Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Kocsmai miniatűrök


Tánczos G. Károly: Kocsmai miniatűrök 79. (Oszi 1. – „Ezt is írd be…”; a hangnem megadása)

Semleges témákról beszélgetünk, amikor belép a szép arcú, de gyakran szomorú, leginkább fröccsöt ivó Mariann és egy Oszlánczi Sanyival kábé egyidős férfi. Megpuszilják egymást Mariannal, majd Sanyi a tőle megszokott őszinte pimaszsággal kérdi: „És az úrban kit tisztelhetek?” „A leendő társbérlőm.” „Csak?” „Egyelőre.” A többi már simán megy, letegeződnek, közös ismerősöket sorolnak. Nekem elég hátamat a falnak támasztva csendben maradni, hisz nem ismerem az emlegetetteket. Zsuzsa és barátnője, Őri Jani lánya, Anita mellettünk áll. Ha Zsuzsa kiszolgál egy-egy vendéget, Ancsa a beszélő párt hallgatja, s néha felém fordulva ajkát biggyeszti vagy grimaszol. Teszi ezt azért, mert időközben egy konkrét eset kapcsán a férfi nemi szervekről folyik a társalgás. Mariann mosolyogva pironkodik, a másik két nő hol beszélget, hol belehallgat. Sorakoznak a különböző nevek, méretek, teljesítmények, Oszi élményei. „No, szívjunk el egy bagót!” Zsuzsa is kimegy velük.

Egymásra mosolygunk Ancsával „Épületes ez a beszélgetés” – mondom.  „Ezt is írd be a könyvedbe, Karcsi!”

Megtettem.

Legfőképpen azért, mert esik.

A hó.

(Korrekció: a jelen csak a szöveg idejében érvényes. Tegnap, midőn ezt írtam, valóban szakadt egész nap. Ma meg…)

 

 

 
Tánczos G. Károly: Kocsmai miniatűrök 78. (Az 5-ös számú kórterem – Áthallások)

Végül is 2013. január 2-án műtötték meg a bal szememet, s utána az 5-ösbe kerültem. Nem a csehovi 6-osba, az elmeosztályra, az ötbeteges, a tökéletes alattvalósba (Nyikitásba). Nem, itt a kopasz Laci volt a műtőssegéd, aki hébe-hóba betér egy nagyfröccsre a Vallonba is. A kórteremben hárman voltunk, egy 88, egy 68 ás egy 55 éves – az ott tartózkodásom rövidsége miatt nem jegyeztem meg a neveket. Groteszk módon a 88 éves életvidám öregúr istápolt kettőnket. (Én még előtte voltam az érfestésnek és az értágításnak.) Részben neki köszönhető, hogy átmókáztuk a másfél napot. Hazatérésem után első utam – természetesen – a Sörözőbe vezetett. Nem fogadott üdvkitörés, hisz mindennapos dolog egy-egy vendég hosszabb távolléte is. (Lásd „Roki Kocsma”!) A szabadnapja egy szakaszát itt töltő Andi megkérdi, hogyan sikerült a műtét. Én: „Jól.” Zsuzsa elemében van: „Ezután azt kell adnunk neki, amit kér, nem azt, amit eléje teszünk!” (Mindenki nevet. Én is.)  Andi távozása után némi csend, majd belép Barta Sanyi, az agyvérzés utóhatásaival küszködő. Rendel, leteszi a poharát az asztalra, leül, botját maga mellé a földre támasztja. Ő is megkérdez. Én: „Kösz’ jól. A doktornő kiváló szakember.” Szecskó Jani felém fordul: „Mondod most, mert sikerült! Mit mondanál, ha nem ment volna minden simán?” Lenyelem indulataimat. Már az első műtét előtt alaposan végiggondoltam ezt a lehetőséget. Válaszolok: „Ugyanezt! Emberek vagyunk!” Bán Mihály Jani felnéz a söre mögül, keserűen mosolyog.

 
Kocsmai miniatűrök 77. (A Deep Purple és én)

Blackmore gitárja, Lord orgonája, Gillen éneke valóban sír, Glover basszusa és Paice dobolása méltóságteljes komorságot áraszt. Kérésemre a fiatalabb lányom megkereste a neten ezt a számot. Ezt hallgatom: Amikor a vak ember sír. Nem vagyok teljesen vak, s ha könnyezem, a zene hatása. Aki személyesen ismer, vagy olvasta a Vizeimet, tudja, hogy jó ideje bajlódok a szemeimmel. Most is nagyon fájnak, mégis írok. Nem kenyerem. a hősködés, de úgy vélem, tartozok az olvasóimnak legalább egy köszönettel és karácsony-újévi jókívánsággal. Ez az állapot, remélem, január 16-án megszűnik, amikor a másik szememet is megműtik. Addig szünetel a sorozat. (Apropó, a Kosztolányi-szöveget már régebben letisztáztam, így csak az esedékes részleteket küldözgetem Zolinak.) A nyomtatott nagy betűs piszkozatot itt, a Vallonban írom. Megfosztva az olvasás, írás, sőt a tévézés kellemetességeitől, ez a kocsma maradt utolsó menedékem a hétköznapokon, sőt néha ünnepekkor is rám zúduló magánnyal szemben. Iszogatom az üdítőitalt (Nem, nem tévedés!) és beszélgetek. Ha van valami lejegyezni érdemes, tollat, papírt kérek Anditól vagy Zsuzsától. Egyébként ők is, Józsi is, és minden törzsvendég üdvözli Önöket.

 
Tánczos G. Károly: Kocsmai miniatűrök 76. (Élők, holtak, félholtak…)

 

7.(A kismotoros horgász)

Ellentétben a Vallon Sörözővel, a Malomárok vendégseregéből csak egyetlen horgászt ismertem. Bányász (Halmai) István, az 50 évet sem megélt költő mestere volt a motorsportnak és a sporthorgászatnak is! Gyakoriés nem kevésbé emblematikuskép volt, amint viharkabátban és bukósisakkal a fején lelassít a Malomárok előtt, fejét felénk fordítva kiált valamit, de egyikünk sem érti, mit. A hátán lévő hátizsákból horgászbot kandikál ki. Meglendül, ahogy Mestó a mopedjével beveszi a kanyart és elrobog a szóláti irányába.

 
Tánczos G. Károly: Kocsmai miniatűrök 75. (Élők, holtak, félholtak…)

 

6.(Ultizók)

Sportszerűen űzték az ultit is. Egy időben az állandó társaságot ők ketten meg Váradi Jani bácsi, az öreg cigányember jelentette. Mind a hárman viszonylag kártyások voltak, de a közben megivott italok tompították a figyelmüket. [Ennyit a sportos életmódról.] Egyszer  például István megjátszotta ellenük az ultit úgy, hogy az aduhetes nem volt nála, Jani bácsinál volt, ő meg nem vette észre! „Bornyúk!”kommentálta a történteket az akkor még aktív kórházi dolgozó, és mindkét lábával bíró Recskó Ignác, Náci bácsi (. ivisz, 2011. augusztus 4, „Nevek”), akinek azóta az egyik térdtől műláb, s aki átköltözésük után – a vasárnapok kivételévelszinte minden nap 10 és fél 11 között itt, a Vallonban issza meg 2-szer két deci fehérborát. (Néha csak azért megyek le, hogy vele beszélgethessek.) István mosolyogva felé fordult, és helyeselt, de évekig ugratta őket ezzel a „csúfsággal”, Carlofranco úgy gondolja, ma is piszkálódna, de kártyapartnerei már más szférában verik a blattot

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

16. oldal / 31

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 375 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs