Szegény ember konyhája - Karfiolleves 2 |
Írta: Timi |
2013. november 11. hétfő, 09:16 |
A karfiolból finom a levest is
Egy fej vöröshagymát kockára vágunk és kevés olajon.. no eddig jutottam. Mert nem pirítjuk, de nem is pároljuk, hanem a kettő között. A dinsztelés szó valahogy nem az enyém, nem is tetszik. Kis ideig hő hatásának tesszük ki . Hát ez legalább egy része az igazságnak. Szóval a tűzhelyre tesszük, kevergetjük és megvárjuk, hogy kevésbé nyers, de még nem sült legyen. Ha ez megvan, akkor megpucolt és felaprított karfiolon kívüli, egyéb leveszöldségeket hozzátesszük és fedő alatt megpároljuk. Ezt azért, mert a karfiol pillanatok alatt megfő, viszont a többi zöldség ezen pillanatok alatt még mindig nyers marad. Viszont, ha túl sokáig főzzük a levesünket, akkor a karfiol apró morzsákra esik. De ha előbb megpároljuk a zöldségeket, akkor minden belevaló egyszerre lesz kész. Szóval a párolásnál jártunk. Ha ez kész, tegyük bele a rózsákra szedett karfiolt és öntsük fel vízzel. Karikázzunk bele fél citromot, sózzuk-borsozzuk, babérlevelezzük.. Az előzmények miatt, nagyon gyorsan megfő. Ezek után egy doboz tejfölhöz tegyünk egy kanál lisztet, majd lassan csorgatva adjunk hozzá a forró leves levéből. Folyamatosan keverjük. A cél, hogy a tejföl lassan és fokozatosan melegedjen hozzá a leveshez. Így talán nem csapódik majd ki.. ( Én mindig reménykedem, de van, hogy mégis. Ez van, ettől még ehető.) Lassan, közben kevergetve adjuk a leveshez a tejfölös habarásunkat. Ha felforrt, főzzük még pár percet, és készen is van! |