Szegény ember konyhája - Meggylekvár |
|
Írta: Olgi
|
2014. június 26. csütörtök, 19:12 |
Felséges meggylekvár készítése.
Tanulmányozzuk az internetet, írjunk ki jó néhány receptet, aztán hívjuk föl a bátyánkat, mert utoljára tőle kaptunk nagyon finom meggylekvárt. Íme a tuti recept:
Az arányok:
Két rész magozott meggy, egy rész cukor. (Például 7 kg meggy, 3,5 kg cukor.)
Mossuk meg jól a meggyet, magozzuk ki, tegyük egy lábosba. Kicsit marcingoljuk össze a kezünkkel, hogy levet engedjen. Kevergetve forraljuk föl, azután mérsékelt hőközléssel, szintén kevergetve sűrítsük be. Ez 1,5-2 óra a lábos átmérőjétől és a hő erősségétől függően.
Akkor jó, ha a fakanálról lustán cseppen az anyag. Ekkor tegyük bele a cukrot, forraljuk fel, főzzük még lassú tűzön öt percig. Merjük bele a tisztára mosott üvegekbe, állítsuk fejre, tegyük száraz dunsztba. Öt perc múlva fordítsuk a talpára és hagyjuk szépen lassan kihűlni a jó meleg takarók között.
Másnap vagy harmadnap tegyük a polcra és gyönyörködjünk a mély rubint ragyogásában.
Csak meggy és cukor!
Időigényes, de az eredmény kárpótol a fáradságért!
Jó munkálkodást!
|
Hozzászólások
Hozzávalók:
80 dkg sertéscomb felszeletelve, kiklopfolva
olaj vagy zsír,kívánság szerint
2 nagy fej hagyma, laskára vágva
1/2 kg paradicsom felkockázva
40 dkg paprika darabolva
1/2 kg gomba felszeletelve
só, bors, pritamin ízlés szerint
Elkészítés:
Egy jó öntött vas lábosban forgassuk meg a zsiradékon a hagymát, sózzuk, majd szeletenként süssük meg benne a hússzeleteket fehéredésig. Amikor mindegyikkel készen vagyunk, pakoljuk szépen vissza az egészet a lábosba. Tegyük hozzá a paradicsomot, a paprikát, a gombát és a fűszereket. Várjuk meg, hogy felforrjon, aztán mérsékeljük a tüzet, fedjük le és szépen lassan főzzük készre.
Nagyon finom köret mellé a tarhonya, de tálalhatjuk rizzsel is!
Kovászos uborka vagy valamilyen idény jellegű saláta pompás hozzá.
Jó étvágyat!