Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Az én világom Jézuskaváró A mi karácsonyfánk
A mi karácsonyfánk
Írta: ginger   
2010. december 26. vasárnap, 18:25

Megint jön a karácsony, megint itt az időzavar, és az év végi kimerültség. Hol van már az az időszak, amikor november közepétől készülődtem a karácsonyra?

Mostanában már csak arra tudok gondolni, hogy élem túl, miből és mit főzök, hogyan teszek elfogadható rendet szentestére?

Idén először kimondtam magamnak: nem kell karácsonyfa, elég lesz egy fenyőág az asztalon, a gyerekek már úgyis nagyok, pénz úgysincs rá. Némi bűntudattal útjára bocsájtottam emberemet, ellátva őt utasításokkal: maximum 1000 Ft-ot áldozhatunk a családi pénztár oltárán fenyőre.

A végzetes vásárlás előtt 2 perccel jött a telefon egy jóbaráttól: "Van-e már fenyőnk? Mert náluk van egy kimaradt, vigyük el, majd megegyezünk az árában."

Jön haza ember, alig 30-as tempóban, félútról már telefonál, kirendeli az egész famíliát a ház elé, hogy véletlenül se mulasszuk el dicsőséges bevonulását az utcába.Nem kellett volna lesnünk, mert a kilyukadt kipufogódob már messziről jelezte az érkezését.

Hát volt is mit néznünk! Ekkora hatalmas fánk talán még sosem volt, aztán nézem, nézem a profi felerősítést - tetőcsomagtartó híján átkötözték a kocsi alatt, rá az autó tetejére. Vinnyogva röhögtem, amikor megláttam a csomagot.

A gigantikus fenyőfát becuccolták a fiúk, és mindjárt adódott a következő probléma: bele kell faragni a talpba. Ez bizony embert próbáló feladat, így mindjárt röpködnek is a lehetséges alternatív megoldások. Állítsuk vödörbe!
Igen ám, de milyen vödörbe? az egyetlen felmosóvödrömbe? a gyökér nélküli fát? Be kell látni, ez nem lesz járható út. Én látványosan elmerültem a főzésben, és kinyilatkoztattam: a fafaragás férfimunka, oldjátok meg!
És hamarosan a családfő üvöltözésétől zengett a ház (mit ház, az egész udvar!) Megjegyzem jogosan. A hó alól kikapart, több centis rozsda réteggel ékesített machete intenzív keresés után előkerült. Merthogy miféle dolog a szerszámot ebek harmincadjára szerte-szana-széjjel hagyni! Erősen fontolgattam, hogy kihívom a mentőt, gutaütés okán. De megúsztuk.
Nagylétra elő az istállóból, s ha már előkerült, kihasználva a soha vissza nem térő alkalmat megpucoltam a légyszaros, pókhálós csillárt is. Ugye, ha már előző nap ablakot csisziteltem, függönyt mostam, ne maradjon ki ez sem...
A fa gyönyörűen állt - vagy inkább dőlt mint a részeg ember a talpban. Sebaj, kikötöztük a szekrényhez. Igazán olyan impozáns lett, mintha csak az erdőben eredeti szülőhelyén állna.
Így aztán, úgy gondoltam a sárga és zöld szín nagyon jól passzol egymáshoz, szépen felrakosgattam a fára sebtében előkapott csekkjeinket. Jutott alá is, a be nem fizetettekből (volt még több is belőlük, csak a kedvem fogyott el a halom láttán, így abbahagytam. ) Némi "vigaszt" nyújtott a befizetett csekkek garmadája, amit gondosan elosztottunk a dús zöld ágakon.
Elkészült a mű, lehetett fotózni.
Majd közös megegyezéssel lebontottuk a rendhagyó díszeket, és a hagyományos karácsonyfára szavaztunk.

Elő az igazit, a valódit a kamrából! És mit látunk? Serény egérnépség jól belakmározhatott a több éve őrzött fenyődíszeinkből, ami granulátum formájában hullik ki a dobozból a frissen feltakarított szobában.

Az izzósort is gondosan elrágták, - nem baj, úgyis utáltam, mert olyan mű. Még szerencse, hogy vettem teamécsest, így azokat rakjuk a fa alá ajándék helyett is.A maradék, épen maradt díszeket felrakosgatják a gyerekek. Úgy látszik, annyira nem ízlett az egereknek, vagy jóllaktak, esetleg nem bírják az egyoldalú táplálkozást.

Elérkezik a gyertya- vagyis esetünkben mécsegyújtás, ölelés, csókok, és csend. Örülünk, hogy együtt vagyunk, egy fa alatt, egy közös otthonban. Nem is kell több ennél.

p1020671javp1020671javp1020687p1020687p1020696p1020696p1020700p1020700

 

Hozzászólások 

 
#1 Timi 2013-12-17 12:39
Ölelés, csókok, és a csend. :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A regisztráció nélküli latógatók hozzászólásait, csak az adminisztrátor ellenőrzése után jelenítjük meg!
Regisztrálj - mielőtt elviszik előled!

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Támogatók

AdományozókBaudolino, Voodoo, Rosa, Satyusek, Kriszta, Klára70, Jarilo, BágóAranymaszat, Teri, hancyka, Era86, andi0110, ketrin6miki70, inestimi, Blondie, kunlord87, Domingo, Márti, Abszolút0, Holle anyó, sugarymarta, perecz, Erzsike, Ypszilon, pompom, Bara, Mykiman, kordasnemarika, davide_organist, BenCry, Sövi,, Timi, Timi anyukája, Ákos fia, Mónika, Tibi, Olgi és sokan, sokan mások...

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 233 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs