Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Filmajánló
Tételek # 
# Webhely Találatok
1   Link   Koyanisquatsi
A dialógusok és valódi cselekmény nélküli film máshol még soha nem látott perspektívából mutatja meg a természet csodáit, a felhőket, a viharokat, a naplementét és az éjszaka fényeit, hol lassítva, hol felgyorsítva az eseményeket, majd az ember alkotta létesítmények művészien fényképezett részleteiben gyönyörködhet a néző, a milliós nagyvárosok forgatagában, a szinte néptelen sivatagok látványában, a különböző népcsoportokhoz tartozó emberi arcokban, de láthatunk balettszerűen mozgó gyártósoron dolgozó robotokat, az ipar képeit, és láthatjuk az emberi pusztítás nyomait is.
Koyaanisqatsi hopi nyelven annyit jelent: egyensúlyából kibillent világ - kizökkent világ.
Reggio filmje hol megnyugtatja a nézőt, hol csodálkozásra készteti, de mindenképpen gondolkodásra serkent. Célja, hogy meglássuk a világ hétköznapi csodáit, és megértsük, hogy milyen veszélyek fenyegetik változó világunkat, ha az embernek köszönhetően kibillen a kényes egyensúly!
3021
2   Link   Baraka
Baraka: ősi, szufi szó, mely igen sok nyelvben megtalálható. Jelentése áldás, életesszencia, létértelem, lélek, melyből az evolúciós folyamat elindul.
A film 6 kontinens 24 ország 69 színhelyére kalauzol el bennünket. A térbeli és időbeli utazás hatalmas ellentéteket feszít egymásnak, egyszerre borzongat és gyönyörködtet. Egyrészt a fényképszerűen felvonultatott tájak, eltérő emberi kultúrák és vallások ütköznek, másrészt az ősi, tiszta világ és a mai, sérült, túlzsúfolt világ kelt feszültséget e lenyűgözően megjelenített alkotásban. Az emberi civilizáció újfajta megközelítésből kerül nagyító alá, a párbeszéd nélküli ábrázolásmód még inkább érzékelteti, hogy mi, emberek közel sem vagyunk tökéletesek.

2490
3   Link   Utazás az Univerzum peremére
A példátlan műsor egyetlen, vágás nélküli felvételfolyama azt mutatja meg, hogy mit látnánk űrhajónk ablakából, ha képesek lennénk keresztülszelni a teljes világegyetemet...
Neil Armstrong Holdon hagyott lábnyomai mellett elsuhanva előbb felkeressük a fényesen világító Vénuszt, majd elhaladunk a Merkur, e szinte teljes egészében vasból álló kicsiny bolygó mellett, mely valószínűleg egy régen létezett, sokkal nagyobb égitest maradványa. A Mars a szélsőségek bolygója: az itt tomboló tornádókhoz és az itt található vulkánokhoz és kanyonokhoz hasonló nincs a Földön; de egzotikum tekintetében a Jupiter se marad le mögötte, hisz körülötte évszázadok óta egy – méreteit tekintve a Földnél háromszor...
2922
4   Link   Mi a csodát tudunk a világról?
A világ a kvantumfizika tükrében.
3643
5   Link   A hülyeség kora
A film 2055-ben egy pusztulásra ítélt világban játszódik. "Miért nem mentettük meg otthonunkat, a Földet, ameddig még lehetett?" - teszi fel a kérdést a főszereplő, egy idős történész számára már archív, 2008-as filmfelvételeket nézegetése közben. Az archív felvételeken olyan, ma élő húsvér személyek története elevenedik meg, akik bár a világ különböző pontjain élnek, mégis ugyanúgy szenvednek a klímaváltozás globális hatásaitól.
2767
6   Link   Aki fákat ültetett
Hogyan teljesíti be Isten a teremtést rajtunk keresztül. Jean Giono elbeszélése nyomán írta és rajzolta Frédéric Back.
"Amikor arra gondolok, hogy egyetlen ember - pusztán a saját testi és lelki erőire támaszkodva - kánaánt varázsolt ebből a sivatagból, úgy látom, bárhogy is van, embernek lenni csodálatos. De amikor felmérem, hogy micsoda állhatatosság, lelki nagyság és minő szenvedélyes nagylelkűség kellett ahhoz, hogy erre az eredményre juthasson, hatalmas tiszteletet érzek az öreg, tanulatlan parasztember iránt, aki eme Istenhez méltó művet véghezvitte."
2316
7   Link   Vivaldi: Ősz (Czakó Ferenc homokfestmény filmje Vivaldi zenéjével)
3160

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 215 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs