Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Csábi István Csábi István: Karófia 13. fejezet: Hogyan fociznak a pujászok?)
Csábi István: Karófia 13. fejezet: Hogyan fociznak a pujászok?) E-mail
2011. augusztus 19. péntek, 05:35

Az  előző oldalakon a kajófászat hétköznapjaiba nyertünk betekintést. Most nézzünk körül Karófia pujászatában.

Csókia határában sok száz hektáron termeltek puját. Sőt a csókiával szomszédos Teringette kisvárosban is nagy hagyománya volt a pujászkodásnak
 A két városka ősidők óta rivalizál egymással. Focicsapataik a nemzeti bajnokság harmadik vonalában szerepelnek. A múlt héten a teringettei pályán mérték össze erejüket. Különös tétje volt ennek a mérközésnek. A Pujatermelők Szövetsége regionális központokat jelölt ki ország szerte. Csókia és Teringette is pályázott közös régiójukban a címre. Kő kövön nem maradt, mert a két város polgárai mindent megmozgattak. A Putesz székházában már mozdulni sem lehetett tőlük. A már-már működésképtelenné vált a szervezet, amikor Pujovics Pongor Pál, szövetség elnöke, meglepő ajánlatot tett: 
-Döntsön a soron következő Teringette-Csókia bajnoki találkozó!
Óriási várakozás előzte meg a meccset. A teringetteiek a hazai pálya előnyeit igyekeztek maximalizálni. Mindkét kapu mögé nagy teljesítményű ventillátorokat rejtettek el, az volt a céljuk, hogy csapatuk a forgásirány változtatásával mindkét félidőben hátszélben játsszon. A ventillátorok álcázását egy nyugdíjas gyalogsági százados végezte, aki amatőr illuzionista is. A város kapugyártó cége megoldotta, hogy a kapukat egy távirányító segítségével szükség szerint észrevehetetlenül jobbra-balra lehessen mozgatni. A repülőgép modellező szakkör a labdába rejtett ki- és behúzható szárnyakat, hogy alkalmas manővereket tudjonak végezni.
Természetesen a csókiaiakat sem mentek egy kis huncutságért a szomszédba. A város neves szülöttjének, Stenczer Albertnek a világhírű holografikusnak a segítségét kérték. Arra gondoltak, hogy egy hologram segítségével milyen könnyű létszámfölényt kiharcolni, lesre állítani vagy épp egyszerre két labdát küldeni az ellenfél kapujára. Küldöttség indult hát Tarófába, ahol Stenczer úr csókiai szíve nagyot dobbant, és azonnal munkához is látott. A város cipészmestere robbanóanyagot rejtett el a játékosok stoplijában, ami megfelelő pillanatban detonálva a játékos gyorsaságán és emelkedésén segített. Asztrológusokat fogadtak fel, hogy a mérkőzés napjára a játékosok horoszkópját nyerőre hangolják. Kémeket is fizettek, poloskákat rejtettek el a teringettei csapat öltözőjében és kispadján.
Mindkét város mindent megtett saját játékosaik felkészítéséért és az ellenfél játékosainak kikészítéséért. Természetesen szigorú titoktartás mellett, még a játékosok sem ismerték a terveket.
A Teringetteiek egy ideiglenes lelátót terveztek építeni a csókiai drukkerek számára, ami ellen ők hevesen tiltakoztak. Nekik ne építsenek semmi bóvlit, majd visznek ők magukkal rendes hazai lelátót! Ebben nem is kevés hátsó szándék volt, mert így nagy biztonsággal elrejthették Stenczer úr berendezéseit.
Elérkezett a nagy nap, vasárnap délután négykor zsúfolt lelátók mellett kezdetét vette a mérkőzés. A VIP páholy vendége volt Pujovics Pongor Pál, mint legfőbb pujász. A mérkőzés rövid krónikája:
 6. perc: Dranta húsz méteres lövése centiméterekkel kerülte el a Teringette SC  (TSC) kapuját. Jól vizsgázott a kapumozgató szerkezet. Dranta a fejét csóválta. 
  8. perc: az erős hátszéllel támogatott TSC támadását három méteres lesállás miatt megállították. A TSC hetes számú játékosa sportszerűen vette tudomásul a döntést, mert saját szemével látta, hogy a hetes számú játékos valóban lesen van. Honnan tudhatta volna, hogy saját hologramja futott lesre?
12. perc: Dranta újra lövéshez jutott. Labdáját a jobb alsó sarok felé irányította. Polip Jenő kapus előtt felvillant egy a bal felső sarok felé tartó labda. Hatalmas robinzonáddal elindult felé, de árnyékra vetődött, az igazi labda a bal alsó sarokba csorgott. Stenczer Albert elmosolyodott. Vezet a Csókia SE. 0 : 1
19. perc: A  TSC hetesét már sokadszor intik le lesen, egyre zavartabb a tekintete, de nem reklamál. 
21. perc: Karcos, a TSC középpályása 35 méterről lő, bízva az erős hátszélben. A nézőtéren a modellező szakkör vezetője megnyomott egy gombot. A labda zsugorodó spirál pályán védhetetlenül a bal sarokba vágódott. 1 : 1
30. perc: Zsilet, CSSE népszerű centere egy beadásnál elképesztően magasra ugorva fejelt az ellenfél kapujába. Valódi felhőfejes! Zsilet talpa alatt füstfelhő, egy kisebb pukkanás is hallatszott. A hangosbemondó megtiltotta a füstbombák használatát. 1: 2
40. perc: Kontra, a CSSE balhátvédje a rövidsaroknál szögletre próbált tisztázni. Érthetetlen módon a labda a kapuban kötött ki. Öngól. Kontra dörzsölte a szemét, mintha elmozdult volna a kapu! 2 : 2
A szünetben  a TSC hetes számú játékosa cserét kért, kettős látásra hivatkozott. Furcsa módon 180 fokot fordult a szél.
51. perc: Úgy tűnt egy pillanatra, hogy három teringettei vezeti a labdát két csókiai védőre, de egy csapásra négyen lettek. A támadás elakadt. Stenczer úr nagyon jól együtt élt a játékkal, kiváló taktikai érzékkel létszámfölényt alakított ki a védelemben. A bíró  úgy érezte, hogy több a csókiai játékos a kelleténél. Megállította a játékot, de be kellett látnia, hogy tévedett. Albert csúnyán megtréfálta, mert egy pillanatra kivetítette elé a sokat emlegetett k…. anyját. 
52. perc: Egy játékosmegfigyelő feljegyzése: „ A CSSE ötöse az egész pályát bejátsza, rendkívüli futóteljesítmény, pedig súlyfeleslege van.”
     59. perc: Csókia fogadott asztrológusai, erre a percre számították ki a csapat csillagképének legjobb együttállását. Ez be is igazolódott, a csapat együtt állt le jóformán földbe gyökerezve. A TSC balszélsője légies mozdulatokkal a meredt védők között a kapuba     vezette a labdát. 3 . 2!
     61. perc: Az asztrológusoknak azt súgták a csillagok, hogy jól teszik, ha együtt odébb állnak, ellenkező esetben kellemetlen percek várnak rájuk
     77. perc: Stenczer úr fordított lestaktikát alkalmazott. Zsilet jó hat méteres lesen állt, de hirtelen a megjelent a lesvonal mögött egy teringettei védő, így a partjelző nem jelzett. Zsilet, mint kés a vajon haladt át a védőn, és a kapust elfektetve a jobb sarokba gurított. 3 : 3!
     Az utolsó percekben a fölerősödő szél – maximumra csavarták a ventillátorokat-, és a TSC játékosai nagy nyomás alá helyezték a CSSE kapuját, de újabb gól nem született.
     A két csapat szakvezetője teljesen egybehangzó nyilatkozatot tett:
- A rendkívül sportszerű találkozón igazságtalan eredmény született. Mi voltunk a jobbak, de a játékvezetők sorozatos tévedései miatt nem tudtuk megszerezni a győzelmet.
    Nagyon ritka, amikor két szembenálló fél ennyire egyetért. 
              Pujovics Pongor Pál nehéz döntés előtt állt. Hova kerüljön a régió központ? 
  A két város határán lakott Libikóka Géza, akinek a birtokai egyik fele Csókia, másik fele Teringette területére esett sok kellemetlen helyzetet okozva. Géza barátunk fölajánlotta                  Pujovics úrnak segítségét: Építsék a régiós központot az ő birtokára a két város közös felügyelete alatt.                                                                  
              Így is lett, Pujovics úr végre a pujászat országos problémáira koncentrálhatott. 
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 634 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs