Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

Eco - dream E-mail
Írta: Baudolino   
2010. november 25. csütörtök, 23:51

Van egy sziget vagy félsziget, amit elöntött a tenger, csak egy parányi beton-rakodótér, talán valami kikötőmaradvány maradt belőle. Azon állok, nincs hová menekülnöm. De van ott még egy csónak.

Ahogy belépek a csónakba, lassan az a darab kikötőmaradvány is a víz alá kerül, és már csak a tenger van, a csónak és én.

Lassan siklok, tengeri rózsák szigetei tarkállanak körülöttem, a víz bordó színű.

Nyugodt minden, mélységes csönd van. Vágyom egyre beljebb menni. A tengerirózsa-szigetek puha, a horizontig nyúló arany-bordó labirintussá ölelkeznek. Végérvényesen átkerültem valahová…

Furcsa váltás jön: lassan eltűnnek a szigetek, úszom a végtelen vízben, és tudom, hogy a Déli féltekén vagyok. És megmagyarázhatatlan módon lejt a tenger vagy óceán. Hetekig, hónapokig úszom, halálosan kimerülök, de a testemnek már nem kell víz, élelem: semmi.


És egyszer csak a távolban megpillantok egy hajót.

Nagyon lassan közeledek hozzá, már alig látok, alig érzek valamit, végül csak a hajó déli napsütésben lángoló fénykontúrjait látom, és végre elérem!

Egy 17. századi gyönyörű vitorlás. Körbeúszom, és végre találok egy kötéllétrát. Az utolsó erőmmel fölmászok, és a fedélzeten összeesek.

Mikor magamhoz térek, a fedélzeten fekszem, éget a nap. Halálos szomjúságot érzek, és félelmet. Föltápászkodok, és kiáltozni kezdek, keresem az utasokat, a legénységet. De néma csönd van. Sehol senki, viszont mindenütt félig kiivott poharak, félig üres tányérok, bevetetlen, még meleg ágyak, frissen megöntözött egzotikus növények.
 

A hajóorrba tántorgok, közben találok egy kis hordót a fedélzeti padlón. Pálinka van benne. Víz sehol, csak ez a méregerős pálinka, ebből kell innom, különben elpusztulok. Végre elérek a hajóorrba, és megpillantom a távolban ragyogó sziget körvonalait.
 

Valami soha nem érzett, mélyéges vágyódás fakad föl abban a pillanatban a lelkemben, és hirtelen megértem, hogy mindig ezt a szigetet kerestem, egész életemben, mert ott van Ő.
 

Visszamegyek a lejárathoz, úgy érzem, erőm visszatért. Lemászok a kötéllétrán, lassan a vízbe merülök, és elkezdek úszni a sziget felé.
 

Sokáig, nagyon sokáig úszom, a tenger csöndes, alattam korallok ragyognak, egészen közel a víz felszínéhez.
 

Már régóta úszom, de megmagyarázhatatlan módon a sziget nem közeledik, csak a hajó távolodik tőlem. Egy éles korall fölhasítja a combom, az áttetsző víz megsötétedik a véremtől. Megrémülök.
 

És ekkor belémhasít a fölismerés, hogy sosem érem el a szigetet. Vissza kell térnem a hajóra, ám már kilátástalannak tűnik, hogy valaha is elérem.
 

Mégis, kétségbeesetten elkezdek visszafelé úszni. És úszom, úszom, és már semmit nem érzékelek, csak mélyvörös lángok égetik a testemet belülről.
 

Már nem vagyok magamnál, csak ösztönösen úszom, amikor egyszerre csak a kezem nekiütődik a hajótestnek. Nem tudom, hogyan, de visszamászom a kötéllétrán a fedélzetre, ott összesem és elájulok.
 

Nem tudom, meddig fekszem így, magamhoz térek, még mindig nappal van, de egy kicsit már enyhült a forróság. Újra a hajó orrába tántorgok, és nézem a szigetet. A halálos vágyódás megfojt, úgy érzem, és akkor valami furcsát veszek észre.

Alkonyodni kezd, de valami nincs rendben. Erőt vesz rajtam a balsejtelem. A nap egyre lentebb bukik, és lassan eléri a horizont szélét, a sziget, a sziget viszont…

És akkor hirtelen megértem: a sziget fölött déli napsütés ragyog, a sziget puha verőfényben úszik, és csak a hajót, az óceánt vonja lángoló aranyba az alkony.

Mert a sziget máshol van, és én csak a határáig juthattam el.
 

Fölöttem alkonyodik...

 

Szóljon hozzá!

A regisztráció nélküli latógatók hozzászólásait, csak az adminisztrátor ellenőrzése után jelenítjük meg!
Regisztrálj - mielőtt elviszik előled!

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Támogatók

AdományozókBaudolino, Voodoo, Rosa, Satyusek, Kriszta, Klára70, Jarilo, BágóAranymaszat, Teri, hancyka, Era86, andi0110, ketrin6miki70, inestimi, Blondie, kunlord87, Domingo, Márti, Abszolút0, Holle anyó, sugarymarta, perecz, Erzsike, Ypszilon, pompom, Bara, Mykiman, kordasnemarika, davide_organist, BenCry, Sövi,, Timi, Timi anyukája, Ákos fia, Mónika, Tibi, Olgi és sokan, sokan mások...

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 521 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs