Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Cseke Gábor Nyári mesék Nyári mesék / Találkozás a tónál
Nyári mesék / Találkozás a tónál E-mail
Írta: Cseke Gábor   
2011. január 09. vasárnap, 00:07
alt


Berci bátyó egyszer azt mondta: nincs szebb kirándulóhely Szent Anna tavánál. Ezért aztán, valahányszor az időjárás kedvezett, örömmel kereste föl járgányával a tó vadregényes környékét. Jól ismerte a róla szóló legendákat, tudta, hogy azoknak nem szabad hitelt adni, ám mikor a tó közelébe ért, elfogta valami nyugtalanító szorongás, amit rossz előérzetnek szokás nevezni.
 
Számtalanszor megfordult pedig a tó környékén és soha sem történt semmi rendkívüli. Mégis, a következő alkalommal arra gondolt: hátha...
 
A tó tükre most is kifogástalanul ragyogott a rázúduló napfényben, a körben magasodó fákon is vídám madárfecsegés köszöntötte a szép nyári nappalt. A bátyó szorongása sehogyan sem akart elmúlni.
 
Ellenfényes felvételt akart készíteni a tóról, ezért a járgányról beállította hozzá a masináját. Kedve telt benne, ha a lehetetlennel kacérkodhatott, vagy értelmetlen feladatokat próbált elvégezni, amelyek ha kudarccal is jártak, ő megtalálta bennük a saját örömét és a tanulságot.
 
Ez utóbbit rendszerint azonmód le is írta egy kockás iskolás füzetbe, hogy majd hátha egyszer könyv születik belőle.
 
Belenézett a keresőbe, de a tó látványa helyett hirtelen egy hatalmas test sötét tömege takarta el a kilátást. Káprázna a szeme? Kikukucskált a gép fölött, amit szinte kiejtett a kezéből: egy medve koma ágált, két lábra állva a bokorban, legalább olyan döbbent pofát vágva, mint a bátyó. Egyikük se számított erre a találkozásra. Berci bátyó különösen rosszul érezte magát a bőrében, s azt latolgatta, ha szerencséje van, talán még begyújthatja a járgányt s elszelelhet arra, ahonnan érkezett. De a félelem megbénította reflexeit, s sajna, de a medve lélekjelenléte tért vissza hamarabb...
 
Már-már úgy tűnt, hogy minden hiába, és hogy a bátyónak itt véget ér a földi szenvedése, a part menti meredély felől harsány kiáltozások hallatszottak.
 
- Gyertek, anyjuk! Csak erre, erre! Az ösvényt kövessétek... Ne maradjatok el!
 
Medve koma ettől másodszor is nagyon meglepődött, s jónak látta, ha fürgén kereket old. Berci bátyó megkönnyebbülten fellélegzett, s örömmel fogadta a bokrok mögül felbukkanó kiránduló népséget, aki mit sem tudott az előzményekről. Csinált is róluk mindjárt, találkozásuk örömére, egy csoportképet, s csak azt sajnálta, hogy ama másik találkozásról nem készült fotográfia.
 

Szóljon hozzá!

A regisztráció nélküli latógatók hozzászólásait, csak az adminisztrátor ellenőrzése után jelenítjük meg!
Regisztrálj - mielőtt elviszik előled!

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Támogatók

AdományozókBaudolino, Voodoo, Rosa, Satyusek, Kriszta, Klára70, Jarilo, BágóAranymaszat, Teri, hancyka, Era86, andi0110, ketrin6miki70, inestimi, Blondie, kunlord87, Domingo, Márti, Abszolút0, Holle anyó, sugarymarta, perecz, Erzsike, Ypszilon, pompom, Bara, Mykiman, kordasnemarika, davide_organist, BenCry, Sövi,, Timi, Timi anyukája, Ákos fia, Mónika, Tibi, Olgi és sokan, sokan mások...

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 863 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs