Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Novellák, versek


Gizike szövegei 5.

 

Teljesen, de teljesen véletlenül találkoztam Kosztolányi Dezsővel.
Lehetséges ez? Nem vagyok olyanfajta, aki hisz olyanokban, mint a sors
keze, meg a titokzatosság. Elég titok nekünk a halál, minek még az életre
is ráaggatni így titkot, meg úgy titkot? Mégis van egy olyan érzésem, sőt
gondolatom, hogy nekünk találkozni kellett. Azóta más ember vagyok (itt
belülről!), és ő változtatott meg. No, nem akaratból, hanem… Mivel is?
Ugyan van-e olyan ember, akire én hatottam ennyire? Hát voltak nálam
szűz fiúk, de azt hiszem, hogy az másféle dolog, mint amire gondolok. Volt
férfim, aki azt mondta, hogy „Nékünk találkoznunk kellett!” Ezt egy szerdai
napon mondta, és annak a hétnek a péntekjétől fogva nem láttam.
Ezekkel csak azt akartam mondani, hogy minden ember magában hordja a
véletlenjeit.
 
Egy macska

Józsinak egyszer világot látni szottyant kedve. Kikönyörögte hát magát az egyik kisszobából nyíló erkélyre. Kikönyörögte, mert éppen békés, nyugodt hangulata volt és nem akarta – kaparászással, karmolással, nyávogással, vagyis megszokott eszköztárával – a kívánságát megértő és teljesíteni akaró gazda kedvét sem elrontani. Annál is inkább indokolt volt ez a gazda lábához való dörgölőzés, hogy ismerte annak szeszélyes természetét, s tudta, hogy a fentebb – gondolatjelek közt – említett viselkedésével esetleg azt kockáztatja, hogy a gazda lába meglendül, ő pedig erős fájdalmat érezve odébb perdül a konyha csúszós, szürke járólapjain.

Gazdája levetette cipőjét, kinyitotta a nagyobbik lánya szobáját a mord külvilágtól elzáró ajtót. Mire eljutott az erkély ajtajáig, Józsi már odaért, félrehúzódott, hátra-hátra fordította a fejét és halkan nyávogott. Amikor nem ezt tette, mellső lábaival felkapaszkodott az üvegajtóra s izgatottan nézett a fák lombjaira, a felhőkkel díszített kék égre. Ezt a műveletet addig ismételgette, amíg nyikorogva ki nem nyílt az az ajtó is. Aztán – miután Józsi kiiramodott a linóleumos erkélyre – be is csukódott, hiszen a macskának nem szabad megengedni, hogy a nagyobbik lány szobáját összejárkálja, felfeküdjön az ágyra, esetleg lelökjön könyveket, ledöntsön virágcserepeket. Nagyobbik lányától a szakállas – épp a másik ajtót behajtó – gazdája is tartott.

Józsi egyedül maradt az első emeleti erkélyen. Azon az erkélyen, amelynek vaskorlátja zöldre volt festve, és úgy építették ki, hogy a talpazat és a fal közötti résen nyugodtan bámészkodhat egy állat is. (Estünkben egy macska.) Azon az erkélyen, ahonnan régen, nagyon régen leesett a járdára, eltört a medencecsontja, aminek következtében két napig nem tudott járni, és utána is néhány napon át olyan volt a járása, mint később, a kiherélése után.

Az egyedül határozószó csak az emberekre vonatkozik, még inkább a gazdáira, hiszen alatta a járdán el-elbotorkált egy-egy öregasszony vagy öregember, gyerekkocsit toltak anyukák, és a szomszédos iskolából gyerekek jöttek, aki incselkedtek vele, kiabáltak neki, hívogatták. Ő persze nem ugrott le az erkélyről. Talán a gazdákhoz való ragaszkodás, talán az egykori baleset emléke késztette arra, hogy ellenálljon a csábításnak. Óvatosan végiglépkedett a keskeny korláton, aztán lelépett a kerek asztalra, prüsszentett és visszarántotta orrát az asztalra tett hamutartó csikkjeitől. Szétnézett, látta lányok kerékpárját, a fadobozt, amelyet már ezerszer végigkutatott, az asztal alá helyezett befőttes üvegeket. Visszafordult, a mellső lábait felrakta a korlátra, lenézett, s a fülébe érkező zajok helyére, és annak ritmusára reagálva forgatta a fejét. Egy kis idő után leereszkedett, maga alá húzta a lábait, farkát, és lecsukta a szemét. Tegyük fel – hiszen nincs bizonyítva az ellenkezője –, hogy álmodott. Tegyük fel, hogy arról a kicsi, vöröses-fehér nőstény macskáról álmodott, aki három hétig – míg gazdái külföldön tartózkodtak – ebben a lakásban vendégeskedett. És aki már soha nem lesz az övé. Ahogy egyetlen cicalány sem.

Azt álmodta, hogy mekkora öröme lett, amikor a szakállas felesége egy papírdobozból kiemelte a nyávogó kis lényt, akinek megilletődöttsége csak pillanatokig tartott, s a rövid, ismerkedő fenékszaglászás után végigviharzott a nagyszobán, felugrott a  szekrények tetejére és bemutatkozásként ledöntött egy papírdobozt, s máris ugrott le a földre, hogy keresgélhessen a kiszóródott tárgyak (papírlapok, műanyag vagy szalma stb. csecsebecsék) között. Józsinak új volt ez a helyzet. Félretette arisztokratikus hanyag flegmaságát, és gazdái meglepetésére mindenhová követte a nőstényt, akit a gazdák ideiglenesen Jucinak neveztek el. Miért? Egy közös akciójuk eredményeként.

A kis nőstény macska fent ült a legmagasabb – a ruhás – szekrény tetején. Akkorra már a gazdák lerámolták a törékeny és könnyebb dolgokat onnan, így kényelmesen elheveredhetett, kinyújtózhatott volna, de nem, ő ült, és nézte a földön (tkp. padlószőnyegen) ülő, tágra nyílt szemmel őt figyelő Józsit. A jelenet akkor lett volna igazán bizarr, ha nyávognak is egymásnak, de ők csak csendben nézték a másikat. Ám ez is elég volt a nagyszobába belépő szakállasnak, intett – talán halkan szólt is – a többieknek, akik lábujjhegyen odasettenkedtek. „Mint Rómeó és Júlia az erély-jelenetben!” – súgta a nekik, s máris elnevezte a kis nőstényt Jucinak. Egyik ismerőse kioktatta, hogy mindegy, minek nevez el egy macskát, a fő, hogy „cé betű is legyen benne”. A Juciban volt. Józsi ekkor lett – igaz, rövid ideig – „gróf alsó- és felsőrécsei Romeo József”. A grófi cím utalt a macska úrias viselkedésére, a nemesi helymegjelölés a Mágnás Miska két ütődött grófjára, ami a macska akkori viselkedését volt hivatva érzékeltetni. A Rómeóhoz Shakespeare tragédiája óta nem kell különösebb magyarázat. Ha már itt tartunk, a Józsi név kiötlője is a szakállas gazda volt. Ő Moldova György A beszélő disznó című szatírájából vette. Annak elején hangzik el (olvasható) a „Józsi, a kurva anyád!” mondat, és ahogy a szakállas (azóta elmúlt) macskaellenességét ismerve erősen valószínűsíthető volt az akkor még kis jószág ilyetén megszólításának gyakorisága.

Nyolc éve, hogy a macska ide került. Az idősebbik lány – akinek az örökbe adó számítása és közlése szerint Józsival egy napon van a születésnapja – és a szakállas vonaton ült az anyától-nagymamától hazafelé utazva. „Mire hazaérünk – szólt a leány –, már otthon lesz az a rohadt dög! Ha hozzám ér, én kihajítom!” Nem hajította ki, megölelgette, miként az útitársa is tette némi unszolás után. „Ugyanolyan szőrös, mint te vagy, apa!” – mondta a kisebbik lány. Neki köszönhető a macska ott(itt)léte.

Józsi is – ha néha az ölébe fészkeli magát – megbirizgálja a szakállát, de a bajusszal nem meri ezt csinálni okulva egy-két káromkodásból, orra pöccintésből, elhajításból. Mostanában az elhelyezkedés után felemeli a fejét, hátrahajtja, várja nyakának simogatását. Amikor megelégeli, összébb gömbölyödik, és olyan hangokat ad ki, amelyek nehezen meghatározhatók: nem dorombolás ez, és nem horkolás. A lecsukott szemek mögött erre gondolhat: „Irigyellek téged, szakállas gazdám (barátom?)! Csak ülsz a fotelben, a macskádat simogatod, semmi dolgod nincs!”

Az erkélyi csendes nyugalom nem tart sokáig, Józsi feje mögött megjelenik a fekete madár. Ellenség? Barát? Ártó szándékkal vagy játszani akarással röpül felé? Karmaival akarja kikaparni Józsi szemét, vagy simogatni akarja szárnyaival a csíkos bundát? Soha nem telepszik le a korlátra. Hangos rikácsolásáról nem deríthető ki, harci dal-e, vagy örömujjongás. Két vagy több kör megtétele után a szomszédos fa egyik – mindig ugyanazon – ágán pihen meg. Józsi felemelkedik és leugrik az asztalról. A már megismert résen néz, de nem dugja ki a fejét. A madár észreveszi, lejjebb folytatja szárnyalását (harcát? játékát?).

A nyolc éves, cirmos egykori kandúr hátrafut az ablakhoz. Megelégelés ez, vagy megfutamodás? Felemelkedik, körmeivel kapargatni kezdi az ablak üvegét. Ha erre nem reagál senki, nyávog is. Ezt már meghallják. A szakállas beereszti a macskát.

Az morog egyet és kiszalad a szobából.

(A fenti szöveget eredetileg egy volt kolléganőmnek, Czafik Szoniának ajánlottam – ez ma is fennáll –, de, anyám szavaival, hogy nézne mán az ki, hogy egy Elekes Fricinek tett ígéretemnek egy ilyen ajánlással tennék eleget? [Fogalmam sincs, milyen írásjelet vonz ez a mondat.] Józsi egyébként június 28-án lesz 11 éves, megint anyám: ha megéri.)

 

 
Gizike szövegeiből 4.

Mikor színesedik meg az életünk? Amikor gyerekkorban átéljük, vagy később, amikor emlékezünk? Most, hogy ezeket itt írom, kijönnek belőlem az emlékek, és mind úgy, mintha színes csomagolópapírba lenne betekerve.

 
Gizike szövegeiből 3

Mit írjak és minek? Kinek? Énelőttem már mindent megírtak. Bár azt hiszem, hogy az a vak énekes, az a Homérosz is azt hitte. A Madzag Böske azt szokta mondani (az egy kolléganőm volt a házban), hogy mindent ki kell mondani. Neki aztán be nem állt a szája, de azt hiszem, nemcsak úgy értette a dolgot. (A szó nem is dolog! Hát mi? Mi a szó? Mi a dolog?) Lehet, hogy ő másképpen értette, de én így: azért kell mindent kimondani, mert nem tudja az ember, hogy éppen melyik szava (mondata) találja szíven egy embertársát. (Persze fülön találja, de aztán onnan az agyán keresztül eljut a szívéig. És megdobogtatja neki.) De miért írjak én? Böske a beszédről beszélt.
 

 
Gizike szövegeiből 2

Emlékszek…
De hát emlékírást csináljak én?
Nem!
Nem és nem!
                                                     •
Istenem, de furcsa írásban látni, amit én írtam. Mintha más lennék. Nem olyan, mint amikor levelet ír az ember, mert most nemcsak arra kell figyelnem, hogy mit írok, hanem arra is, hogy miként írok.
 •                     
Önéletet írjak? Nem vagyok egy nosztalgiás fajta, a tegnapokat meg tegnapelőttöket visszasírogató. Nem hiszem el a Szerkesztő úrnak se, hogy a régi jobb volt. Már miért lett volna jobb a régebbi? Legfeljebb azért látható annak, mert akkor még gyerek voltam, de ha jól tudtam kivenni, anyám és apám nem mondta, hogy jól van, vagyis mondta, de nem úgy értve, hogy a máma van jó! Szerintem minden régen élt ember álmodozott egy még előttébb volt boldogabb világról, mert a jelenben sokat szenvedett, kínlódott és csalódott. Én biztos, hogy így vagyok vele.
Nem akarok olyasmit csinálni se, mint egy napló. Nem akarom ide leírni, hogy mi történt velem egy-egy aznap.
Az se lenne jó elkezdésnek, hogy „Egyszer voltam, hol nem voltam”, mert mesélni se akarok.
Mit akarok én?
Mit akart ez a karácsony?
Mit akart az a Kosztolányi Dezső?
Mit akar ez a füzet?
Akkor volt ilyenje az agyamnak meg a lelkemnek, amikor az a galád Gebe (Érdekes, hogy a g-t is, meg a G-t is egyformán kell kimondani. Ez nem volt szándékos, vagyis az volt, mert abban a minutában úgy gondoltam, hogy Gebe tényleg galád!) rávett arra, hogy kábítsam el Béluskát valamilyen grófnővel, vagy grófnéval.
 

 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

21. oldal / 30

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 121 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs