Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap
Szegény ember konyhája - Cseresznyebefőtt

Ma volt az utolsó vizsgám, és többek között két láda cseresznye vár rám itthon türelmesen, hogy befőtt legyen.. Holnap eljön az ideje, de még én sem tudom miként lép a tartósodás útjára..

 

1.       Teszünk oda egy fazék vizet forrni. A jól megmosott cseresznyéket, a tiszta üvegekbe tesszük. Mindegyik tetejére szórunk két evőkanál cukrot, és feltöltjük forrásban lévő vízzel. Teszünk rá késhegynyi nátrium-benzoátot vagy szalicilt, fóliával befedjük és jól rácsavarjuk az üveg tetejét. Ezután egy fazék langyos vízbe állítgatjuk az üvegeket és fél órát főzzük takarékon. Miután kivesszük a vízből betakarva hagyjuk lassan kihűlni.

2.       Öt liter vízbe két kiló cukrot teszünk és felforraljuk. Ez lesz a szirup. Beletesszük a jól megmosott hat-hét kiló cseresznyéket, várunk öt percet, hogy átforrósodjon majd merőkanállal üvegekbe szedjük. A tetejére késhegynyi nátriumbenzoát-ot szórunk és rácsavarjuk a tetőt. Takaró közé rakva hűtjük ki.

3.       A jól megmosott gyümölcsöket, jól megmosott üvegekbe pakoljuk. Rácsavarjuk a tetőt, kuktába tesszük, felöntjük vízzel és forrástól számítva harminc percig főzzük.

4.       Szirupot főzünk literenként fél kiló cukorral. A tiszta cseresznyéket, tiszta üvegekbe tesszük és ezekre ráöntjük a szirupot.  A tetővel lezárjuk és dunsztoljuk

A dunszt azt jelenti, hogy fazékba tesszük lezárt üvegestől, felöntjük vízzel és forrástól számítva tíz-tizenöt esetleg húsz percen át főzzük. Majd takaróba tesszük és megvárjuk míg kihűlEzek után a „dunsztom sincs” igazán érdekes.. :) 

Közben azt olvastam, hogy hagyjuk a cseresznyét félórát vízben állni, így a kukaccal lakott cseresznyékből kijön a kukac. Mondjuk, ez nem boldogít túlságosan, mert azt sem szeretném megenni, amiben azelőtt a kukac vígan élt. De ha kijön a kukac, akkor legalább nem fogjuk megenni. Végül  is ha  kijött , még mindig találgathatjuk, melyik cseresznyénk volt lakott.. Szóval nem árt lakatlan cseresznyét venni..

{jcomments on}

 

Chanson d'automne

új-iVisz

 

Ki van itt?

Oldalainkat 430 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs