Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Öko-Dóm–Földkupola-otthon - építsd föl a világ legősibb és legolcsóbb házát!

Az emberiség évezredek óta épít földből otthont, és szintén évezredek óta használja a természet által alkotott legerősebb formákat az épületeiben: a boltívet, a dongaboltozatot és a kupolát. Egy leleményes építész újra felfedezte, és az újkori technológiákból kölcsönzött néhány ötlettel ötvözte a régmúlt korok legkézenfekvőbb építési módjait. (A 2011/5 Klip-szerda egy ilyen ház felépítését mutatja be.)



Az iráni születésű építész, Nader Khalili, az általa alapított California Institute of Earth Art and Architecture (Cal Earth) - azaz a Földművészet és Földépítészet Kaliforniai Intézete – vezetőjeként P.J. Vittore mérnökkel karöltve olyan lakható, vályogházszerű menedékeket és épületeket hozott létre, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak, lényegében lerombolhatatlanok és környezetbarátak.

Az “Eco-Dome”, azaz Öko-Dóm egy kupola alakú menedék, vagy több kupolából és boltozatos helyiségből álló otthon, amely az úgynevezet “superadobe” (szupervályog) nevű eljárással épül. Ennek lényege, hogy hosszú, csőszerű polipropilén zsákokat megtöltenek kb. 10% cementtel vagy mésszel stabilizált földdel, és ezeket körkörösen vagy spirál alakban egymásra rakva létrehozzák a kupolát. A zsákhurkákat laposra döngölik, így azok megtartják egymást. Minden egyes lerakott és ledöngölt réteg közé szögesdrót kerül, hogy megakadályozza a zsákok szétcsúszását. A nyílászárókat az építkezés során fakerettel helyettesítik, ezek támasztják alá átmenetileg az ablak és ajtó fölött átívelő zsákíveket, amelyek a döngölés után maguktól megállnak, és alóluk a támaszték kivehető. A kész dómot kívül-belül agyagos, papírbetonos stb. réteggel vonják be, ami nem csak az időjárás ellen védi a házikót, de az UV-sugárzástól is megóvja a polipropilén zsákokat, amelyek amúgy lebomlanának. A szupervályog technikával boltív és dongaboltozat is építhető.

Az emberiség évezredek óta épít földből otthont, és szintén évezredek óta használja a természet által alkotott legerősebb formákat az épületeiben: a boltívet, a dongaboltozatot és a kupolát. Egy leleményes építész újra felfedezte, és az újkori technológiákból kölcsönzött néhány ötlettel ötvözte a régmúlt korok legkézenfekvőbb építési módjait.

Az épület attól lesz fenntartható, hogy nagyon kevés erőforrást igényel, nem kellenek hozzá előre gyártott tartozékok, és építése során nem használnak vegyi és mérgező anyagokat, csak a helyben található földet, a szögesdrótot és a polipropilén zsákokat. Utóbbiak lehetnek újrahasznosított drótok és zsákok is, pl. selejtes feliratozású rizses zsákok. Az építkezés nem túl eszközigényes: legfontosabb a lapát, a talicska és a betonkeverő (utóbbira csak akkor van szükség, ha a földet cementtel stabilizálják, ez azonban nem feltétlenül szükséges).

A ház nem csak stabil, de barátságos, otthonos is.

Az Öko-Dóm úgy lett megalkotva, hogy ne dőljön össze a kaliforniai földrengés-zónában előforduló, nagyfokú pusztítást okozó rengések során sem. A tesztek alapján megfelelt nemcsak a szigorú kaliforniai építőipari előírásoknak, de az Építésvezetők Nemzetközi Szervezetének épületbiztonságra és szerkezeti integritásra vonatkozó szabványának is.

A dómot szélsőséges időjárási viszonyok között, a Mojave-sivatag barátságtalan klímáján tették próbára (38°C feletti hőmérséklet nyáron, fagyos tél, hirtelen áradások, hurrikánerejű szél, és az USA legmagasabb besorolású földrengési zónája). A katasztrófahelyzeteket és szükségállapotot kezelő hatóságok számára érdekes lehet az eredmény: a dóm földrengés-, árvíz-, tűz- és hurrikánbiztosnak bizonyult.

 Az Öko-Dóm néhány fontosabb tulajdonsága:

1. Cementtel vagy mésszel stabilizált, helyi földdel töltött szupervályog-zsák körökből épül.
2. Az épület famentes.
3. A maximális térkihasználásra számos lehetőség kínálkozik. Az alapegység (kb. 40 m2) fő kupolája és négy fülkéje lehet:

• nappali, előszoba, konyha, fürdőszoba, hálószoba
• nappali, előszoba, három hálószoba
• nappali, előszoba, fürdőszoba, két hálószoba

4. Építhető egy önálló lakóegység vagy dupla egység (nagyobb családi lakóhelynek).
5. Az alapegység ismételhető, az egységek csatlakoztathatóak - így nagyobb otthonok, udvarházak építhetők.
6. 3-5 főből álló társaság egy hét alatt fel tudja építeni a képen látható alapegységet.
7. A tervezésnél figyelembe veszik a tájolást, árnyékot, széljárást, a passzív hűtés és fűtés érdekében.

A masszív falak jó hőszigetelők és hőtárolók.

8. A szellőzőkürtő a helyi előírásoknak megfelelő kazánnal kombinálható. Napenergia és infra fűtés beépíthető.
9. A berendezés (ágy, ülőalkalmatosság, polc stb.) földzsákokból is megépíthető.
A virágszirom alakú dóm-ház részletes tervrajza alapján már épült engedélyezett ház Hesperia City-ben és San Bernardino megyében, ahogy más USA-államokban és az USA-n kívül is (ld. Brazília, Chile, Tájföld, Hawai, Irán, Jordánia, Kanada stb.).

Ha szeretnénk magunk is kipróbálni a dóm-építés örömeit, látogassunk el a www.calearth.org oldalra, ahol megtudhatjuk, mikor és mennyiért szerveznek Kaliforniában tanfolyamot a Cal-Earth Institute oktatói, illetve neten keresztül, távoktatásban is nekifoghatunk a tanulásnak.

Az oldalon az egyik Öko-Dóm prototípus tervrajzait és az építéséhez szükséges zsákmennyi-séget is beszerezhetjük:

1. Öko-Dóm építési csomag (egy egységhez, kb. 40m2): "Eco-Dome, building a small home" DVD - dokumentáció lépésről lépésre, építési dokumentáció (mini-verzió, az építési folyamat részletes ismertetése), üres szupervályog zsáktekercs, oktatókönyv a szupervályog építészetről "Sandbag Shelter and Eco-Village" címmel.

2. A teljes Öko-Dóm tervrajz csomag (dupla egységhez, kb. 80m2): tervrajz dokumentáció, az 1997 UBC / 2001-es Kalifornia Állam Törvénye által engedélyezett mérnöki kalkulációk, az építési folyamat részletes leírása, energia-számítások, és mérnöki feljegyzések. Minden tervrajz számozott.
Rendelni lehet a következő számokon: +1 (760) 244-0614, fax. +1 (760) 244-2201.

Ár: mindkét anyag 3,200$, azaz kb. 610-640.000 Ft.

A házak alacsony anyagköltsége – kb. 100.000 Ft egy egyszemélyes kunyhó és 600.000 Ft egy két-három hálószobás otthon szerkezetkész állapotának anyagköltsége – és a rövid építési idő rendkívül gazdaságos megoldást jelent a természeti katasztrófák által sújtott területek fedél nélkül maradt tömegei számára.

A természetes alapanyagokból épülő otthonok létrehozása nem igényel bonyolult tervezést, elméleteket, szakértelmet, gépeket és erős izmokat se igazán. A család minden tagja részt vehet az építkezésben, kicsik és nagyok egyaránt.

Khalili munkatársaival és tanítványaival több, mint harminc évet dolgozott azon, hogy a saját otthon felépítésének képességét és a saját otthon elvitathatatlan jogát visszaadja az embereknek, különösen a föld nincstelen, nélkülöző lakóinak. Munkáját az Intézet tovább folytatja.

A 2008-ban elhunyt Khalili üzenete:

"Az emberek képesek fenntartható lakóhelyeket építeni, ha időtlen anyagokat (föld, víz, levegő és tűz) és időtlen alapelemeket (ívek, boltozatok és kupolák) alkalmaznak. Minden férfi és nő képes kellene, hogy legyen menedéket, otthont építeni családja számára ezekből a világon szinte mindenhol hozzáférhető természeti elemekből. A természet alapelveit a legegyszerűbb építészeti módszerré lefordítva olyan otthonokat építhetünk, amelyek szigorú követelményeknek és építészeti előírásoknak is megfelelnek. 1975 óta azért kutatjuk és fejlesztjük ezeket az olcsó, bárki által alkalmazható, környezetbarát és időtálló építési módszereket, hogy eszközt és képességet adhassunk az emberiségnek. Az egyetlen hiányzó kapocs az oktatás – el kell mondanunk az embereknek, hogyan használják ezeket az ősi technikákat, hogy saját kultúrájukba és környezetükbe illeszthessék otthonaikat."

Forrás és további információ:
http://www.calearth.org

 

Hozzászólások 

 
#4 Macska 2011-05-27 18:10
Köszönöm, Péter!
:-)
 
 
#3 Fodor Péter 2011-05-27 15:01
Kedves Macska!

Hazánkban a Szupervályog munkacsoport az úttörő a témában. Bővebb információ: http://www.szupervalyog.com/

Üdvözlettel,
Fodor Péter
 
 
#2 Macska 2011-03-10 02:45
Csatlakozom jarilo hozzászólásához !
Meg lehet tudni, ki ennek a cikknek a szerzője? Kitől lehet kérdezni a témával kapcsolatban?
Üdv:
Macska
 
 
#1 jarilo 2011-02-09 09:42
Nagyon boldog lennék, ha egy ilyen házban lakhatnék, csodálatos! :-)
 

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 121 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs