Szegény ember konyhája - Bejgli |
Írta: Józsáné Fehér Marcsi |
2011. december 21. szerda, 20:38 |
Bejgli
0,5kg liszt,15dkg zsír,10dkg cukor,1tojás,pici só,2dkg élesztő (langyos tejben megfuttatni) Összedolgozni,ha kell még mehet tej,gyúrás után 1 órát hidegre tenni.4 részre osztani,vékonyra nyújtani. A tepsiben már nem keleszteni!!!Tojássárgával
Mákos: felforralni 1,5dl vizet 15dkg cukorral,majd ráönt a 20dkg mákra.
Diós: felforralni 1dl tejet 15dkg cukorral,majd leforrázni a 20dkg darált diót. :) a mákosba mehet a mákhoz reszelt citromhéj is! És ami lényeges,ha kész van utána már nem szabad hidegre tenni!!!
Ezt még a teszes kismargoc-tól kaptam,akkor csináltam én is életemben először!Ő pedig egy öreg nénitől kapta még annak idején,ez egy 70 éves recept! :)
|
Hozzászólások
Anyám legfiatalabb húgától, a nyolcvannégy éves nagynénémtől, Pirike nénitől kaptam ezt a receptet. A karácsonyi jókívánságok és családom hogy létéről érdeklődés közé beszúrva, csak úgy mellékesen.
Pirike néni mindig nyitott volt az újdonságokra a konyhai műveletek terén is. Gyerekkoromban gyakran hallottam ezt a mondatot Anyámtól:" A Pirike azt mondta..." A Pirike tájékozottsága, napra készsége már jó ötven éve is felért egy széles sávú internettel.
A nagynéném ezt a receptet saját tapasztalatából és a mások jó ötleteiből rakosgatta össze.
A tészta.
Egy dl tejben 5 dkg élesztőt felfuttatunk. 25 dkg margarint 40 dkg liszttel elmorzsolunk. Hozzáadunk 3 tojás sárgáját, 2 dl tejfölt, 2 dkg cukrot. Összedolgozzuk. Beletesszük egy nejlonba és egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk.
Másnap négy egyenlő részre vágjuk, tepsi méretűre kinyújtjuk, ráterítjük a tölteléket, feltekerjük, sütőpapírra helyezzük. A rudak tetejét tojással kétszer megkenjük, egyszer hosszában, egyszer "körösztben". Máris mehet a sütőbe, ahol szépen megsütjük.
A töltelék.
25 dkg mák, 25 dkg darált dió, 1 nagy alma, 1 csomag mazsola, tej, cukor ízlés szerint.
Az almát kicsi reszelővel lereszeljük, elosztjuk a dió és a mák között. A mazsolát megmossuk, egy kis tejjel a mikróban megpuhítjuk. Az almától és a mazsolától nem lesz száraz a töltelék.
Két rúd mákos, két rúd diós hajtottunk lesz.
Még nem próbáltam ezt a receptet, de ahogy írtam nagy kedvet kaptam rá, hogy elkészítsem.
Köszönöm Pirike néni!