Szegény ember konyhája - Cseresznyebefőtt |
Írta: Timi |
2014. június 10. kedd, 21:13 |
Ma volt az utolsó vizsgám, és többek között két láda cseresznye vár rám itthon türelmesen, hogy befőtt legyen.. Holnap eljön az ideje, de még én sem tudom miként lép a tartósodás útjára..
1. Teszünk oda egy fazék vizet forrni. A jól megmosott cseresznyéket, a tiszta üvegekbe tesszük. Mindegyik tetejére szórunk két evőkanál cukrot, és feltöltjük forrásban lévő vízzel. Teszünk rá késhegynyi nátrium-benzoátot vagy szalicilt, fóliával befedjük és jól rácsavarjuk az üveg tetejét. Ezután egy fazék langyos vízbe állítgatjuk az üvegeket és fél órát főzzük takarékon. Miután kivesszük a vízből betakarva hagyjuk lassan kihűlni. 2. Öt liter vízbe két kiló cukrot teszünk és felforraljuk. Ez lesz a szirup. Beletesszük a jól megmosott hat-hét kiló cseresznyéket, várunk öt percet, hogy átforrósodjon majd merőkanállal üvegekbe szedjük. A tetejére késhegynyi nátrium – benzoát-ot szórunk és rácsavarjuk a tetőt. Takaró közé rakva hűtjük ki. 3. A jól megmosott gyümölcsöket, jól megmosott üvegekbe pakoljuk. Rácsavarjuk a tetőt, kuktába tesszük, felöntjük vízzel és forrástól számítva harminc percig főzzük. 4. Szirupot főzünk literenként fél kiló cukorral. A tiszta cseresznyéket, tiszta üvegekbe tesszük és ezekre ráöntjük a szirupot. A tetővel lezárjuk és dunsztoljuk. A dunszt azt jelenti, hogy fazékba tesszük lezárt üvegestől, felöntjük vízzel és forrástól számítva tíz-tizenöt esetleg húsz percen át főzzük. Majd takaróba tesszük és megvárjuk míg kihűl. Ezek után a „dunsztom sincs” igazán érdekes.. :) Közben azt olvastam, hogy hagyjuk a cseresznyét félórát vízben állni, így a kukaccal lakott cseresznyékből kijön a kukac. Mondjuk, ez nem boldogít túlságosan, mert azt sem szeretném megenni, amiben azelőtt a kukac vígan élt. De ha kijön a kukac, akkor legalább nem fogjuk megenni. Végül is ha kijött , még mindig találgathatjuk, melyik cseresznyénk volt lakott.. Szóval nem árt lakatlan cseresznyét venni.. {jcomments on} |