.
Az almát kicsi reszelővel lereszeljük, elosztjuk a dió és a mák között. A mazsolát megmossuk, egy kis tejjel a mikróban megpuhítjuk. Az almától és a mazsolától nem lesz száraz a töltelék.
Két rúd mákos, két rúd diós hajtottunk lesz.
Még nem próbáltam ezt a receptet, de ahogy írtam nagy kedvet kaptam rá, hogy elkészítsem.
Köszönöm Pirike néni! |