Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Jézuskaváró

Gyerekek Jézuska-várása. Töltsetek fel írásokat, képeket, rajzokat.

ivisz Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók - deczember 28.  E-mail

Deczember 28. Szerdája
van. Semmi. Nagyon fádé.

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók- deczember 27.  E-mail

Deczember 27. Kedd.

Láthatod hogy nagyon ” unvól „ vagyok, a karácsonyt milyen fádan írtam le, semmi kedvem nincs. Csend – méla csend, odakint, idebent…
Tegnap este tant Zerlinél voltunk karácsonyi vacsorán. Volt szardínia, sült liba, karfiol, piros káposzta, finom dobos, borzasztó sok sütemény féle, gyümölcs czukor- el se lehet számlálni. Bor is volt. 13 man voltunk. Ozt tombolát játszottunk, 28 greuczert nyerék. Tant Helén nagyon „lieb” mindég ad 10 filléreseket. Hát még ma mit csinált! Elment velünk a haris bazárba, és ott összevett két kis muzsikát, kis hajot, (…) kis ágyut azt valami 30 ív felálítható papír katonát!

Mindenütt néma csend
Odakünt, idebent
Leczkét tanuljak é?
Eh! Hagyjuk semmisé
Az ágyba menni inkább
Az lesz osztán az élvezet
Az én jó álomkirályom
A Tündérországba vezet.
 

 
A mi karácsonyfánk

Megint jön a karácsony, megint itt az időzavar, és az év végi kimerültség. Hol van már az az időszak, amikor november közepétől készülődtem a karácsonyra?

Mostanában már csak arra tudok gondolni, hogy élem túl, miből és mit főzök, hogyan teszek elfogadható rendet szentestére?

Idén először kimondtam magamnak: nem kell karácsonyfa, elég lesz egy fenyőág az asztalon, a gyerekek már úgyis nagyok, pénz úgysincs rá. Némi bűntudattal útjára bocsájtottam emberemet, ellátva őt utasításokkal: maximum 1000 Ft-ot áldozhatunk a családi pénztár oltárán fenyőre.

A végzetes vásárlás előtt 2 perccel jött a telefon egy jóbaráttól: "Van-e már fenyőnk? Mert náluk van egy kimaradt, vigyük el, majd megegyezünk az árában."

Jön haza ember, alig 30-as tempóban, félútról már telefonál, kirendeli az egész famíliát a ház elé, hogy véletlenül se mulasszuk el dicsőséges bevonulását az utcába.Nem kellett volna lesnünk, mert a kilyukadt kipufogódob már messziről jelezte az érkezését.

Hát volt is mit néznünk! Ekkora hatalmas fánk talán még sosem volt, aztán nézem, nézem a profi felerősítést - tetőcsomagtartó híján átkötözték a kocsi alatt, rá az autó tetejére. Vinnyogva röhögtem, amikor megláttam a csomagot.

A gigantikus fenyőfát becuccolták a fiúk, és mindjárt adódott a következő probléma: bele kell faragni a talpba. Ez bizony embert próbáló feladat, így mindjárt röpködnek is a lehetséges alternatív megoldások. Állítsuk vödörbe!
Igen ám, de milyen vödörbe? az egyetlen felmosóvödrömbe? a gyökér nélküli fát? Be kell látni, ez nem lesz járható út. Én látványosan elmerültem a főzésben, és kinyilatkoztattam: a fafaragás férfimunka, oldjátok meg!
És hamarosan a családfő üvöltözésétől zengett a ház (mit ház, az egész udvar!) Megjegyzem jogosan. A hó alól kikapart, több centis rozsda réteggel ékesített machete intenzív keresés után előkerült. Merthogy miféle dolog a szerszámot ebek harmincadjára szerte-szana-széjjel hagyni! Erősen fontolgattam, hogy kihívom a mentőt, gutaütés okán. De megúsztuk.
Nagylétra elő az istállóból, s ha már előkerült, kihasználva a soha vissza nem térő alkalmat megpucoltam a légyszaros, pókhálós csillárt is. Ugye, ha már előző nap ablakot csisziteltem, függönyt mostam, ne maradjon ki ez sem...
A fa gyönyörűen állt - vagy inkább dőlt mint a részeg ember a talpban. Sebaj, kikötöztük a szekrényhez. Igazán olyan impozáns lett, mintha csak az erdőben eredeti szülőhelyén állna.
Így aztán, úgy gondoltam a sárga és zöld szín nagyon jól passzol egymáshoz, szépen felrakosgattam a fára sebtében előkapott csekkjeinket. Jutott alá is, a be nem fizetettekből (volt még több is belőlük, csak a kedvem fogyott el a halom láttán, így abbahagytam. ) Némi "vigaszt" nyújtott a befizetett csekkek garmadája, amit gondosan elosztottunk a dús zöld ágakon.
Elkészült a mű, lehetett fotózni.
Majd közös megegyezéssel lebontottuk a rendhagyó díszeket, és a hagyományos karácsonyfára szavaztunk.

Elő az igazit, a valódit a kamrából! És mit látunk? Serény egérnépség jól belakmározhatott a több éve őrzött fenyődíszeinkből, ami granulátum formájában hullik ki a dobozból a frissen feltakarított szobában.

Az izzósort is gondosan elrágták, - nem baj, úgyis utáltam, mert olyan mű. Még szerencse, hogy vettem teamécsest, így azokat rakjuk a fa alá ajándék helyett is.A maradék, épen maradt díszeket felrakosgatják a gyerekek. Úgy látszik, annyira nem ízlett az egereknek, vagy jóllaktak, esetleg nem bírják az egyoldalú táplálkozást.

Elérkezik a gyertya- vagyis esetünkben mécsegyújtás, ölelés, csókok, és csend. Örülünk, hogy együtt vagyunk, egy fa alatt, egy közös otthonban. Nem is kell több ennél.

p1020671javp1020671javp1020687p1020687p1020696p1020696p1020700p1020700

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók- deczember 26.  E-mail

Deczember 26 Hétfő

...A jövő évben pediglen lesz a világ vége
"Leonidász" csillag által elpusztulunk végre.

Talk csillagásztanár kiszámítottad, hogy 1899. (jövő év.) November 13 án a föld egy csillagba fog ütközni, és meg semmisül. Ez oszt szép dolog! Hát azért tanultam én, meg minden? Még az a jó  a dologban, hogy nem hiszek benne.Ah...dé-é...

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók -deczember 25  E-mail

Karácsony.
Deczember 25.Vasárnap.

Tegnap volt, igen. Tanti hazajőve, aztán hangulatoztunk, csöngettek bementünk. Karácsonyfa is volt. Na azt ajándék kiosztás lett, én egy nagy Veltgesichte disz könyvet, egy tollat egy csinos noteszt kaptam. Tanti sajnált. Ő ingbetétet, lombfűrész munkát kapot. Elza slaffrokkot, ruhát, szallagot, ékszerskatulát kapot. Eta: hajtűt(Elz is)kötényt helyotroppot szallagot muffot stb...Gizi csont kosárkát kötényt ruhát kis tükröt szallagot stb. (mind nem jut eszembe) Miczi ruhát kötényt gürtlit (Eta is) Szallagot stb.Jozsi ruhát kesztyüt táskát tolltartot festéket mintákat papagályt hegedüt kapott. A vacsora nagyszerü volt. Ma tantival egyik ismerősénél voltunk vett sok süteményt most Ang tantinál van.
Leltár: 1 könyv, 2.toll, 3.notes, 4.ingbetét, 5.k.munka, 6.ékszerskatuli 7. hajtű, 8. kötény, 9. Helyotrop, 10.muff, 11 kis kosár-,(ruha, kötény, hajtü, stb.különféle.)

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 5

Chanson d'automne

Ki van itt?

Oldalainkat 1299 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs