Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Cseke Gábor

Cseke Gábor (Gyalogos) író, költő, műfordító, irodalomszervező

 



Cseke Gábor: Firkák (2)
Cseppre csepp
 
Nincs egyszerűbb dolog a földön: cseppre csepp és cseppre csepp… De ha az egyik csepp fogja és meggondolja magát?
 
 
Hajnali madárfütty
 
Előbb csak halk, mint egy fülbemászó dallam kísértése. Majd felébreszt, mint a makacs vizelhetnék. És egyre jobban szeretném, ha magam is madár volnék. Innentől kezdve a madár nem tágít, én viszont rángathatom a lábamra a mindennapi gyógyharisnyát…
 
 
Feszengő virágok
 
Nem tudom, hallották-e az erkélyen lévő virágok, hogy ma lefényképezem őket, de mára úgy kihúzták magukat, mint a katonák, amikor inspekcióra várnak. Gyanítom, a feleségem súgta meg nekik, hogy már fenem rájuk a fényképezőgépem…
 
 
Gubbasztók
 
Az útépítők ebédszünetben a már lerakott szegélyköveken gubbasztanak, csapatostól, mint a verebek. Ki-ki saját csomagjából elemózsiázik. Nem messze tőlük verebek gubbasztanak egy árva bokor ágainsziesztázó útépítőkre emlékeztetnek…
 
 
Kalapos hűség
 
Életem 72 évében egyetlen kalapot vettem, még fiatalon, s az sem érte meg a 24 órátkirepült a robogó vonatból. maradtam emlékéhez.
 
 
Hallga…
 
A tornyosuló felhők közt tomboló égiháború. De lehet, csak a felső szomszéd tologatja a karosszékét.
 
Leírták E. Zsoltot…
 
Nem keressük többé, nyakunkon a monszun, mindenki igyekszik le a Hegyről… Hányszor átélted, megtetted te is! Most te vagy az, aki maradsz…
 
 
Még akkor is… ott is…
 
Még akkor is… ott is… örökre…
Mit dadog itt ez a költő? Mondja már ki egyenesen, hogy “Szeretlek, Júlia!” és punktum.
De nem, neki fontosabb az “özvegyi fátyol”… mint fejfára tűzött “lobogó”…
Ezek a költők! Ezek a költők!
 
 
Az érzéketlen fatuskó bűntudata
 
Érzem, hogy valamit éreznem kellene, de – nem és nem érzem…
 
 
Jégverés
 
Istencsapásnak tartják, pedig csak a természetnek egy ostoba botlása, ami után illene azt mondania, hogy “pardon, bocsánat…” De a természet hallgat, s a vihar utáni napfénnyel próbál kedveskedni.
 
 
Szőlőhegyen
 
A karók egyenesek, a tőkék girbegurbák, az emberek reménykedők, hétköznapi dolgaikat végzik, a présházak kihaltak. De nézd majd meg ősszel, mi lesz itt!
 
 
Mélységiszony?
 
Elképzelem, hogy egyszer csak ölembe vehetem a saját koponyámat, s borzadállyal vegyes kíváncsisággal kukkanthatok belé. Százas, hogy kisápadnék – s még jó, ha csak mélységiszonytól!
 
 
Mértékletesen
 
Nem szórom a pénzt, mert nincs mit. Nem iszom, mert nincs miből. Nem dohányzom, mert nincs hozzá nekem tetsző cigimárka. Nem éjszakázom, mert koránkelő vagyok. Nem vagyok szoknyavadász – mert a szoknya már nem egyértelműen feminin holmi. Meg aztán: elszálltak az évek…
 
(Folytatjuk)
 
Cseke Gábor: Firkák (1)

A cím alá sorolt villanások, egypercesek amolyan ujjgyakorlatok, feljegyzések, firkálások. Hátha van azért bennük valami... Szeretettel ajánlom a nehéz agyműtéten átesett Andrassew Ivánnak. (CsG)

Szélkacaj

Hányszor hallottam hajnal felé, a félig nyitott ablak résén át! Csak úgy viháncolt odakint a süvítő szél. Kárörvendő volt és kihívó. Mit tehettem? – bezártam az ablakot.

Hegedűszóló

Szívesen hegedülnék, még egyszer, egy zenekarban. De félő, végül csak rám sózzák a hegedűszólót…

Indiánok játszadoznak

A parton sápadt gyep szőnyegén két kopott sastoll: valahol, mélyen a alatt, indiánok lelkei játszadoznak.

Kefekötés

Aki azt hajtogatja: iszik, mint a kefekötő, az még életében nem kötött kefét. Inni lehet, hogy ivott, de a kefét más kötötte…

Kifényesedek

Estefelé, ha asztalom előtt ülök, szemembe tűz a nap. Már-már megvakít, de legalább kifényesedek tőle.

Lebilincselő olvasmány

- Mi ez? – kérdezte és kíváncsian az eléje tolt dossziéba lapozott.

- Fogvatartási parancsjött a válasz, és már csattant is a bilincs.

Az esernyő

Ablakban állva bámulom a hajnali esőt. Lábamnál sóváran dorombol szakadt esernyőm, amit rendszerint itthon felejtek.

Saját nyelvén

Póli papagájt a véletlen vezette hozzánk: egy este se szó, se beszéd, a vállunkra repült. Csak úgy, a semmiből. Úgy tűnik, ott, ahonnan jött, senki se tanitotta semmire: csak a saját, számunkra érthetetlen nyelvén tud hablatyolni. De azon aztán be nem áll a csőre.

Diagnózis

Barátomat, míg daganatos betegségeinek minéműségét vizsgálták, egyszerűen mindenéből kifosztották a kórházban. A tolvajok gyorsabban diagnosztizálnak?

A békatábor legyőzhetetlen…

Egy írástudó béka beült a könyvtárba és a nagylexikonban lapozgatott. A könyv váratlanul ott nyílott ki, ahol a “béke” címszó állt, s őkelme felszisszent: “Megint elírták a nevemet! Igazán tűrhetetlen!”

Szerinte a lexikon hemzseg a hibáktól: a békekonferencia igazából békakonferencia kellene hogy legyen, a békebíróbékabíró, a békepipabékapipa, a béke poraidrabéka poraidra stb.

Felháborodásában hangosan dúdolni kezdte: “A békatábor legyőzhetetlen… A béka útja biztos út…”

Bölcsesség?

ideje meredten nézek magam elé, úgy tűnhet, nagyon töprengek valamin. Pedig egyetlen gondolatom sincs. Ez lenne a bölcsesség?

Foggal-körömmel

Alaposan beragasztotta műfogsorát, majd rögzítette mutatós műkörmeit, hogy ma is foggal-körömmel védhesse igazát.

(Folytatjuk)

 
Képtelen szövegek (12)

 

Képtelen szövegek / SÁRIG VIRÁG LÁMPÁI
 
Mondják, augusztusi Mária-napkor a somoskai emberek csokor virágokat visznek magukkal a templomba szentelni, amit előtte való napon szedtek erdőn-mezőn, merthogy mindegyik virág valamire.
lenne ezért aztán minden virágot ismerni s mindenikről mondani valamit: egy-egy történetet, vagy azt, hogy mire , miféle bajra használják. Szükség esetén pedig csak veszik elő, mert kéznél van.
lenne efféle mindentudónak lenni, akár egy temetőben is, ahol még a korhadó fa és a sok virágok árnyékában, természetközelben nyugszanak az ősök. Ahol a sárig virág vidám lámpája világít itt is, ott is, a sírok közt s megannyi asszonyi kézben.
 
 
Képtelen szövegek / A KERTI PADON
 
Ülnek a kerti padon esetlenül, roskatagon. Mintha letette volna őket valaki, egy pillanatra. Falusi asszony és férfi néznek zavarodottan, nagyon komolyan szemközt. Mintha tartanának mindenféle vallatástól.
Ha megkérdezném: nagyon elfáradtak-e, gyanítom, azt válaszolnák, hogy ugyan, dehogy.
Éppen csak egy csöppet megpihennek.
Aztán majd folytatják, ahol abbahagyták.
Erről szól a kezek beszédes kényszerpihenője...
Meg a gondra sarkalló környezet...
Az ideig-óráig levetett, megtagadott kankóspálca.
Kimondatlan, láthatatlan gondolataikon elúszik velük a nyikorgó kispad: életük kiszolgált nyughelye, mint egy közeledve is távolodó világ Noé-bárkája.
Épp csak egy csöppet megpihennek.
 
Képtelen szövegek (11)

 

Képtelen szövegek / VÍZSZINTESEN
 
Nagy urak vagyunk, amikor csak úgy, kéretlenül, türelmesen felöltöztetnek tetőtől talpig, a féltve őrzött, legjobb gúnyánkba. Érdekes, senki nem perel velünk semmiért, valahogy mi is úgy megcsendesedünk, nem ismerünk magunkra
De ez még nem minden, mert eközben gyöngéden le is fektetnek, egy , kényelmes derékaljra, a fejet párnával támasztják alá, s nem is várják meg vele az estét, fényes nappal történik mindez, amikor senki se nyugszik, mert lám, mindenki talpon, aki él és mozog.
Nem úgy mi, akik, mondom, kimondhatatlanul nagy urak vagyunk, s akik a továbbiakban azt is megérjük, hogy úgy, ahogy lefektettek minket a derékaljra, most mindenestül felraknak egy szekérre, a szabad ég alá, mit számít az, hogy vízszintesen vagyok, mintha már nem is lennék a magam ura, mintha már nem is igen lennék, s mindenki más függőlegesen igazodik utánam, az úton, merre a szekér gördül, lassan, ahogy az állatok jónak látják.
 
Képtelen szövegek /  FATEMPLOM SZELLEMEI
 
A kis, temetői fatemplomban nagy emberek szolgáltak, tartották csángó falustársaikban a hitet s a hovátartozás megannyi szikráját. Tárgyi és szellemi emlékük, örökségük megüli a puritán környezetet, beburkolja a templom gerendái alatt kóválygó temetői csendet.
Kántortanító dinasztiák egész sorát képzeli maga mellé a padra emlékük, hagyatékuk mai őre, gondnoka. Elvégre innen szálltak alá a földbe, végső megbékéléssel az eltávozottak.
A hajdani bibliamagyarázatok, kántorénekek, a rájuk adott lányhangú válaszok, testamentumok latin formulái, relikviák, öltözékek, keresztek, szent könyvek szellemteste elvegyül a temetőből érkező hűvös nyirkossággal. Ebből lesz a derengő pára és az olykor csúnyán hasogató derékfájás is.
 
Képtelen szövegek (10)

 

Képtelen szövegek / FÉNYSZÜRET
 
Párával, füsttel, fénnyel özönlő őszben szinte-szinte maguktól tisztulnak a kádak. Szállástt csinálnak a szőlőfürtben duzzadó reményeknek. Semmi képzelgés: átlátni rajtuk!
Készülő varázslat, mi betölti a völgyet, s lehúzza a gyümölcsfaágat
A szállongó homályban mindennek fénye támad.
A tekintet a tátongó árnyék mélyére hatol...
 
Képtelen szövegek / SIKÁTOR
 
Az út felfelé vezet
Egyre nehezebb és magányosabb rajta a következő lépés. Majd az azt követő, s a következő is...
A gyászfeketébe burkolt lélek néma sikolya fagyos reggelként terül a tájra.
A tessék-lássék alól mindegyre kiütköznek a föld begyógyíthatatlan sebei
Az emelkedő itt csak meghosszabbítja a ténfergést, az agóniát.
Pedig ez csak egy kis, öreges botorkálás a sikátorban. Egy egészen kis kaptató.
Mindig csak egy kicsi. És még egy kicsi. Na még!
És felérve, a csalódott ámulat: te ég, hová jutottunk?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 48

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 441 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs