Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Kisolga

Ezek az írások itt műfajukat tekintvekisolgák. Kicsit olyanok, mint az egypercesek. Csak az irónia helyén ezekben szeretet van.
 



Gyógyító kendő

 

Jámbor Andreának

 

Hova száll a kimondott szó? Hova tűnik az érzés? Mivé lesznek a tárgyak?

A gyógyító kendő egy majdnem négyzet alakú gézdarab. Az egyik sarka hiányzik, de ügyes hajtogatással föl sem tűnik a hiányKellemes, világos tejeskávé színe van a kendőnek, kicsi, batikolt körökkel. Egy kislány kedveskedett vele az együtt töltött agytornák köszöneteképpen. Talán ő is készítette, de ezt már nem tudni, a közben eltelt negyed század kimosta az emlékezetből ezt, a különben lényeges mozzanatot.

A kendő eleinte rendes kendőként működött. Hűvösebb napokon a barna bőrdzsekihez illeszkedve szépelkedett és óvott a hidegtől. Aztán más kendők és sálak jöttek, és a mi kendőnk a polc mélyére szorult. De jöttek a betegségek is. A fájó torok, fültő, csukló néven veszi a puha, meleg ölelést. És előkerült a kendő a rejtekéből. Segített. Ettől fogva aztán mindig, ha szükség volt . Egyszer csak valaki kimondta: gyógyító kendő. Ez az elnevezés aztán fennmaradt, mert kifejezi a lényeget. Nagy a becsülete a gyógyító kendőnek. A betegség elmúltával, a szolgálata végén szépen kimossák, és gondosan elteszik a következő, nem várt alkalomra.

 

Történhet-e egy tárggyal jobb dolog annál, mint hogy jelképpé nemesedik?

Van-e lélekemelőbb, mint olyant adni, ami örömmel tölt el másokat?

 

Mégis létezik a véletlen, amikor összeolvad egy tárgy, egy fogalom és egy érzés?

 

 
Pikoló, barna

 

                                                                                               Karcsinak

 

Nem járok kocsmába és nem szeretek számolni.

Ellenben.

Szívesen iszom sört és szeretek gondolkodni.

Az első tétel nem igaz, mert van egy Pitypang nevű kocsma Békefalván, aminek a teraszán örömest elüldögélek egy pikoló barna sör mellet. A sör kiváló, legalább két nyelven beszél, az egyik a germán.

Ebben a kocsmában a sörhöz egy számtanpélda is jár. A fenti pompás barna csapolt sörből 330 forint egy korsó (5 dl, a gyengébbeknek), 260 forint a pohár (3 dl) és 80 forint a pikoló (2 dl). Ez már olyan feladvány, amin érdemes töprengeni!

A korsó és a pohár alapján az ember azt gondolná, hogy az egyenes arányosság egy finom gyakorlati példáját találta meg. De hogy fér bele ebbe az okoskodásba a pikoló, főleg, ha még a csapolás nehézségét is beleszámoljuk?

Matematikai probléma ide vagy oda, a sör kitűnő, és nem csoda, hogy a társaságban mindenki áttér a pikolóra. A korsósok és a poharasok is. Egy feltétel van: nem szabad a felfedezésnek hangosan örülni.

Ha nem bírunk egy feladattal, hagyni kell, hagy járjon rajta az agyunk, akkor is, amikor nem gondolunk . És kipattan az isteni szikra!

A megoldásom (az idő és a pikoló távolából):

A korsó és a pohár különbsége a pikoló, 330-260=70, erre jön 10 forint csapolási nehézség, az annyi, mint 80 forint, és kész!

 

Száraz matematika?

 
A verhetetlen nokedli

 

Ez nem ételrecept, inkább életrecept. A nokedli bár étel is, de inkább életforma.

Eleinte félsz tőle. A szülői házban azt láttad, hogy a nokedli főzés után minden ragad. Cseppet sem lelkesedsz, főleg, mert neked kell mosogatni. Anyádtól azt hallod, alaposan ki kell verni a tésztát, hogy legyen. De hát nem is volt rossz!

Aztán megpróbálod önállóan. A te népességed is gyengéden ragaszkodik hozzá, hát nekivágsz!

Szerencsére nem vagy egyedül. A társad nagyon is jól tudja, mit hogy’ kell tenned. Mindkettőtök örömére társad megmarad az elmélet síkján.

Hamar kiderül, a kiváló végeredményhez kevés feltétel szükséges. A tésztához tojás, és liszt (a nagyobb mennyiségű körethez egy kevés víz is), a főzéshez , sós forró víz, a szaggatáshoz nokedli szaggató, spakni. Nem is szaggatás ez persze, hiszen csak finoman, de határozottan áttessékeled a tésztát az alkalmatosság kör vagy ellipszis keresztmetszetű nyiladékain. (Évekkel később leesett állal bámulod, amint harmadszülött fiad spakni vagy fakanál helyett a tulajdon kezével juttatja át a tésztát a szaggató túloldalára.)

A nokedli szereti, ha foglalkozol vele. Ha elhanyagolod, akkor menten megbosszulja azzal, hogy kifut, vezeklésképpen takaríthatod a tűzhelyet napestig. Nem is érdemes magára hagyni, hanem a kellő időben gyorsan cselekedni.

A kiszolgált főzővízzel nyomban zúdítsd nyakon a mosogatót zsírtalanító kúra gyanánt.

A keverőtálat megtöltöd hideg vízzel és a többi kellékkel együtt áztatod. Az idő és egy konyhai kefe megteszi a magáét.

A nokedli gyors étel. Gyorsan elkészíted, gyorsan elfogyódik.

A nokedli életforma.

Egy idő után észre veszed, hogy már nem csak a csirkepörkölthöz (lásd még gomba, marha) társítod, hanem mindenhez. Belefőzöd a paprikás krumpliba, a lecsóba(!), az egyszerű habart levesekbe (karfiol, zöldbab, sóska…).

A nokedli nem keverhetetlen.

A nokedli nem kiheverhetetlen.

 

A nokedli verhetetlen!

 

 

 

 
Elcsípni a Májust (kisolga)

 

Októberben születtem. Az ősz színei, ízei, illatai lenyűgöznek. Ősszel csordultig vagyok a természettel.
De ez a varázslat valamikor elkezdődik! A rügyek duzzadása, a pici, világoszöld levélkék megjelenése, a virágszirmok kibomlása…, észrevétlenül, de megtörténik.
Évek óta próbálom elcsípni a tavaszt. A hóvirágot, az ibolyát, a nárciszt, a kicsi méhek döngicsélését. Próbálom a mínusz 5 fok és a plusz 24 fok között megtalálni a rügyfakadás pillanatát, a viharos szél és a napsütés kötött tetten érni az első légy előmerészkedését a téli rejtekéből.
Előkészületként igyekszem mindent eltüntetni, ami az elmúlt évre emlékeztet: száraz ágat, levelet, tavalyi termést. Megtisztítom a földet, és várom az új élet sarjadását.
Várok és figyelek, készülök a tettenérésre.
Aztán egyszer csak megtörténik! De már csak azt érzékelem, hogy bevégeztetett! Minden csupa zöld, virág, szín és illat.
Megtörtént hát! De mikor? Hiszen figyeltem, ott voltam, benne, a pillanatban!
Elszalasztottam volna mégis?
Talán nem. Hiszen eltűnt az arcom sápadtsága, kihajtott a halottnak hitt növény, merész kis gazok dugták ki a fejüket a földből.
Immár június van. A természet naptár nélkül is tudja, hogy elmúlt a május, hogy az új élet kialakult. A nedvek, az életerő áramlása beindult és tart mindaddig, míg be nem teljesíti a feladatát.
Ha mégsem tudtam elcsípni a májust, akkor reménykedem, hogy talán majd jövőre sikerül.
 
Hihetem-e, hogy megragadhatom a pillanatot?
 
 
 
Életvezetés

 

Egy hétköznapi eset megoldása.

Reggel öltözködés közben váratlanul elszakadt a bugyim oldalvarrása. A ruhadarab nagy ívben elrepült.

Mit tehettem volna? Megvarrni már nem volt időm, így elővettem egy másikat, gondosan átvizsgáltam a varrásokat és felvettem.

Jó napom volt. Egész nap örültem, hogy nincs nyár, nem járok szoknyában, nem sétálok az utcán, és nincs kint a fenekem

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

7. oldal / 10

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 340 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs