Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Jézuskaváró

Gyerekek Jézuska-várása. Töltsetek fel írásokat, képeket, rajzokat.

ivisz 



Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók deczember 24.  E-mail

Deczember 24. Szombat.

Igen, az a nap. a tulajdonképeni karácsony holnap lesz ugyan,de ma este- az estéje a fő! Tegnap délelőtt itt voltak Pörtzék s 1/2 órai pletykázás után elmentek. Délután pedig tudod ki jött? Nem más mint a - Helén néni. Emilbá írt neki, hogy muszáj jönni, hát jöt. Persze alig hogy belépet minden harag elmult s ugyancsak ölelkeztünk. Nálunk aludt, most Ang tantinál  van. Itt ülök a kis szobába, az ajtó bé van zárva sok lámcz meg dió van itt, Na majd holnap írok a karácsony estvéről. Ki tudja, kapok e valamit? Most másodszor irok itt estve, a csöngetésre várunk. Remény semmi sincs. Helén néni és Rita még nincsenek is itthon, a kedves Angi néni alighanem ott tartotta őket, pedig Helén néni rakásra igérgette hogy nem hagyja ottartani magát.
Agyő!
Hólnap sok irnivalóm lesz!

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók - deczember 23  E-mail

Deczember 23 án, Péntek.

Igen itt egy nap kimaradt, hisz tegnap oly izgatoot voltam és semmit sem tudtam, ma már mindent tudok. Különben időm se igen lett volna egész este a diót hámoztuk holnapra. Igen ma én minden könyv nélkül elmentem. Minden jég csonttá fagyot. A suliba rettentő lárma volt, aztán jött Prém s osztani kezdé a - bizonyítványokat. Engem majd a végére hagyot s mikor odamentem nem birt ellenállni annak, hogy azt ne mondja: Ah Karinthy, a bájos gyermek! Minden szó nélkül mentem. Kint nagy csoportba verődve áltak, rám támadtak: Mit kapot? Mit kapot?- Mit? Azt a hogy leírtam se szépítve se csunyítva. Pedig a magyar- német 24 gyakorlatban 23, 1-est kaptam 2 es egy volt. Aztán rohantam haza. Elképzelhetni hogy fogadtak. Bejöttem ide a kis szobába, és mindjárt írtam a naplót, de már végeztem. Holnap- karácsony!

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók (1899. december 21).  E-mail

December 21. Szerda

Rettentő nap most máma! Ilyen helyzetbe mikor tőlem jó bizonyítványt várnak s oly sok 4 esem lesz, bizony mindenki olyan lehangolt lenne. Minden tanár ellen el vagyok keseredve. az iskoláról nem is beszélek. Délután jött levél tant Heléntől, de milyen szépet! Ilyen levelet soh'se írt még. az Elzát "leherzhlerin" ezte, nekem pedig olyat írt, hogy elég volt 3 hónapra azt mondta hogy csak azért várom hogy ajándékot hozzon. Feleltem is neki hogy le írni sincs kedvem. El jönni nem fog. Ágy, melyet a Mari megvethetne már.
Ez egy izé!...fenyőgaly volt de lement róla a tű.

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók (1899. december 20.)  E-mail

Deczember 20 án Kedd.

Elmult a kedvem a bolondságtól, a tréfából való lett, szomorú valóság. E nap a legborzasztóbb nap az évben.
Prém ma felolvasta a bizonyítványom.

 

 
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók (1899. december 19)  E-mail

December 19 Hétfő.

Oh! Szomorú nap. Papa ma nálunk volt Svikkerrel beszélt, s ma délbe megtudám, hogy nem lehet javítani! Megyek csak dél van, holnap a délutánit.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 5

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 356 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs