Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Novellák, versek


Tánczos G. Károly Józsi 1999. június 28. – 2013. november 27.

Miközben éjfél előtt húsz perccel a feleségemmel egy műanyag zsákba belehelyeztük, anyám mondata jutott eszembe, amikor szolnoki kórházban meglátta vízbe fulladt unokabátyámat (azóta, haj, ha a holtak nem öregednek, jócskán az öcsém): „Be volt rakva egy nylonzsákba, olyan volt, mint egy bontott csirke.” Máskor szomorúan mosolyogtam volna, most még jobban telítődött könnyel a szemem. Egyikünk sem vallásos, a szó hétköznapi értelmében, ennek ellenére egy zacskó kitekatot tettem mellé, feleségem egy kis mécset gyújtott a lelkéért. Végig gondoltam az együtt eltöltött 14 és fél évet, vélem, Kató is, bár ő egy könyvbe „feledkezett”. Sokáig ébren voltunk. Nem álmodtam oroszlánokról. Talán majd ő.

 
Tánczos G. Károly: Lám, lám, egy-egy ékezet mennyit ronthat egyébként sem rózsás hangulatunkon


vagyunk, vágyunk, hálunk, halunk

 
Tánczos G. Károly: Őszi párbeszéd

Lassan haladunk, lévén mindketten „lábfájósak”.

Lassan, mert hátizsákot és szatyrokat cipelünk, élelmiszereket, gyógyszereket.

Meg-megállunk.

„Az ősz készül legpompásabban a télre” – mondom.

„Mert tudja, tavasszal újjászületik” – mondja Kató.

Sóhajtunk egyet, s haladuk tovább. Lassan.

 
Tánczos G. Károly: Gizike szövegei 57.


Hogy miért írok így, szinte gusztustalanul szépeket Bélától egészen Kosztolányiig, meg akik az ábécében hátrébb vannak, mint például Zsuzsa, aki egy pincérlány (ugye nem haragudik meg, hogy a végére tettem? Az abc tehet róla!)?  Azt hiszem, tudom a választ, helyesebben tudok egy választ, a sajátomét! Eleget kínlódnak ők attól, hogy élnek, hogy gondolkoznak, szóval szenvednek. (És nem csak ők, ebbe nyugodjanak bele!) Minden kocsmalakónak ki van, meg van az előre kijelölt helye. Az én helyem lassan elviharzott (mekkora hülyeség ez a két szó itt, egymásba fűzve!). De nem sírok, mert… De ha nem lenne ez a mert, mit csinálnék? Vajon mit?

 
Csend, hó, halál  E-mail

Egyszínű sakktábla.
A hóhér lép.
Még nem tudjuk, hova.

Kiégett vörös folt már a nap,
s a halál mintha közeledne.

Fel- felriad a nyúl.
A télre gondol.
A vadászra.

Leölt disznók gőzös vére ömlik a hóra.
A tavasz enyészete legendává maszatolja majd.
Egyszer volt hóvá,
egyszer volt vérré,
egyszer volt disznóvá.
Aztán mi is elindulunk.
                             
Kemény a föld.
Mint a hóhér tekintete.
Mint a bűnös tekintete.

Lejtőhöz érsz.
- ónos dér zizeg -
Meg- s halálba csúszol.

Ónszürke égre mered meztelen teste a fáknak. A szél indulat nélkül ront rájuk, és a fák suhogása enyelgő szerelmesek suttogása, a fák recsegése enyelgő szerelmesek nyögdécselése, és a fák suhogása tüdőbeteg zihálás, recsegésük kehes köhögés.

Így suhog, recseg minden emberpár, ki új életet alkotni készül. Így köhögött anyai nagynéném férje, aki világháborús repeszszilánkot cipelt tüdejében és erős cigarettákat szítt haláláig.Recsegés. Suhogás. Fák. Szél. Élet. Halál. Közhelyek. Apai nagyanyám mondogatta: Haj, kisunokám, ha én megérem, hogy meghalok… Megérte.

Kell-e, lehet-e mondani többet?

Egykoron, amikor időben is, lélekben is jóval távolabb voltam a halálhoz, a tél valóban télként viselkedett. Örültünk a hónak. Hógolyóztunk az utcákon, tereken, a porták szalmakazlai, kukoricaszár-kötegei között. Szánkáztunk házak melletti lejtőkön, gátoldalakon, s ha ott nem, csináltunk magunknak hóból dombot. Örültünk. Örültünk, mert a gyerek mindig a jót, a szépet veszi észre.

Anyáink másképp élték meg a telet ott, a templom előtt dideregve, toporogva, „Istenem, istenem, miért adtál ilyen időt?” sóhajtásokat hallatva. Mert a tél hótorlaszokat emelt, a szél süvítve havat hordott. Nekünk akkor is volt anyáink hátán, anyáink ölében.

Apáink nem sóhajtoztak. Káromolták istent, amiért a szél embermagasságúra fújta a havat, és a házból csak úgy lehetett kimenni, ha ők ásóval, lapáttal ösvényt vágtak a hóba.

Korcsolyázhattunk, iringálhattunk, bakancsunk sarokvasával csikarhattuk a szűz jeget a befagyott Zagyván, Tápión. Vidámak, kipirultak voltunk a vakító nap metsző hidegében. Vagy csak baktattunk a havas rónán. Néztük a zúzmarás, havas fákat, a többiek nyakába ráztuk a havat az ágakról, hempergőztünk. Hallgattuk lépteink ropogását. Figyeltük, ahogy a szállingózó belepi lábaink nyomát.

Talán bölcselkedtünk is: Új hóba újra bele kell lépned, nem őrzi semmi lábnyomod, a madarak pályája sem határozható meg madarak nélkül. Baktattunk, néztük leheletfelhőinket, a ködbe aléló villanyoszlopokat, a dérszakállas huzalokat, hallgattuk a jaszi távoli zakatolását, visszhangzó füttyét, a felriadó varjúcsapat károgását.

Ha már hóistent nem építhettünk, készítettünk hóembert. Halandóbbat minálunk, de évente újulót. Gömböket görgettünk, szénszemekkel, szénfogakkal, sárgarépa orral formáltuk emberré, kidobott, lepattogzott zománcú bilivel vagy fazékkal, sállal, széngombokkal öltöztettük fel. Párás, hideg lelket leheltünk belé. Aztánhiszen gyarlók vagyunkkopott seprűvel szúrtuk át a kezét.
   
Játszottunk, örültünk, vidámak voltunk. Gyerekek.
                       
De hiába a vidámság.
Megrázkódik a hegy.
Szánok, sílécek, emberek hullnak alá.
És mindhiába minden öröm.
Fényes korcsolyapár rajzol arabeszket a jégre.
Gazdájuk már rég tovatűnt.
Ó, rég tovatűnt!{jcomments on}

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

6. oldal / 30

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 1497 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs