Szegény ember konyhája - Paradicsomos húsgombóc |
Paradicsomos húsgombóc Felteszünk vizet forrni, hogy majd legyen miben kifőznünk a gombócokat. A darált húst összedolgozzuk a rizzsel, tojással, sóval, borssal. Ha felforrt a víz, nagyjából egyforma méretű gombócokat formálunk, (azért, mert így egyszerre főnek át) és óvatosan a vízbe eresztjük őket, szép lassú tűzön főzzük. Az első öt percben nem is kevergetem, nehogy szétessenek. Azért nem töltött paprikát főzök, mert a „bőrét” nem szeretjük, viszont egy - két paprikát mindig teszek bele, mert az íze szerintem nagyon kell. Én ilyenkor szoktam még hozzá adni a sűrített paradicsomot, cukrot, sót. Kóstolgatni kell:) Ha a gombócok megfőttek, rántást teszünk rá, és kész is az ebéd:)
|
Hozzászólások
A pritamin paprika az augusztus ajándéka. A nap tüze, a Föld energiái, a víz ereje, a szellő simogatása egy csodálatos piros, kívánatos paprikát nevel. Szent-György Albert professzor belőle vonta ki a C-vitamint, amiért Nobel-díjat kapott. Ha tehetjük minél többet fogyasszunk belőle nyersen, de érdemes eltenni vele együtt egy kis napsütést télire is!
A pritamint megmossuk, feldaraboljuk, húsdarálón ledaráljuk. Egy kiló darált paprikához 30 dekagramm sót teszünk. Egy kicsit állni hagyjuk, közben néhányszor megkeverjük, hogy az esetleges levegőbuborékok eltávozzanak belőle.
Két-három decis üvegekbe töltjük és máris a kamránk polcára tehetjük.
Pörkölthöz és minden piros ételhez felhasználhatju k. Ezután csak finoman sózzunk!
A gyönyörű piros színét, aromáját, vitaminjait még egy év elteltével is őrzi.
Érdemes kipróbálni!