Szegény ember konyhája - Savanyú máj |
Írta: Olgi |
2014. január 28. kedd, 08:24 |
Savanyú máj Disznóvágáskor szokásos, de máskor is kiváló téli étel Apósomtól tanultam. Sertés combból, porcogós oldalas szélből és sertés májból egyenlő súlyarányú részeket veszünk. Valamennyit felkockázzuk, takarosan. Egy vastag aljú lábosban zsírt olvasztunk és elkezdjük sütni rajta a combot, meg az oldalasvéget. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és egy kis őrölt paprikával. Szépen kevergetjük, nem hagyjuk lesülni, vagy odaégni, hiszen a fokhagyma és a piros paprika sem értene egyet ezzel. Teszünk hozzá csili paprikát is az erős szájúak kedvéért. Amikor már szinte jók a húsok, beleforgatjuk a májat is. Ezzel már nem kell sokáig sütni, csak addig, amíg egy májdarabot szétvágva már nem véres a belseje. Meghámozunk néhány krumplit, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Megtisztítunk 3-4 fej vöröshagymát, felkarikázzuk, sós vízben kezdjük el főzni, ami éppen csak ellepi. Cukrot is teszünk hozzá, nem túl sokat. Forrás után egy-két perccel lehúzzuk a tűzről és adunk hozzá egy kis ecetet, ízlés szerint. Már készen is van minden! A hús, a krumpli és a hagyma egy tányéron kívántatja magát. Nincs is más hátra, mint jóízűen elfogyasztani! Jó étvágyat kívánok! |