Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Nem annyira szép irodalom Sanyi Ember az Isten tükrében - Az öntudat kialakulásának hiányára vetett pillantás
Ember az Isten tükrében - Az öntudat kialakulásának hiányára vetett pillantás E-mail
Írta: Kőrösi Sándor   
2011. január 04. kedd, 19:35

Tizen éves koromban megpróbáltam elképzelni, mi az-az én, de sohasem sikerült, mindig cserbenhagyódtam, és mint „fogalmam sincs mi-ez”-t félre kellett dobnom. Tehát szemléletem nem rendelkezett az önreflexióval. Tiszta volt elmém a kijelentésről, hogy ez, itt.

 

 Ehelyett magam voltam a lét, és mint ilyen, fogalmam sem volt arról, hogy is lehetne magamat szemlélni, mikor az van de én vagyok az ami néz, és nem ami mondja hogy énValójában a nézés- és nem valamiféle belső szemléletaz (az önreflexióra tett mozdulat), ami egyáltalán hasonlatos ahhoz, amiről az én eltévedteközben  önmagára mint tettre talált, mivel amit keresett, a belső tekintet, azt nem találta, viszont arra emlékezik, hogy az előbb milyen tette volt. Az én az emlékezet a tettünkre.


Áthajlik rajtunk Isten (a számunkra teljes egész), ebből mi azt szűrjük le, hogy mi vagyunk, és nem azt, hogy a mindenség van. A szenvedés a tettből, a valóságot nélkülöző tettből születik, ám maga az én nem a tett, hanem a tettet követő szenvedésben lesz nyilvánvalóvá. Mivel kapásból, a nem léte miatt hiányként éljük meg, ehhez később aztán az emberben található rosszakat vagyunk kénytelenek kötni, mivel nem pozitív eredménnyel zárult a reflexió.


A szemlélet tisztasága révén lehetne a szellemet megóvni a tekintés ilyetén használatától, ám pont azért van elsilányulva, így nem adódik más lehetőség, mint a létérzésén keresztül meg tapasztalni az általa vélt valóság harmóniáját, és a lét viszonyának  ehhez diszharmóniáját.{jcomments on}

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 122 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs