Szórd szét kincseid -
a gazdagság legyél te magad.
(Weöres Sándor)

   
Címlap Írás Szépirodalom Tánczos G. Károly Kocsmai miniatűrök Tánczos G. Károly: Kocsmai miniatűrök 121. (Az sokféle kocsmanevekről)
Tánczos G. Károly: Kocsmai miniatűrök 121. (Az sokféle kocsmanevekről)
Írta: Tánczos G. Károly   
2014. március 17. hétfő, 17:10

Az iménti beszélgetésünket hallva néhány, a pultnál ülő vagy álló vendég ráharap a témára. Krúdyt idéző neveket sorolunk: Fekete Ló, Vörös Rák, Fehér Szarvas, HáromFarkas, Arany Oroszlán… „Csupa állat! Remélem, a vendégek nem!” Nevetés. „Van itt kocsma dögivel – mondja az egyikünk –, nem beszélve a Szépásszonyvölgyről, ahol rengeteg kimérés működik a pincékben!”

 „Nem egri ugyan, de nekem ez a legszellemesebb – mondja a másikunk –, amit Kecskemét mellett láttam: LeszVigasz!” Derültség tölti be a Lugast. „Hát ez tényleg jó! Las VegasLeszVigasz!” „Nem is szólva, hogy mennyire igaz!” „Ez még rímel is, mármint, amit mondtál.” 

 Máris Prágába jutunk. „Nem voltam ott soha, de olvastam Hašek Švejk című könyvét. Abban van szó a Kehely nevű kocsmáról. Mindenki tudja, mi az a kehely. [Tudtuk.] Jó könyv, ajánlom, olvassátok el. Sose fogjátok elfelejteni Palivec urat, a vendéglőst, aki azért kerül börtönbe, mert bevallja a detektívnek, hogy levette a falról Ferenc Jóska arcképét, „mert leszarták a legyek”, vagy Švejket, a főszereplőt, aki találkozót beszél meg „háború után hatra” a Kehelybe.” Akik értik e humort, kacagnak.

 „Maradjunk csak Egerben! – mondja újra az egyikünk. – Akad itt is igencsak beszélő kocsmanév! Kezdjük mindjárt a megszűnt Szamovár vagy VallonSörözőtől pár méterre volt a Bumerángnál! Biztosan tudjátok, mi az! Egy ausztráliai bennszülötteknél használt fegyver, ami visszatér a feladóhoz. Értitek? Visszatér oda, ahonnan indult! Értitek már?” [Értettük. Azok is, akik nem teljesen.] „Meg itt van, a Tetemvárral majdnem szemben a Napközi. Azt hiszem, ezt nem kell megmagyaráznom!”

 „Nem! De jó lenne, ha nem a Kacsával fejezitek be! Tudjátok…”

 Tudtuk, jó néhányunk megjárta a kórházat

 

 

 

új-iVisz

 

Üze-net

"Akinek két ruhája van, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs." Lk 3.12

Sziamagyarország!

Nyomj egy sziát!
A megnyíló ablakban láthatod
a sziák számát.

Közös ivisz-regények

A leghatalmasabb szuperhős
Zulejka

3 szavas mese

Sziasztok smiley
Ez egy jó játék, szabályok:
-csakis 3 szóból állhat amit írsz,
-kétszer nem írhatsz egymás után,
-az "a"betű nem számít szónak.

Én kezdem:
Egyszer volt hol...

Ki van itt?

Oldalainkat 1944 vendég böngészi

Bejelentkezett tagok

Nincs