Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Nem annyira szép irodalom Baudolino Két fiú 1889-ből: Chaplin és Hitler
Két fiú 1889-ből: Chaplin és Hitler E-mail
Írta: Baudolino   
2010. november 27. szombat, 20:23

A Huszadik Századot lapozgatom, most épp az 1920-as éveket. A korszak egyik legdrámaibb eseménye az Osztrák Magyar Monarchia széthullása. Ennek az etnikai monstrumnak azonban  volt még egy meglepetése a világ számára. Egy fiú, aki a Monarchia-béli Braunau am Inn nevű városkában született 1889. április 20-án, a Monarchia felbolmálsakor épp 30 éves volt. Adolf Hitlernek hívták. Négy nappal az ő születése előtt látta meg a napvilágot Londonban egy fiú, az egyik legeredetibb angol, aki valaha is élt: Charlie Chaplin.

 

Az egyik ezeréves birodalomról álmodozott, és 12 évi tébolyult ámokfutás után halottak millióit és a felperzselt világot hagyta maga után. Neve mindig egyet fog jelenteni a legsötétebb emberi gonoszsággal, és – egy mindig létező fertőzött kisebbségtől eltekintve – undort és megvetést vált ki az emberekből. Helmut Kohl mondta egyszer, hogy Németországnak 1000 évre lesz szüksége, hogy lemossa magáról a hitleri gyalázatot.

A másik: születése után rögtön árvaházba került, és nem lett volna helye Hitler világában, hiszen az anyai nagyanyja cigány volt. 5 évesen már színpadon játszott, élete során elért minden elérhetőt: kapott Oscar-díjat és Nobel-békedíjat, de ezek semmiségek ahhoz képest, amit valóban megkapott: a világ szeretetét. Azért, mert megformálta az Embert és megformálta a Reményt!
Mindig a kisemberek, a szegények világával volt elfoglalva, azt ábrázolta filmjeiben.

De egyszer ábrázolt valaki mást is: magát a Vezért. Aki látta és végignevette-szörnyülködte A Diktátort, az pontosan érti, miért került rá Chaplin Hitler halállistájára.

A filmmel végzetes csapást mért a náci vezérre, s bár az ámokfutást és borzalmas eseményeket megakadályozni nem tudta, a világ Hitleren nevetett, a kis zsidó borbély szavai pedig a szabadság himnuszává váltak.

1931-ben, amikor Chaplin Berlinbe látogatott, a róla megjelent karikatúrákban szerepet kapott a csavargó figurájának Hitlerrel való hasonlósága. Chaplin bosszankodott is miatta. "A kurafi lemásolta a figurám bajuszát!" - mondta. Talán ennek a kis intermezzónak is szerepe volt a Diktátor születésében.

Hogy mik nem múlnak egy bajuszon.

 

Szóljon hozzá!

A regisztráció nélküli latógatók hozzászólásait, csak az adminisztrátor ellenőrzése után jelenítjük meg!
Regisztrálj - mielőtt elviszik előled!

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Támogatók

AdományozókBaudolino, Voodoo, Rosa, Satyusek, Kriszta, Klára70, Jarilo, BágóAranymaszat, Teri, hancyka, Era86, andi0110, ketrin6miki70, inestimi, Blondie, kunlord87, Domingo, Márti, Abszolút0, Holle anyó, sugarymarta, perecz, Erzsike, Ypszilon, pompom, Bara, Mykiman, kordasnemarika, davide_organist, BenCry, Sövi,, Timi, Timi anyukája, Ákos fia, Mónika, Tibi, Olgi és sokan, sokan mások...

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 538 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs