Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

Ezek az írások itt műfajukat tekintvekisolgák. Kicsit olyanok, mint az egypercesek. Csak az irónia helyén ezekben szeretet van.
 Madarak sorsa (Kisolga) E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2014. május 28. szerda, 14:04

Itt vannak ezek a madarak.

Az egyik csak úgy jött, aztán szépen megült, zölden, szerényen, de mégis öntudatosan. Csak úgy, mint egy „zöld madár”.

Később, miért is ne, lett egy „kék madár”.

Egyszer csak becsilingeltek a szélcsengők: egy madárcsapat, mind külön egyéniség, de együtt szépen szólnak. Az előszobában tanyáznak. Van egy másik madárraj is, szintén szélcsengő minőségben, amit néha megráz a kereszthuzat, ilyenkor kicsit összeverődnek. Kedves a hangjuk, de többnyire csendben lógnak damil függesztéseiken.

Van továbbá a „madár és fia”, ami egy cégtábla felirata is lehetne, de itt csak egy nagyobb és egy kisebb madárról van szó, „akik” hasonlítanak egymáshoz, és mindig együtt töltik az időt.

A samottos agyagban is benne volt a madárforma és kikívánkozott belőle. Először nem akarta magát megadni az anyag és a forma, aztán szép lett, karcsú, szelíd. Az égetés után természetes, világos krémszínű.

A samottos agyagban tömbszerűen egy pihenő madár is fészkelt. Kibomlott a formája ennek is. Csak úgy, mint egy kő.

Azután van a gólyatöcs. Franciska közbenjárására pontosodtak a formák. Szép lett ez is, nyugalmas, kiegyensúlyozott. Az alátámasztása is harmonikus, a madár jellegével összefüggő. Valaki, akinek pont madár a családneve, éppen 70 éves lett. Neki adtam. Örült neki, de nem tudok a madaramról azóta sem.

A nyár végén az uszodában megláttam a párkányon egy kis madarat. Tette-vette magát. Egyből tudtam, hogy meg kell formálni. Így is lett! Kedves lett, játékos lett, madár lett!  Remélem. Mert aztán volt egy könyvbemutató. Erre a könyvbemutatóra elküldtem én ezt a madarat a könyv szerzőjének. Ezt a madarat mindig is neki szántam. Jó, hogy nem hajította ki. Ellenben azt írta: „Madarad a fejem fölött.”

Senkit sem szeretnék nyomasztani a „műveimmel”, de örülök, ha valami megérkezik a helyére.

Na és van még egy madár. Még csak formálódik. Éppen föl akar szállni. A szárnyai felkészülve, az egész egy nagy várakozás. Készen áll arra, hogy beteljesítse a sorsát. Lehet, hogy egyszer messzire száll, hogy ott megpihenjen. Lehet, hogy sokan látják valamikor, lehet, hogy senki sem. Ez mindegy is neki. A madársága kiteljesedett, a többi már nem rajta áll.

Egyáltalán, van a madaraknak sorsa?

 
A nyúl (Kisolga) E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2014. április 10. csütörtök, 10:40

(Ez nem mese, de állat!)

A nyúl kezdetben agyagból volt. És nem is egyedül volt, hanem hárman. Lehet, hogy többen is, de erről nincs pontos tudomásunk.

Azután ez a nyúl kiégett. Egész biztosan többedmagával égett ki, de erről sincs pontos tudomásunk.

Ettől azonban a nyúlsága mit sem változott, sőt, csak jobb lett!

A nyúl igazi mestermű! Kissé kajla, de mégis hetyke fülekkel, valódi nyúlfogakkal és óriási szemekkel tekintget a világra. Szép tojásforma foglalja egybe az alakját, ami belül üreges, mint a nyúl (vagy üregi?), és penge vékony, 2 milliméteres falvastagságú. Mert a nyúl egyúttal doboz is!

A nyúl kezdetektől fogva harmadmagával állomásozott kies hajlékunkban, ám akkor úgy tűnt, hogy ideiglenesen.

A nyúlnak és társainak az első időkben három gyerek húsvéti meglepetését kellett rejtegetnie.

Csoki tojást, drazsét, apró cukorkát tömött a fejébe ez a nyúl és várta, hogy megtalálják a gyerekek. Némelyik találkozás túl hevesre sikerült, majdnem a nyúl feje bánta, darabokra esett, de gondos kezek mindig összeragasztották. A ragasztgarásoktól nyúl ábrázata egy harcedzett tengerészgyalogoséra emlékeztet, de a lényege ettől mit sem változik!

A nyúl egyszer csak azon kapta magát, hogy húsvéti nyúllá avanzsált.

A nyulat, meg a többi hasonszőrű társát Szikkadt Jani készítette. Talán volt neki valami sablonja, talán nem. De inkább nem! Mert a három nyúl három karakter:

Befelé forduló, túláradó és csupa nyugalom.

Ezek a nyulak tudják mi az élet!

A nyúl harmadmagával egész évben a szekrény tetején porosodik, de ahogy közeleg a húsvét, nyújtogatja a fülét, szolgálatra jelentkezvén.

A nyúlnak fogalma sincs, hogy mi köze a húsvéthoz, de ilyentájt mintha kicsit megbizseregne, mintha megfeledkezne az agyag és cserép mivoltjáról, és csak a húsvéti hivatására gondolna!

A nyúl, így harmadmagával nagyon állat!

 
Döglött ügyek (Kisolga) E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2014. március 17. hétfő, 14:28

Aki először lép a rendszerbe, annak minden új, minden izgi, minden heppi. Aki már jó ideje részese a rendszernek, az mindent másképp lát.

Nem azért, mert már megfáradt, megcsontosodott, unja az egészet…! Lehet, hogy ezért is, de ezeken túl azért is, mert egyszerűen lát!

Aki már régen része a rendszernek, annak el kell fogadnia, hogy a régi dolgok nem hozhatók vissza, bármennyire is jók voltak a maguk idejében, és bármennyire is jó volna alkalmazni őket a mai korra!

Az akkor volt, most meg ez van.

Most kaptuk, most oldjuk meg a leckénket!

A mából egykettőre tegnap lesz.

Akkor hát miért nem élünk a jelenben?

Miért tétovázunk?

Az idő elszalad mellettünk így is, úgy is!

És az életünk?

Akkor nem lenne jobb benne lenni a saját életünkben? Nem csupán szemlélői, hanem részesei is lehetnénk az egyszeri csodának!

A külső világot csak nagyon kicsi eséllyel változtathatjuk meg! És a belső világunkat? Ennek a változásnak egy ici-picivel nagyobb az esélye, még ha ez a változás küzdelmesnek, olykor lehetetlennek tűnik is.

Nem alapvető változásra gondolok. Csak arra, hogy látjuk magunkat a világban, tudjuk, hol vagyunk, tudjuk mik vagyunk és tudjuk, hogy kik vagyunk. Azt is tudjuk, hogy hol a helyünk, és így gondolkodunk magunkról. Csak annyit igazítsunk magunkon, hogy ott legyünk, ahol lennünk kell. Lehet, hogy csak egy mozdulat szükséges, hogy a dolgok a helyükre billenjenek, lehet, hogy több is. De meg kell próbálni!

Velünk együtt talán nem változik a külső világ?

Érdemes próbálkozni?

Döglött ügyek?

 
Az utolsó indián (Kisolga) E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2014. március 17. hétfő, 14:26

Az utolsó indián egy kiveszőfélben lévő emberfajta felettébb ritka egyede.

Az utolsó indián megbízható, munkájában precíz, soha nem jelent beteget, kedves, figyelmes, mindig a humoránál van, másokkal megértő, de azért nem hagyja, hogy keresztülgázoljanak rajta!

Az utolsó indiánnak fontos, hogy jó alkotóközösségben tevékenykedjen, és ezért mindent meg is tesz.

Az utolsó indián törekszik arra, hogy harmóniában éljen a párjával és a családjával.

Az utolsó indián kitartóan edzi magát fizikailag, szellemileg és lelkiekben is.

Az utolsó indián rendben tartja a háza táját, gondját viseli a rábízott jószágoknak.

Az utolsó indián szereti a rendezettséget a környezetében, de szeret féktelenül mulatni, tombolni is!

Az utolsó indiánt csupa nemes anyagból gyúrták össze.

Az utolsó indián nem szeretné, ha ő lenne az utolsó!

Az utolsó indiánnal való találkozás esélye egy lottó ötösével ér fel. Négy és fél Magyarországnyi lélekből jó, ha egy ilyen utolsó indián akad!

Az utolsó indián szinte már nincs is!

Bármennyire valószerűtlennek tűnik, de mégis létezik az utolsó indián.

Szerencsés vagyok, mert nap mint nap találkozhatok vele.

Az utolsó indián a közvetlen közelemben él, a lehető legtermészetesebben, és nem is sejti, hogy ő az utolsó indián!

 
Adventi naptár (Kisolga) E-mail
Írta: Csukásné Kis Olga   
2013. december 20. péntek, 14:57

Az interneten megakadt a szemem az adventi naptárakon. Milyen ötletesek, milyen könnyen elkészíthetők! Ilyet én is tudok csinálni!

Egy-két éve írtam egy adventi naptár szöveget, az már készen van, csak valami kellemes formát kell neki adni! Megvan! Karácsonyfa! Az adventi naptár lényege, hogy december 1-jétől karácsonyig minden napra van egy kis meglepetésed, amit megtalálsz, kinyitsz és örvendezel. És közben számolod a napokat karácsonyig.
A papír mindig kéznél van, de, ha véletlenül nincs otthon olyan, amilyet szeretnél, akkor elsétálsz a papírboltba, és megvásárolod. Ha kiderül, hogy mégsem pont az kell, amit vettél, akkor elmégy még egyszer.
A többi már gyerekjáték. Csupán tervezni kell, szerkeszteni, vágni, ragasztani, agyalni a megoldásokon. Hogy olyan legyen pont, amilyennek látod. Vannak persze kidolgozatlan részletek, amiket a tervezéskor könnyedén átugrasz, hogy majd a gyakorlatban kialakul! A gyakorlat meg csak toporog, nem tud mit kezdeni a nehézségekkel, de aztán mégis csak győz az ész, na meg a térlátás!
Nincs üresjárat, csak kemény munka. Mert huszonnégy nap, az huszonnégy nap! Minden műveletet legalább huszonnégyszer kell elvégezni. Ráadásul, miért miért nem egy huszonötödik nap is betolakszik a rendszerbe. Nem lehet kikerülni, mert így jön ki szépre a karácsonyfa, amit a napokból lehet kirakni.
Végre elkészül a naptár.

Kingának adom, akit nagyon szeretek.

A szöveg már szinte mellékes, de azért ideírom.
1. nap: Állj meg!
2. nap: Lazíts!
3. nap: Fújd ki az összes levegőt!
4. nap: Végy egy nagy levegőt!
5. nap: Csak légy!
6. nap: Engedd el a gondolataidat!
7. nap: „Gondolj gondolattalanul!”
8. nap: Légy tiszta!
9. nap: Nézz szembe önmagaddal!
10. nap: Mosolyogj!
11. nap: Bocsáss meg valakinek!
12. nap: Légy jó!
13. nap: Légy jó magadhoz is!
14. nap: Lásd a világot!
15. nap: Vegyél észre valami szépet!
16. nap: Alkoss valami szépet!
17. nap: Óvd a világodat!
18. nap: Keresd a helyedet!
19. nap: Találd meg önmagad!
20. nap: „A mindenséggel mérd magad!”
21. nap: Szeress!
22. nap: Hagyd, hogy szeressenek!
23. nap: Költözzön a szívedbe békesség!
24. nap: Adj hálát Istennek!
25. nap: Légy a fény!

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 10

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Támogatók

AdományozókBaudolino, Voodoo, Rosa, Satyusek, Kriszta, Klára70, Jarilo, BágóAranymaszat, Teri, hancyka, Era86, andi0110, ketrin6miki70, inestimi, Blondie, kunlord87, Domingo, Márti, Abszolút0, Holle anyó, sugarymarta, perecz, Erzsike, Ypszilon, pompom, Bara, Mykiman, kordasnemarika, davide_organist, BenCry, Sövi,, Timi, Timi anyukája, Ákos fia, Mónika, Tibi, Olgi és sokan, sokan mások...

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 63 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs