Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Csábi István Csábi István: Karófia 12. fejezet: A nagy nap)
Csábi István: Karófia 12. fejezet: A nagy nap) E-mail
2011. augusztus 13. szombat, 05:44

 Gongl Fajansz, a Nekahi rendíthetelen hivetalnoka, Pampónia szülötte,  a neves polimibri szakértő a hajnali gyors fedélzetén befutott Csókia állomására. Az idős Pista a peronon várta. Tudjuk, hogy családja milyen alapos szervező munkára képes, most mégis egy apró homokszem került a gépezetbe. Telefonon egyeztettek Gongl úr érkezéséről, de nem ismerték egymást. Legalább húszan leszálltak a szerelvényről. Ki az a Gongl úr

Ne aggódjonak, Gongl urat nem lehetett eltéveszteni. Kifogástalan öltözetben, fején a kajófászok jellegzetes kalapjával, kezében diplomata táskával, a táskán a Nekahi lógójával és a nyakában egy távcsővel hagyta el vagonját. Csak ő lehet, gondolta Pista.
-Gongl Fajansz úrhoz van szerencsém?
-Igen!
-Talányosi István- nyújtotta kezét Pista, közben aggódva nézegette a távcsövet. „A fészekkereséskor jól jöhet, de a légiparádéra valahogy kiiktatjuk”-gondolta.
Először a lakásukra hajtottak, ahol Kamilla asszony bőséges reggelivel várta őket. Itt érte Fajanszot az első meglepetés, az ifjú Pista is ott ült az asztalnál, aki meglepetést színlelt. Pedig Talányosiék meg a véletlen, az nem két , hanem legalább három dolog. Természetesen Kamilla asszony erre a napra hazarendelte fiát. Kitöltötték a szükséges űrlapokat és irány a kajófás. Az ifjabb Pista is velük tartott. Útközben a csókiai kajófászok merész vállakozása, kajófa csemeték tókiai faiskolákban folytatott taníttattatása került szóba. Vannak, akik a távoktatást részesítenék előnyben. Jelenleg mindkét módszert alkalmazzák, idővel majd kiderül melyik lesz az eredményesebb. Szeptembertől az idősebb kajófáknak levelező tanfolyamokat indítanak. Nagy gond, hogy a levélhullás után szüneteltetni kell a levelező szakokat, mert a kajófa is csak tavasszal hajlandó újra levelet bontani. Gongl úr megígérte, hogy gondja lesz Pista csemetéire Tókiában. Sőt visz is nekik egy kis hazait.  Közben megérkeztek. 
Rögtön nekiláttak a fészekszámlálásnak. Távcső, rávezetés, ürülék. Nagyon jól haladtak. Gongl úr pár fészekbe egy speciális mászószerkezet segítségével be is kukkantott. Természetesen a tojásszám is megfelelő volt. Közben lágy polimibri csevej törte meg az erdő csendjét. A két Pista nagyon jól leplezte belső feszültségét, Fajansz pedig úgy érezte ez az ő igazi eleme. Titkon reménykedett, hogy az elmúlt évhez hasonlóan újra megfigyelhet egy polimibri kakast. Volt egy kis lelkiismeret furdalása is, mert a puja párlat miatt nem voltak tiszták az emlékei. Kora délutánra végeztek is. A fészekszám húsz százalékkal növekedett egy év alatt.
Kamilla mama is megjelent kezében jól megrakott piknikező kosárral. Egy alkalmasan megválasztott helyre letelepedtek, és jó ízű falatozásba kezdtek. Fajansz egy faágra akasztotta távcsövét. Az idős Pista egy óvatlan pillanatban mindkét lencsét jó alaposan bekente polimibri ürülékkel, pontosabban marhaszarral. Eloldalgott a piknikező helyről, ami perceken belül tökéletes megfigyelő pontjává vált a polimibri show-nak.
Pistát a kijelölt helyen várta Karcsi bácsi, aki leírhatatlanul mutatott jelmezében. Pista ellátta egy kis célprémiummal, egy kis puja párlattal és rákapcsolta a kötélpályára. Egy csigasor segítségével fölemelte a kezdő harminc méteres magasságba miközben ugyancsak felemelő polimibri dallamok zengték be a kajófást. Az egész rendszert legjobban úgy tudjuk elképzelni, ha egy alulról vezérelt marionett figurához hasonlítjuk Karcsi bácsit, akit az idős Pista mozgatott. 
-Fajansz! Odasüss!-szólt az ifjabb Pista.
-Jó ég!- kiáltott föl Fajansz, és a fölkapta távcsövét amit azonnal el is hajított.-Ez egy polimibri kakas nemzetünk trikolorjában. 
Karcsi bácsi határozott szárnycsapásokkal suhant a kajófák között. Időnként pár pillanatra eltűnt, majd újra fölbukkant a kajófák között  harsány kurjantásokat hallatva. A lentiek kábultan bámultak. Már percek óta tartott a mutatvány, amikor az egyik ágról Karcsi bácsi visszacsúszott a kötélzeten.
-Fantasztikus! Tud tolatni is a levegőben.-ámuldozott Gongl úr.
Pista és Kamilla mama fölsóhajtott, mert tolatást nem terveztek a mutatványba. A következő pillanatban viszont a lélegzetük is megállt, mert Karcsi bácsi fejjel lefele lógva jelent meg színen. Fejre állt a trikolor! Szegény öreg a kurjongatást is abbahagyta. Fajansznak semmi sem tűnt fel, eufórikus állapotban volt:
-Most meg csüngő repülést végez, ilyenre csak a mi madarunk képes!
Pista és Kamilla mama újra megkönnyebbült, de nem tudták hova tegyék a váratlan manővereket. Annyi történt, hogy az öreg Pistának nem sikerült korrigálnia tolatásos akciót, sőt egy újabb hibát elkövetve fejre állította madarunkat. Ezután már egyéb ötlete nem volt, elvágta a kötelet.
 -Zuhanórepülésben lecsapott, mint a sólyom! Miket nem tud ez a madár!- lelkendezett továbbra is szakértőnk.
Pistáék aggódtak egy kicsit Karcsi bácsi épsége miatt, de bíztak a szerkezet biztonsági rendszerébe, amibe egy biztonsági kötél is be volt építve. Nem is volt semmi probléma, a „sólyom” csak lecsapott, de nem csapódott be. Karcsi bácsi épségben távozott a helyszínről. 
  A mutatvány kiválóra sikerült. Gongl biztosította Pistáékat, hogy minden tőle telhetőt megtesz a hivatalban, eme fantasztikus polimibri populáció biztonsága érdekében. Ezt minden bizonnyal Karcsi bácsi, az újdonsült polimibri berepülő pilóta is örömmel nyugtázta volna, ha hallja, de ő már javában készülődött, sietett vissza Tókiába, Másenkája karjaiba. Együtt, de külön vagonban utaztak Gongl Jakabbal, Karcsi bácsinak mára elege volt a polimibrikből.  
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 427 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs