Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Szegény ember konyhája Szegény ember konyhája - Grízgaluska leves
Szegény ember konyhája - Grízgaluska leves E-mail
Írta: Timi   
2011. augusztus 08. hétfő, 07:46

 

Grízgaluska leves

A leveszöldségeket a kelkáposzta és/vagy a karfiol kivételével, kevés olajon pár percig dinszteljük. Ezután vizet vagy húsleves alapot öntünk , sózzuk,felforraljuk és takarék lángon főzzük amíg a zöldségek megfőnek. Ez a dinsztelés miatt elég gyorsan fog menni, de azért adjunk időt a leves ízeinek .. Búzadarát/grízt , két tojást és egy púpozott ek.  lisztet és sót keverjünk  össze, hagyjuk állni addig míg a leves megfő, ebből lesz a grízgaluska:). Ne feledjük el, a vége felé a levesbe tenni a kelkáposztát/karfiolt, mert ezek gyorsan elkészülnek, én ki is szoktam tenni aztán egy tányérra, mert szeretnek szétesniFogjuk a grízes galuska tésztát és kanállal a levesbe szaggatjuk,ha minden galuska után a kanalunkat egy pillanatra a levesbe mártjuk, könnyebben megy.  Forrás után még öt percig főzzük. Jól megnőnek, én teáskanállal szaggattam és még így is szép nagy galuskák lettek.:))  El is készült, jó étvágyat:)

Küldjetek recepteket Ti is!!

 

"A búzadara vagy gríz a búzának durva őrleménye. A liszthez képest a magyar konyha szűkebb körben alkalmazza, de van ahol ez a leggyakoribb gabonaőrlemény.

                   

 

Hozzászólások 

 
#1 kisolga 2011-08-08 10:04
Káposztás cvekedli

A káposztát szép vékony csíkokra szeleteljük. Egy serpenyőben olajat hevítünk. Bele tesszük a káposztát és kevergetjük. A mikor egy kicsit összeesett a káposzta, pótoljuk a maradékkal. Megsózzuk gyengéden és kevergetjük tovább. Közben fel feltesszük a vizet a tésztának. Muszáj megismételni, hogy közben kevergetünk folyamatosan, ugyanis ekkor párolog el a víz a káposztából! Azért egy kicsit békén is hagyhatjuk, ilyenkor odakap, de ez pont jó, mert ettől lesz jellegzetesen finom íze. A mikor minden szál káposzta szép aranysárga, akkor teszünk hozzá cukrot és ezzel karamellizáljuk . Mire ez megtörténik, a tészta is elkészül. A két alkotót összekeverjük és máris tálalhatjuk.
Négy embernek körülbelül két kiló káposzta kell!

Jó étvágyat kívánok!
 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 986 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs