Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Fotóművészet

Cseke Gábor válogatása erdélyi fotósok képeiből
 



Szász Adrián: A plázson (fotó)

altA további meleg-gerjesztés szándékával vettem elő Szász Adriánnak a múlt század nyolcvanas éveiben készült képsorát a romániai tengerpartról. Hangulatilag hű bemutatása annak a rikitó, zsibvásárszerű világnak, ami nyaranként a mindenhonnan érkező tengerimádók véletlenszerű részvételével összeadódik.

 

Persze, vannak a tengerparti nyaraknak állandó kellékei is: ilyen a homok, a strandlabda, a törülköző, a kötelező meztelenség, az iszapfürdő, a(z üveges vagy a korsós) sör, a napellenzős sapka, a plázson végigsétáló vándorfotográfus, öltözködés és vetkeződés, napozás és bambulás, leégett hátak, combok és fenekek, öregek, gyermekek, fiatalok, rusnyák és szemrevalóak, és mindenek felett ott a napsütés, amely ha nem hiányzik, akkor feledve minden kényelmetlenség, bosszúság, csak fekszünk lustán az ájult hőségben és egy hűvösebb szellőre gondolunk.

 

Amilyen most, február végén sivítozik az ablak alatt...

 

 
Hegedűs Zsolt: Nyári nosztalgiák (fotó)

alt

Hálás dolog ilyenkor, télvíz idején, farsang végén a nyárra gondolni. A fotósok nagy előszeretettel segítenek nekünk ebben. Ők mindent meg tudnak őrizni az időből, ami látvány, szín, hangulat, forma, emlék. Talán még a nap melegét is.

A stockholmi nyarat fényképező Hegedűs Zsolt képsorozata hevítse kihűlt fantáziánk. Odakint most ment le a nap s bukott le a kékes-havas hegyek mögött. Az ereszről még jégcsapok lógnak. Erre gondoljunk, amíg az alábbi képeket lapozzuk...

 

 

 
Kristó Róbert: Ritmusok (Fotó)

 

altKristó Róbert (sz. 1974) Csíkszeredában él, a helyi Csíki Hírlap fotóriportere, amellett rajztanár, a helybeli Tanulók Házának fotókörét vezeti. Képzettségére nézve grafikus. A helyi sajtóban mostanig többezer fotója látott napvilágot.
 
Egyszer készítettem vele egy sms-stílusú, egyszavas vagy tőmondatos kérdésekból-válaszokból álló interjút. Néhány jellegzetes idézet belőle:
 
Vannak kedvenc témáid? 
- Igen, a ritmusok.
 
- Melyik évszakban készítetted a legjobb fotóid?
- Tavasszal, nyáron, ősszel, télen.
 
- Kedvenc ételed? - 
- Paszulyleves.
 
- Nevezz meg 3 vidéket, ahol nagyon szívesen fotóznál.
- Erdély, Finnország, Távol-Kelet. 
 
- Magányosan vagy társaságban töltöd szívesebben az idődet? 
- Társaságban.
 
- A munkát szereted inkább, vagy az eredményt? 
- Mindkettő fontos. 
 
Ádám Gyula: Ünneplőben (fotó)

 

alt2005-ben Ádám Gyula megvalósíthatta évek óta dédelgetett elképzelését: a régi fotográfiák beállítási stílusában képsorozatot készíteni a székelyföldi (csíki) tájegységek jellegzetes viseletét bemutató emberekről, falusi csoportokról.

A Hargita Megyei Kulturális Központ, ahol ma is dolgozik, elfogadta projektjét, hogy Ünneplőben címmel képes levelezőlap-sorozaton bemutathassa a lészpedi, lövétei, kecseti, csíkmenasági, csíkrákosi, máréfalvi, gyergyószárhegyi, gyergyóalfalusi, etédi, csíkjenőfalvi, gyimesközéploki, kászonaltízi, csíkkarcfalvi, csíkszentdomokosi, csíkborzsovai, siklódi és oroszhegyi viseleteket (a galéria balról jobbra és lefelé ebben a sorrendben tartalmazza a kérdéses fotókat)

.A fotós úgy válogatta össze mind a helyszíneket, mind a képen megörökített embercsoportokat, hogy azok akaratlanul is magukon hordozzák a nemzedékek üzenetét: az ünneplőbe öltözött, hagyományos népi viseletet hordó idősek mellett a fiatalok is magától értetődően öltik magukra a vidék életének megkülönböztető szimbólumait.

Minden egyes képeslap hátán egy-egy jellegzetes népdal kottája és szövege található, ebben Szalay Zoltán zenetanár nyújtott segítséget a fotóművésznek. A döntő segítséget azonban - fényképezőgépét nem számítva - a bejárt és megörökített települések lakóitól kapta, akik a legnagyobb természetességgel és szolgálatkészséggel álltak a lencse elé, mindig csak önmagukat adva. Emiatt aztán az anyag elkészítésének heteit Ádám Gyula nem remélt szakmai elégtétellel élhette meg.

 

 
Ádám Gyula: Medveparádé (fotó)

altÁdám Gyula csíkszeredai fotóművész erőteljes néprajzi vonatkozású fotografálással indult pályáján: csángó fotói szereztek neki gyors hírnevet, de hamar kiderült, hogy nem csupán témaválasztása miatt remek művész, hanem a valóságismeretéből fakadó valóságszeretete "aranyozzák be" képeit.

Úgy szoktam magamban mondani, hogy minden felfénylik az ő kezében, még akkor is, ha egy pitypangra vagy egy torz öreg emberre néz. A világ jobbik, emberi oldala átüt minden egyes képén. Nagy ráérző képességgel fotózza a népéletet, szereti az új és új felfedezéseket, kihívásokat.

Így fedezte föl 2009 végén a moldvai Kománfalván (Comanesti) az ott összegyűlő, medvebőrbe bújt újévköszöntő csoportok hagyományos találkozóját. Hírét hallotta, gyorsan odautazott és remek riportban hozta haza a parádét bemutató képriportját. A hagyomány a római korba nyúlik vissza és Kománfalva, Dărmăneşti, Dofteana, Ruginoasa környékén, egymással vetélkedve őrzik az ottlakók, s nem csak az idősek, de a legfiatalabbak is.

A "medvecsapatok" és táncoltatóik felvonulása kicsalta az utcára a városka egész lakosságát, de magához vonzotta a közeli és távolabbi patakokból is a moldvaiakat. Az újévi jókívánságnak is beillő, zenés-dobpergős-állati morgásokkal fűszerezett felvonulás jól előkészített forgatókönyv szerint zajlik: a csapatok előzetesen heteken át készülődnek jelmezeik elkészítésével, hangszereik kiválasztásával és kezelésével, a sajátos tánclépések begyakorlásával. A helybeli fiatalok között egyfajta státuszszimbólummá vált részt venni egy-egy népes csapatban. A jelmezek közül a legértékesebbek a jól kikészített, tisztán tartott medvebőrök, amelyekbe bújva az uráló medvék szüntelen morgással és imbolygó tánclépésekkel idézik fel azt a rituális átszellemültséget, ami a medvetáncos uráláshoz kapcsolódott a néphagyományban.

Azon a furcsa  esztendő végi napon a fotós szerint a világ úgy tűnik, két táborra szakadt: medvékre és táncoltatókra...

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 13

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 933 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs