Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Brigádnapló Brigádnapló 1968.március 5. (A kecskeméti MEZŐGÉP Vállalat Összhang Szocialista Brigádjának naplórészletei)
Brigádnapló 1968.március 5. (A kecskeméti MEZŐGÉP Vállalat Összhang Szocialista Brigádjának naplórészletei) E-mail
2011. március 05. szombat, 09:55

Az Összhang Brigád 1968-ban alakult, az apám brigádja volt. Az apám meg a MEZŐGÉP Vállalatnál volt autóvillamossági műszerész. Tegnapelőtt kaptam Tőle ezt a naplót. Hogy' hogy nem, a napló fönnmaradt, átvészelte nemcsak a Kádár-korszakot, de a rendszerváltásnak nevezett zűrzavar évtizedeit is.

Nézegetem, meg vagyok illetődve. Ez a brigádnapló az én apám életének is a lenyomata. Bizonyára sok megmosolyogni való dolog is van ebben a naplóban, de aki csak ezt veszi benne észre, az nem ért a világ dolgaihoz. Ebben a naplóban egy kis közösség élete van dokumentálva, gyári munkások hite, munkája és küszködése, hogy komolyan vegye ezt az egész műfajt, ezt a brigádozást.

Mert azt ne higyje valaki, hogy olyan könnyű volt ehhez komoly arcot vágni. De amellett, hogy pontosan tudták a valóság fonákját, mégis komolyan hittek valamiben. Ebből a naplóból az sugárzik, hogy ezek az emberek, köztük az én apám is, elhitték, hogy valóban övék a gyár, hogy valóban ők formálják a jövőjüket, s mindez mind erkölcsi, mind anyagi értelemben a felemelkedésüket fogja eredményezni. Kisfiúként ismertem mindet, sokat voltak nálunk, beszélgettek, borozgattak, arátok voltak. Mindenki segített mindenkin. Mindamellett nem nyájas, jóságos bácsikák voltak, hanem kemény szavú, kemény életű emberek.

Ez a napló egy fontos kordokumentum. Ajánlom mindazokat, akiket mélyebben érdekel a Kádár-korszak "lelkisége" és a gyári melósok brigádélete. A napló 1968 február 1-én indul és 1970 január 12-én zárul. Én az akkori bejegyzésekkel párhuzamosan teszek föl belőle részleteket.

Baudolino

15151616
 

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 141 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs