Szegény ember konyhája- Zserbó |
Írta: Timi |
2011. november 23. szerda, 10:54 |
Zserbó Húú de hideg van, majd lefagyott az orrom mire hazaértem. Amíg felmelegszek, leírom a hétvégi zserbó receptjét. Elég egyszerű elkészteni, és szerintem finom:) Egy bögre (két deci kb.) langyos tejbe, tegyünk egy evőkanál cukrot, és bele egy deka élesztőt. Harmincöt dkg liszttel morzsoljunk el húsz dkg margarint. Elég furán hangzik, de a lényeg, hogy a margarin kis darabokban legyen a lisztben.. Ha az élesztő már éled, tegyük a liszthez még: egy tojást, egy evőkanál cukrot, csipet sót, és most látom, hogy kellett volna egy csipet sütőport.. én ezt valahogy kihagytam, de így is jó lett:) Osszuk a tésztát három egyenlő részre, és egyenként nyújtsuk tepsi méretűre. Tegyük az első lapot a tepsibe, kenjük meg sárgabarack lekvárral, és szórjuk meg cukrozott darált dióval, ne sajnáljuk egyiket sem. Fedjük be a következő tésztalappal, azt szintén kenjük meg lekvárral, és szórjuk a dióval. Jöhet rá az utolsó lap, takarjuk be vele a széleit is. Hagyjuk pihenni egy kicsit, aztán süssük addig, míg a teteje szépen pirosodni nem kezd. Ha kihűlt, vonjuk be a tetejét csokival. Ehhez, öt evőkanál kakaóport, öt evőkanál porcukrot, egy kevés (pár evőkanál) vizet, folyton kevergetve főzzük néhány percig, majd vegyük le a gázról és dobjunk bele öt deka vajat, és tovább keverjük, amíg elolvad. Közben öntsünk hozzá egy kis, hű de jó illatú rumot, vagy rumaromát. Jobb dolog nem is történhetne a csokival, minthogy rummal találkozik..:) Tegyük a sütink tetejére, simítsuk el, és várjunk, amíg jól megdermed, majd szeleteljük.
|