Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad. (Weöres Sándor)
Címlap
Szegény ember konyhája - Nyári töltött káposzta
Nyáritöltöttkáposzta
Eljöttazideje a nyáritöltöttkáposztaelkészítésének. Vegyünkegykétkilóskáposztát, a torzsájátvágjukkörbe, úgyhogy a torzsabennmaradjon! Előzetesentegyünkfelegyfazékbanannyivitetforrni, hogy a káposztaéppenbeleférjen! Tegyünk a vízbesótésecetet. Amikorforr a víz, engedjükbele szépen a káposztát. A fölső levelek le akarnak válni. Éppen ez a cél! Szépen válasszuk le a levelet, aztán a következőt, és a következőt...
Amíg a káposzták hűlnek, készítsük el a tölteléket.
Egy kiló darált húshoz adjunk hozzá 3 vagy 4 tojást, egy marék rizst, sót, borsot, őrölt paprikát, zúzott fokhagymát.
Gyúrjuk alaposan össze a tölteléket, kóstoljuk meg a sósságát ésegy kereszttel osszuk négy részre. A szimbolikus jelentésén túl ennek gyakorlati haszna is van, így például könnyedén tudunk 20 körüli szármát készíteni.
A töltelékből formáljunk gombócokat és töltsük a káposztába! Rakjuk a szármákat szép rendben egy fazékba. A káposzta azon részeit, amelyek már túl kicsik egy töltéshez, vágjuk szép apróra, és igazgassuk el a töltéseken!
Öntsük felannyi vízzel, amannyi ellepi, tegyünk hozzá vegetát, sótésegy csokor kaprot! Ez nagyon fontos, különlegesen jó ízt ad az ételünknek! Adjunk még hozzá egy összedarabolt paprikát éskét paradicsomot is, szintén darabolva!
Fedjük le és főzzük körülbelül egyésegy negyed óráig.
Olajjal, liszttel világos rántást készítünk, őrölt paprikát teszünk beleés ezzel besűrítjük a káposztánkat.
Pár percig együtt forraljuk és már tálalhatjuk is a finom ételünket. Tejfölt kínálunk hozzá.
Nagyon finom, nagyon nyári!
Csak látszólag munkás, de megéri!
Jó étvágyat kívánok!
Eljött az ideje a nyári töltött káposzta elkészítésének.
Vegyünk egy két kilós káposztát, a torzsáját vágjuk körbe, úgy hogy a torzsa benn maradjon! Előzetesen tegyünk fel egy fazékban annyi vitet forrni, hogy a káposzta éppen bele férjen! Tegyünk a vízbe sót és ecetet. Amikor forr a víz, engedjük bele szépen a káposztát. A fölső levelek le akarnak válni. Éppen ez a cél! Szépen válasszuk le a levelet, aztán a következőt, és a következőt...
Amíg a káposzták hűlnek, készítsük el a tölteléket.
Egy kiló darált húshoz adjunk hozzá 3 vagy 4 tojást, egy marék rizst, sót, borsot, őrölt paprikát, zúzott fokhagymát.
Gyúrjuk alaposan össze a tölteléket, kóstoljuk meg a sósságát és egy kereszttel osszuk négy részre. A szimbolikus jelentésén túl ennek gyakorlati haszna is van, így például könnyedén tudunk 20 körüli szármát készíteni.
A töltelékből formáljunk gombócokat és töltsük a káposztába! Rakjuk a szármákat szép rendben egy fazékba. A káposzta azon részeit, amelyek már túl kicsik egy töltéshez, vágjuk szép apróra, és igazgassuk el a töltéseken!
Öntsük fel annyi vízzel, amannyi ellepi, tegyünk hozzá vegetát, sót és egy csokor kaprot! Ez nagyon fontos, különlegesen jó ízt ad az ételünknek! Adjunk még hozzá egy összedarabolt paprikát és két paradicsomot is, szintén darabolva!
Fedjük le és főzzük körülbelül egy és egy negyed óráig.
Olajjal, liszttel világos rántást készítünk, őrölt paprikát teszünk bele és ezzel besűrítjük a káposztánkat.
Pár percig együtt forraljuk és már tálalhatjuk is a finom ételünket. Tejfölt kínálunk hozzá.
Nagyon finom, nagyon nyári!
Csak látszólag munkás, de megéri!
Jó étvágyat kívánok!