Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Novellák, versek


Két bagatell

      

                  Romlásunk virágai

 

                  Vörösek

mint apám arca, amikor megütöttem

mint az apám orrából kifolyó vér

                  mint az alkoholisták szánandó arca

mint a nap nyári ég hajnalhasadtakkor

mint a véres hányás

s mint az annak eltussolására megivott meggymárka

 

                  Sárgák

mint a másnaposok hideglelések húgyai

mint a halottak arca a ravatalon

mint a nyári délutánok

                  mint a gennyedő seb

mint a rozsdálló levelek

 

Fehérek

mint a hab áldott sörökön

                  mint anyám haja

mint a szeplőtlen hó

mint a hajadonok ruhája

mint a bárányfelhők

mint az üres papírlap

mint a hab átkozott sörökön

 

Szerkessz belőlük csokrot, kedves!

 

 

A család

 

Anya: kés.

Apa: husáng.

Gyerekek : kötél,

                   gáz,

                   méreg,

                   „fű,”

                   kötél.

 

A nagyapa és nagymama pedig már a sírban vannak rég.

 

 

 

 

 

 
Múltfalva A textilmérnök 2

És az is, aki alacsonyabb és testesebb bátyjánál – a halk szavú, rokonszenves mérnöktanárnál –, de szeretett és tudott focizni. Játszottak („játszottunk”) a házuk melletti téren, a Bakó soron, az iskolaudvarokon, pályákon. Gyors volt, nem kímélte magát. Jól cselezett. E tehetségét a komor felnőttvilágban nem használja ki, nem ügyeskedik, nem veri át, nem csapja be, nem vezeti félre munkatársait. A nem szövött anyagok technológiája szakon végzett egy lengyelországi egyetemen. Az ígéret és a szerződés ellenére a minisztérium nem biztosított neki képzettségének megfelelő munkahelyet, a diplomás mérnök elvégezte hát a MÁV iskoláját is. Tanulta a szabályzatot, bújta a menetrendet. Vasutas lett. Rátermettségének ékes bizonysága volt, amikor vele és családjával együtt utaztam. Az akkor már hajdani vasutas a hatvani helyett a pesti vonatra szállított fel minket. Nem lett bonyodalom. Tápiószelénél átszálltunk az újszászira, s még elértük az igazit. Kaptunk az alkalmon, piszkáltuk, ugrattuk. A gyerekek kifejezetten élvezték a helyzetet. Ő nem vette a szívére. Mosolygott.

Gyerekei attól az alacsony, szimpatikus tanárnőtől valók, akit esküvőnkön ismert meg. Meglátni és megszeretni… Két gyerek, egy lány, egy fiú. Általános iskolába járnak, mint mi jártunk a hosszú, a Beloiannisz úti, a Schader-, az Illés-iskolákba. Játszanak, ahogy mi játszottunk utcákon, tereken, az aljban,, az iskolaudvarokon.

Felnőtt életünk is játék. Az övé ma egy észak-magyarországi textilüzemben zajlik. Kíméletlen, keményedő körülmények között élnek, mint élünk jó pár százezren ebben az országban. Élnek szerényen, de ő sem csatlakozik semmiféle hadhoz. A politikától is távol tartja magát. Abban az évi egy-két órában, amit vele tudok tölteni, beszélgetünk. Mondja, eljár szavazgatni, választgatni. Mondja: „Nem a fizetett, jól fizetett színpadi ripacsokon múlnak a dolgok, a dolgaink, hanem a színfalak mögött dőlnek el.” Aztán – mivel művelt, olvasott ember –: „József Attila nem így képzelte el a rendet.” Kutakodva nézek rá: „Mi az? Politizálsz?” „A francokat!” Elmosolyodik, fogait piszkálja – gyerekkori szokás ez nála –, és már másról beszélünk.

Beszél. Nemrég elvesztett édesapjáról, Vili bácsiról, szeretett édesanyjáról, a feleségéről, gyerekeiről. Közben cigarettázunk. Furcsán, két ujjbegye közt tartja cigit, mint aki nem szokott hozzá. Hagyom beszélni. Nézem átszellemült arcát, nézem s kavarognak bennem az érzések, gondolatok, megkísérlek formát adni nekik. „Te vagy az barátom? Ősidei verekedéseink szemtanúja? Lásd, bárhogy igyekszem, nem tudok felidézni esetet, amiben te ütöttél! Te vagy nyűgeim meghallója, bánataid megvallója, akivel együtt hallgattuk Vilmos bátyád szürke, szalagos Tesla magnóján, a Szabad Európán, luxemburgi rádión a máig eleven zenéket , titokban elszívtuk első cigarettáinkat, a Fecskét, Mentholt, Savariát, akivel bokorban megbújva olvastuk a Dekameron pajzán, csiklandós részleteit? Te vagy az, aki – míg én összecsaptam, lemásoltam vagy meg se csináltam a házi feladatokat – órákig bíbelődtél a toll vagy ceruza végét rágva, több megoldással is kísérletezve? Te vagy néhai társam a sörözések, rumozások múltba fulladt évadjaiban?”

Figyelem barátomat. Örülök, hogy csak az általunk pusztulásnak minősített évek nem kezdték ki tekintetét, vonásait.

Örülök és szomorú vagyok.

(A fenti írás eredeti változata 1998 júliusában jelent meg a Híradóban. Legutóbb 7 éve hallottam Feriről, amikor a fiatalabbik gyerekük (a fiú) és az idősebbik lányunk felvételizett az egyetemre. A fiatalok izgultak, az őket elkísérő asszonyaink beszélgettek.)

 

 
Múltfalva A textilmérnök 1

- a megérdemelt dics himnusza –

Mintha századok óta ismerném ezt az embert, pedig úgy harmincöt esztendeje, hogy először találkoztunk. Így van ez a barátoknál. Fut egymás mellett életünk. Szép, ám félelmetes a rendezés. Pontosan – szörnyű semlegesen – az életidő koreográfiáját követi. Itt, bennünk másként zajlik.
Barát – nehéz őszintén kimondani, leírni ezt a szót. Az emberi kapcsolatok is erodálódnak, rozsdásodnak. Ránk és belénk nyomakodnak éveink. Változnak körülményeink és mi is változunk. Egyikőnket magasba emeli, másónkat mélybe taszajtja sorsa, szerencséje, habitusa. „A felnőttek élete is játék.” Hol tragédia, hol komédia, hol tragikomédia. Néha bábnak érezzük magunkat, s van, hogy tudjuk, mi tehetünk a játék ilyen alakulásáról. Van közöttünk gyenge és erős, önsorsrontó és a másik ellen forduló. Nem vagyunk, nem is lehetünk egyformák. Legtöbbször egy személyben vagyunk gyilkosok és áldozatok, bűnösök és ártatlanok. Csak a keverési arányban van különbség. Nincs kivétel. Barátom sem az. Nem hiba nélkül való. Például rágja a toll vagy ceruza végét az írást megszakító gondolkodás szüneteiben. Hatalmas szellemi erőkifejtésre képes, de a gyakorlati életben nem igazán találja fel magát. Emiatt néha méla szomorúság telepszik arcára.
Pedig nem búval bélelt ember! A középiskolában olyan irodalom dolgozatokat írt, hogy le a kalappal előttük, előtte! Az egyikben „ismeretlen Ady-verseket” fedezett fel. Ő ismerte, hisz az akkor sikeressé vált Locomotiv GT számai voltak a Tengelykezű félember, az Ezüst nyár. Ez utóbbi „Adyból” idézett is: „Hol van már az ezüst nyár, / Ó, az ezüst nyár?” Ötöst kapott. Én meg, aki avantgarde stiláris megoldásokkal dolgoztam, csak hármast! (Vajh, érnek-e többet közepesnél mai írásaim?)
Egy másik példa. A felső tagozatban a zebegényi táborban nyaraltunk. Úttörő egyenruhában jártunk, a mozgalom hiearchiája, szertartásrendje szerint éltünk. (Szolgálat, napirend, napiparancs, számháború stb.) Azon a napon konyhára voltunk beosztva, így a reggeli zászlófelvonáson, eligazításon ő a következőképpen intézkedett: „Kandúr őrs, vigyázz! Ilyenmegilyen elvtársnak jelentem, a Kandúr őrs egy fővel megjelent!” A felettes fapofával reagált a képtelen helyzetre, pihenjt vezényelt. Barátom „felénk” fordulva továbbította a parancsot. (Talán fölösleges mondanom, hogy a rezzenéstelen arcú „elöljáró” az az ember volt, akire sokfelől lehet nézni…) A ceremónia végén mindketten kiadták az oszolj! parancsot.
Igen, ez is ő!
 

 
Múltfalva A med. univ.

A mítoszok az emberiség gyerekkorának termékei. Ez az egyén életében is érvényesül: első évtizedünk a mesék, a csodák időszaka. Kosztolányi Dezső:
„Jaj, a gyermekkor mily tündéri kor volt:
egy ködbe olvadt álom és való,
ha hullt a hó az égből, porcukor volt,
s az abroszon a porcukor a hó.”
Ebből az időből úgy bontakozik ki előttem dr. Csiszér Miklós alakja, akár egy varázslóé.
Ma is beszélgetek emberekkel, hasonkorúakkal, idősebbekkel. Ezekből a beszélgetésekből olyan kép alakul ki, hogy írásomnak ezt a divatos címet is adhattam volna: „A Csiszér-jelenség”.
Az egyik erélyét dicséri, a másik durvaságát panaszolja. Az egyik szakértemére emlékezik vissza meleg hangon, a másik életmódjára, irigykedő rosszallással.
Az egyik felidézi, amikor a doktor úr katonaorvos volt, a másik már újszászi praxisáról beszél.
Ahány ember, annyi nézőpont, annyi emlék!
Nincs tapasztalatom a lélek halhatatlanságáról. Enyészetéről sincs, ezért az alábbi két emlékemet a Doktor Úrnak (immáron csak az emlékének) ajánlom.

1968-ban megfájdult a fogam. Apám elvitt az orvoshoz. Természetesen „Csiszérhez”! (Jeleztem már, hogy ő valóban medicus universalis volt, általános orvos. Megesett, hogy műtött a körzeti rendelőben.)
- No, mi van? – apám dugott valamit a fehér köpeny zsebébe. – Jól van komám! Félsz?
Féltem. Nem attól, amiről az érzéstelenítő hatását várva a két felnőtt beszélgetett, nem a lengyel fiatalok követeléseiről, a párizsi barikádoktól, a nem a német diákvezér súlyos sebesülésétől, nem a Prágába bevonuló „testvéri” tankoktól, hanem a rendelő steril fehérségétől, az üvegszekrényekben tárolt műszerektől, különösen a fogóktól féltem.
Akkorra megszűnt a fájás.
- Félsz? – és a számba nyúlt. Féltem. A doktor szemüvegétől, szederjes orrától, különös hangjától. „Mikor kezdi már el?!”
- Miért nem öblítesz, te mamlasz? Nesze, tedd el emlékbe!
A fogamat a tenyerembe tette.
Azóta – sok másikkal együtt – elveszítettem.
Ha belegondolok, ez volt az első találkozásom a történelemmel.

Legjobban a fogorvosi eszközöktől irtózom, de rögtön utánuk ott van az injekciós tű. Megtapasztalhatta ezt dr. Csiszér is. Erről beszél a második, rövid szöveg.
 - Hülye doktor! Hülye doktor! – kiabáltam, bömböltem, dühösen zokogtam, és kirohantam (letolt gatyával) a rendelőből… és kirúgtam a bejárati ajtó üvegét.
- Hülye doktor – szipogtam.
Ma már tudom, nem érdemelte meg.
Ő akkor is tudta.
 
 

 
Múltfalva A megmentő Seres

- második rész -

Játékos lény (homo ludens) az ember.
A felnőttek élete is játék. Látom, ahogy a bent maradt felnőttek táncolnak, ugratják egymást. Lengőtekéztek sörre, borra, és nagyokat nevettek és káromkodtak és okoskodtak és vitatkoztak, néha úgy tűnt, hogy rögvest ölre mennek.
Játszottak a veszéllyel is: az italok garmadájának mámorában politizáltak. A Vadvirág Pressoban ugyan nem volt különösebb félnivalójuk, de óvatosak voltak, összehajoltak a pult, az asztalok fölött s halkabbra fogták hangjukat, így nem hallhattuk őket. Nem mintha érdekelt volna! Mi a Szabad Európán csak a zenei műsorokat hallgattuk (pl. Teneager partyt, amihez egyszer Feri és Tibi is írt kívánságlevelet, Pikk és Mokkancs, a két tűfarkú és műfogsoros kutya jeligére), viszont amikor apám az érzéstelenítő hatását várva beszélgetett Csiszérrel, kiderült, hogy a doktor is hallgatta otthon, titokban a hírműsorokat, kommentárokat is. Ma a tréfás üzletvezető feketére mázolt Lenin-szobrot helyezett el az egyetlen működő helyiségben a pult melletti üvegezett, az italok és a sütemények hűtésére szolgáló szekrényre, nyakába vörös nyakkendőt kötött. Akkoriban ez a tette veszélyeztette volna szabadságát, netán a testi épségét is, maradt hát a rendelések teljesítésénél. Mennyit kellett cipekednie, fordulnia, amikor hajdani általános iskolai osztálytársamról, Péterről bebizonyosodott, hogy betegsége halálos és a falu cigány férfiai, asszonyai beborították a külső terem asztalait édességekkel, üdítőitalokkal. Mindez a sok engesztelő ajándék sem tudott segíteni szegény Péteren. (Vajon az istenük számára felajánlott áldozat, a halott lelkéért a hamutartóba löttyintett pálinka meghatotta-e Devlát? Mindegy. Féltek tőle, ezért játszottak a halállal is.)
Játszottak a játékkal, a kultúrával (ezzel a „fölösleges emberi lommal”) midőn megnézték, meghallgatták Kovács Apollónia, Madarász Kati, Korda György… koncertjét, s utána ájuldozva, danolászva visszatértek ide (ájuldozni, danolászni). A pincér álmos örömmel köszöntötte s szolgálta ki őket. Latabár Kálmán műsora után – mivel a művész késése és a ráadások miatt kora éjszaka lett vége – már nem jöttek be.
Én meg a rendszeresen megtartott pótszilveszterekre nem mentem: ez a felnőttek kiváltsága volt. A hónapokig a falakon, mennyezeteken maradt lampionokból, krepp-papír szalagokból, apáink, anyáink beszámolóiból összetákolhatnék egy freskót, de nem teszem. Ez az ő világuk volt, azok a január eleji éjszakák az ő játékaik.  



 

 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

23. oldal / 30

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 127 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs