Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Cseke Gábor

Cseke Gábor (Gyalogos) író, költő, műfordító, irodalomszervező

 



ZSEBVERS

 

Zsebkendő, zsebkés, zsebmetsző, zsebnaptár, zsebóra, zsebrádió, zsebkönyv...
 
Miért ne lehetne akkor zsebvers is? Ami egyetlen kis sajtcédulára is ráfér, és könnyen elfér a zsebben. A költők előszeretettel művelték minden időkben ezt a formát. Nem műfaj ez, hiszen belefér a haikutól kezdve az epigrammán át a körömversig minden, ami a magyar költészetben és a világlírában született.
 
A Romániai Magyar Szó c. bukaresti magyar napilap (megszűnt 2005 nyarán) hírrovatát szerkesztve, 1994 június 1-e és 1996 február 7-e között szinte napi rendszerességgel "javítottuk" fel a kopogó, mindent elárasztó országos híranyagot egy-egy karikatúrával, de leginkább egy rövid  verssel, amely Zsebvers cím alatt futott, az olvasók nagy érdeklődése mellett.
 
Újranézve a lapgyűjteményeket, úgy vélem, gazdag versarchívum gyűlt össze a napi rovatból. Az IVISZ barátai megérdemlik, hogy megválogatva, napról napra részesülhessenek a miniatürizált költészet tárházából. ismert és kevésbé ismert vagy teljességgel ismeretlen költők sorakoznak majd fel a következő hetekben a portál Zsebvers rovatában.
 
Kezdjük mindjárt egyik nagy költőnk négysorosával, aki költői indoklását adta a kurta versek "divatjának". A cím melletti dátum a lapban való megjelenés időpontját jelzi. (gyalogos)
 
Röviden
(94.09.09.)
 
Barátaim, ha rövid a papír,
az ember akkor apró verset ír;
higgyétek el, a rövid is elég,
meghalok s úgyis minden töredék.
 
 
RADNÓTI MIKLÓS
 
 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 Következő > Utolsó >>

48. oldal / 48

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 278 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs