Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Jézuskaváró A mi karácsonyfánk
A mi karácsonyfánk
Írta: ginger   
2010. december 26. vasárnap, 18:25

Megint jön a karácsony, megint itt az időzavar, és az év végi kimerültség. Hol van már az az időszak, amikor november közepétől készülődtem a karácsonyra?

Mostanában már csak arra tudok gondolni, hogy élem túl, miből és mit főzök, hogyan teszek elfogadható rendet szentestére?

Idén először kimondtam magamnak: nem kell karácsonyfa, elég lesz egy fenyőág az asztalon, a gyerekek már úgyis nagyok, pénz úgysincs rá. Némi bűntudattal útjára bocsájtottam emberemet, ellátva őt utasításokkal: maximum 1000 Ft-ot áldozhatunk a családi pénztár oltárán fenyőre.

A végzetes vásárlás előtt 2 perccel jött a telefon egy jóbaráttól: "Van-e már fenyőnk? Mert náluk van egy kimaradt, vigyük el, majd megegyezünk az árában."

Jön haza ember, alig 30-as tempóban, félútról már telefonál, kirendeli az egész famíliát a ház elé, hogy véletlenül se mulasszuk el dicsőséges bevonulását az utcába.Nem kellett volna lesnünk, mert a kilyukadt kipufogódob már messziről jelezte az érkezését.

Hát volt is mit néznünk! Ekkora hatalmas fánk talán még sosem volt, aztán nézem, nézem a profi felerősítést - tetőcsomagtartó híján átkötözték a kocsi alatt, rá az autó tetejére. Vinnyogva röhögtem, amikor megláttam a csomagot.

A gigantikus fenyőfát becuccolták a fiúk, és mindjárt adódott a következő probléma: bele kell faragni a talpba. Ez bizony embert próbáló feladat, így mindjárt röpködnek is a lehetséges alternatív megoldások. Állítsuk vödörbe!
Igen ám, de milyen vödörbe? az egyetlen felmosóvödrömbe? a gyökér nélküli fát? Be kell látni, ez nem lesz járható út. Én látványosan elmerültem a főzésben, és kinyilatkoztattam: a fafaragás férfimunka, oldjátok meg!
És hamarosan a családfő üvöltözésétől zengett a ház (mit ház, az egész udvar!) Megjegyzem jogosan. A hó alól kikapart, több centis rozsda réteggel ékesített machete intenzív keresés után előkerült. Merthogy miféle dolog a szerszámot ebek harmincadjára szerte-szana-széjjel hagyni! Erősen fontolgattam, hogy kihívom a mentőt, gutaütés okán. De megúsztuk.
Nagylétra elő az istállóból, s ha már előkerült, kihasználva a soha vissza nem térő alkalmat megpucoltam a légyszaros, pókhálós csillárt is. Ugye, ha már előző nap ablakot csisziteltem, függönyt mostam, ne maradjon ki ez sem...
A fa gyönyörűen állt - vagy inkább dőlt mint a részeg ember a talpban. Sebaj, kikötöztük a szekrényhez. Igazán olyan impozáns lett, mintha csak az erdőben eredeti szülőhelyén állna.
Így aztán, úgy gondoltam a sárga és zöld szín nagyon jól passzol egymáshoz, szépen felrakosgattam a fára sebtében előkapott csekkjeinket. Jutott alá is, a be nem fizetettekből (volt még több is belőlük, csak a kedvem fogyott el a halom láttán, így abbahagytam. ) Némi "vigaszt" nyújtott a befizetett csekkek garmadája, amit gondosan elosztottunk a dús zöld ágakon.
Elkészült a mű, lehetett fotózni.
Majd közös megegyezéssel lebontottuk a rendhagyó díszeket, és a hagyományos karácsonyfára szavaztunk.

Elő az igazit, a valódit a kamrából! És mit látunk? Serény egérnépség jól belakmározhatott a több éve őrzött fenyődíszeinkből, ami granulátum formájában hullik ki a dobozból a frissen feltakarított szobában.

Az izzósort is gondosan elrágták, - nem baj, úgyis utáltam, mert olyan mű. Még szerencse, hogy vettem teamécsest, így azokat rakjuk a fa alá ajándék helyett is.A maradék, épen maradt díszeket felrakosgatják a gyerekek. Úgy látszik, annyira nem ízlett az egereknek, vagy jóllaktak, esetleg nem bírják az egyoldalú táplálkozást.

Elérkezik a gyertya- vagyis esetünkben mécsegyújtás, ölelés, csókok, és csend. Örülünk, hogy együtt vagyunk, egy fa alatt, egy közös otthonban. Nem is kell több ennél.

p1020671javp1020671javp1020687p1020687p1020696p1020696p1020700p1020700

 

Hozzászólások 

 
#1 Timi 2013-12-17 12:39
Ölelés, csókok, és a csend. :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A regisztráció nélküli latógatók hozzászólásait, csak az adminisztrátor ellenőrzése után jelenítjük meg!
Regisztrálj - mielőtt elviszik előled!

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 1036 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs