Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Fotóművészet

Cseke Gábor válogatása erdélyi fotósok képeiből
 



André Zsuzsa: Lélekvándorlás (fotó)

 

Fiatal, célratörő, merész nőiségében is visszafogott, artisztikus képíró ez a fiatal csíkszeredai hölgy, akitől pár éve csak gyűjtöm a jobbnál-jobb fotográfiákat. Fotós blogomban (Fotótanú) többször is szerepelt egy-egy képe kapcsán - egyesek, az itt is látható Éji akt, Intimitás és Torzó egyenesen a blog toplistáját vezetik -, s akkor is írtam róla, amikor megnyitotta a maga fotográfusi oldalát (Hétköznapi csodák). Kedvenc témáit tekintve a hangulati, spirituális megközelítés dominál legtöbb esetben. Kiválóan összpontosít a belső kompozícióra, képei összhangjára. Az ő világában nem lehet eltévedni: alapvető elemek, érzelmek határozzák meg, nem szükséges hozzá a lexikális tudás, elég a meg- és a beleérzés. Úgy érzem néha, ahogyan maga is hirdeti: egy-egy képével mintha lelektől lélekig vándorolna... (Cseke Gábor)
 
A fotók címei, balról jobbra és fenrtől lefelé:
1. Fagyott gyönyör; 2.  Villám; 3. Piros bogyó; 4.  Árnyékvilág; 5.  Egy csónakban; 6.  Gyöngyszemek; 7. Az együttes;  8. Brutalitás;  9.  Eső után; 10.  Őszi égbolt; 11. Ősz;  12.  Tél (1); 13.  Tél (2); 14.  Tél (3); 15. Társas magány;  16.  Elhagyatva; 17.  Kontraszt;  18. Éji akt;  19.  Torzó; 20. Intimitás; 21.  Lélekvándorlás.
 
Vénig László: Tárlaton (fotó)

Nyolcvankét esztendős az idén a nagykárolyi Vénig László, Életének nagy részében a hagyományos fotózás és fotótechnika művelője, az erdélyi fotográfia nagy öregje. Két esztendővel ezelőtt Szatmárnémetiben rendezték meg jubileumi - születésnapi - kiállítását. Akkor sem maradt hűtlen válogatásában kedvenc műfajaihoz: a fotómontázshoz és a kollázshoz. Nem nagy kedvelője volt a színes technikának, amit csak lehetett, fekete-fehérben fejezett ki; úgy v iszont csodálatos precizitással, élethűséggel. És mégis, tele volt látomással. Azt mondják, ma is hallatlanul aktív alkotó, igen sok előkészített, friss kép várja a bemutatkozást, de erre csak akkor kerül sor, amikor teljesen elégedett vele. Az itt látható 18 felvétel az egykori Romániai Magyar Szó archívumából való és a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveinek termékei.

Cseke Gábor

A képek címezése balról jobbra és fenről lefelé:

1. Arc és álarc * 2. Ballagóban * 3. Dinnyeevő 4. Elhagyatva * 5. Boricások * 6. Egy kis mosoly * 7. Itatónál * 8. Kamasz * 9. Látomás * 10. Lopótökök * 11. Menekülés * 12. Nosztalgia * 13. Portré * 14. Tárlaton * 15. Tiltakozás * 16. Tisztás * 17. Vas-kapu * 18. Volt egyszer...

 
H. Szabó Sándor: Légből (le)kapott valóság (fotó)

 

altA hatvani születésű H. Szabó Sándor (szülővárosától nyerte nevében a H. betűt) több mint húsz éven át volt az MTI fotográfusa és légifotósa - az egyedüli a magyarországi prérin.
 
Légifotós csak azután lett, hogy munkahelyéről, a Magyar Távirati Irodától kiküldték egy rendőrfőkapitányi fogadásra, készítsen pár eseményfotót. Ezt követően a társadalmi kapcsolatok osztályvezetője Dr. Csányi Klára rendőr alezredes asszony azt kérdezte tőle, tudna-e légifotókat készíteni a rendőrévkönyv számára, mire ő igen-nel válaszolt, bár teljesen idegen volt számára ez a terület.
 
Körülményes volt elkészíteni a kért felvételeket, 4-5 alkalommal hiába ment be a légirendészeti bázisra, nem jött össze a legifotózás, különböző okokra hivatkozva hazaküldték. Aztán végre sikerült: az Mi-2-es helikopter, Szász Lászlóval a pilótaülésben fölrepítette. Előzőleg leszerelték az ajtót, hogy ne zavarja a fotózást. A készülék, repülés közben, istenesen zörgött, nem volt valami bizalomgerjesztő. A pilóta szólt, menjen közelebb az ajtóhoz, aminek aztán meglett az eredménye: a Dohány utca táján elszállt a papucsa, a Deák-tér felett pedig a szemüvege is. Leszállást követően nagyon félt, mivel előzetesen felhívták a figyelmét, hogy a gépből semmi nem eshet ki, ha mégis megtörténik, akkor jelenteni kell, mint repeseményt. Az "eseményt" megúszta, s bár zokniba szállt ki a helikopterből, és úgy ment az autójához, de ez szerencsére nem tűnt fel senkinek
 
Két évtizeden át dolgozott azután együtt a légirendészekkel. Összeszokott csapat alakult ki, a rendőrségi pilóták is ráéreztek, mi kell ahhoz, hogy képek születhessenek. Úgy fordultak a géppel, hogy a lapátok ne lógjanak bele a felvételbe. Igazi gyors csapatmunka volt...
 
Helikopter Sanyinak - ezen a néven mutatkozott be e-mailban - az eltelt húsz évben voltak kemény helyzetei is, amelyek után úgy érezhette: mindannyiszor sikerült újjászületnie. Egyszer, amikor az MD 500 E helikopterrel Kiliti repteréről felszálltak, a Balaton fölött elment az olajuk. A pilóta, ugyancsak Szász László, előbb nem szólt semmit, később figyelmeztette utasait: mindhármuknak ki kell ugraniuk a gépből! Előbb a fotós ugrik, majd az operátor, végül a pilóta! Aki az utolsó pillanatban úgy vélte, mégis megpróbál leszállni Balatonfüreden. Alig értek földet, a hajtóműből hatalmas fehér füst tört elő. Helikopter Sanyi akkor idegességében egy egész csomag cigarettát elszívott...
 
Legkeményebb kalandja egy ferihegyi katasztrófa: a gép iszonyatos erővel bepörgött a levegőbe, a becsapódást követően a hajtómű süvített, majd a gép pattogott a rotoragy csonkon. Nagy csodának számított, hogy a helikopter nem robbant fel, a DHL munkatársai szabadították ki a túlélőket a roncsból.  
 
Sanyi majd minden, Magyarországon használatos helikopter típussal repült már. Szerinte minden helikopterből jó fotózni csak felszálljon, illetve leszálljon. De igazából azért mégis az MD 500 a csúcs: a gépbe remekül ellehet helyezkedni, ezáltal kivalló képeket lehet készíteni. Lényeges, hogy az MD 500 -nál a hajtóműhő hátra távozik, így nem keletkezik hőkép.
 
Ami a szakmai teljesítményét illeti, Helikopter Sanyi több mint 3000 repült órát összesített, amivel világviszonylatban ő az első légifotós. Második helyen egy japán légifotós áll, akinek 900 repült órája van. 
 
Nyár folyamán rendszerint a Balatonnál tartózkodik.Ennek ellenére, az elmúlt húsz évben csak kétszer fürödhetett a Balatonban.
 
2011-ben Helikopter Sanyit egyik napról a másikra sokadmagával elbocsátották az MTI-től. Leépítették: nem volt rá szükség. Az egyetlen magyar légifotósra. Aki a világon a legtöbbet volt már a levegőben!
 
Szerencsére, létezik az Országos Rendőrfőkapitányság, akik kollegiális barátságból addig is repültették. M unkát ajánlottak neki s ő elfogadta. Azóta az ORFK kötelékében repül hivatali megbizatása alapján is, ő készíti a légi járőrözést dokumentáló fotókat és videófelvételeket. Ugyanakkor rendszeresen ingyenes fotóválogatást küld a készített anyagból a médiának. Egy a kikötés: föl kell tüntetni, hogy a felvételek az ORFK megbízásából készültek. Mi is így teszünk, s máris előttünk állnak Helikopter Sanyi csodálatos (l)égi felvételei - földünkről, életünkről.
 
Cseke Gábor
 
(A Juventus rádióban nemrég érdekes beszélgetés hangzott el Helikopter Sanyival, ami itt meghallgatható)
 
A galéria képei, balról jobbra és fentről le:
1. A légikötelék, amellyel repülök * 2. Vörösiszap (világotjárt, díjazott felvétel) * 3. Golfpálya Örményesnél * 4. Díszletvár Vál határában * 5. Hulladéklerakó, Pusztazámor * 6. Motorosok Alsóörsön * 7. Fürdő Mezőkövesden * 8.  Aratás Ságváron * 9. Kékszalag Verseny a Balatonon  * 10. A Balaton Siófoknál * 11.  Balaton, déli partszakasz * 12. Gömbkilátó Bogláron * 13. Aszály a déli parton * 14. Vihar előtt Mátraalján * 15. A veszprémi börtön, ahol a rossz fiúkat tartják * 16. Halastó kánikulában * 17.  Őszi stég * 18.  Tihanyi öbölben * 19.  Ságvári pilótaemlékghely * 20.  Éjszakai repülés * 21-22.  A Béke angyala Siófoknál
 
Márton Ildikó: Hangulatok (fotó)

A Csíkszeredában élő Márton Ildikó civilben műépítész, tervezőmérnök. A fotográfia életre szóló hobbija; ma már szenvedélye. Néhány év alatt oda fejlődött, hogy néhány közösségi tárlat után önálló kiállítással is szerepelt Budapesten, s interjút adott az MTV-nek. A finom megfigyelések, a lírai kompozíciók mestere, képein a színek, a fények, a történések és a sejtetések egyetlen kompozícióvá állnak össze, melyek bár olykor eszközteleneknek tűnnek, valójában a dolgok lényegéről beszélnek.

Cseke Gábor

Képeinek címezése, balról jobbra és fentről le a következő:

1. Kávészemek * 2. Csak egy kávé *  3. Vendégség * 4. Vidám flotta * 5. Szénacsinálás * 6. Almási barlang * 7. A stég * 8. Őszi búcsú * 9-10. Disznótor * 11. Ablak * 12. Minimál * 13. Tekintet * 14. Cím nélkül * 15. Élő lánc

 

 
Henning János: Játszótársak (fotó)

A Sepsiszentgyörgyön élő Henning János régi motoros a fotó terén - még rendszerváltás előtti időkben is az erdélyi fotográfia érvényesítéséért küzdött városában. Ma is ott találhatjuk, ahol a vizuális és fotókultúrát szorgalmazzák. Maga is gyakori résztvevője a Hargita Megyei Kulturális Központ nemzetközi fotótáborainak. Az itt látható, csupa-élet és derűt árasztó képsor is a csíkmadarasi (XX.) fotótábor napjaiban készült, s igazából nem lehet tudni - az élettörténet az, ami "viszi" a riportot, vagy a művész szeme volt rendkívül éles és az akció legkezdetétől meglátta benne a várható végkifejletet, ami fölér egy jópofa mesével.

Cseke Gábor

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 13

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 925 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs