Rétes, bolti réteslapból
Nem kell megvetni az olcsó bolti réteslapot! Lehet persze a nagymama receptje szerinti ecettel, zsírral kidolgozott, a nagy konyhaasztalon finoman kihúzogatott, vagy egy egyszerűbb ajánlat szerinti magunk készítette tésztával is próbálkoznunk. Azért nem elég, ha láttunk olyant, aki látott olyant, aki már ezeket csinálta!
Nyugalmunkat megőrizhetjük, ha kész réteslapot vásárolunk, akár a legolcsóbbat is, és megtöltjük! Egy 6 lapos (40x40-es) réteslapból egy nagy gáz tepsire való rétes készülhet.
Készítsük el először a tölteléket!
Egy tepsi estén kétféle töltelék bőven elég! Mondjuk túró és mák!
Mák: 30 dkg darált mákhoz reszeljünk le két almát a nagy lyukú reszelővel, a kisebbik lyukkal egy fél citrom héját. Adjunk hozzá cukrot ízlés szerint, és keverjük össze. Mire a túró töltelékkel elkészülünk, egy nagyon kellemes állagú, engedelmes masszát kapunk.
Túró: 30 dkg túrót keverjünk el egy tojás sárgájával és a habbá felvert fehérjével. A reszelt citromhéj másik felével és a kifacsart citromlével is ízesíthetjük. Adjunk hozzá 10-15 dkg mazsolát, cukrot, vaníliás cukrot, pár csepp rumaromát, de ez nem fontos. Ha túl híg, 2-3 kanál grízt keverhetünk bele, ha túl darabos, tejföllel is lazíthatjuk.
Béleljük ki a tepsit sütőpapírral, és egy nagyon vékony réteg olajat oszlassunk el rajta.
Terítsünk ki egy tiszta konyharuhát, helyezzünk rá két réteslapot, enyhén tejfölözzük meg. Pakoljunk rá egy sáv tölteléket a szélétől 6-8 cm-re. Ezután a konyharuha segítségével tekerjük fel és tegyük a tepsibe. Ha hosszabb a rúd a tepsinél vágjunk le belőle. Ahhoz sem kell ragaszkodni, hogy egy rúdban csak egyféle töltelék lehet. Ha elfogy az egyik fajta, folytathatjuk a másik fajtával. Végül a rudak tetejét kenjük meg tejföllel.
Előmelegített sütőben, 200º C-on szép pirosra sütjük.
A töltelékekkel is megvan a dolog, de megéri, mert az eredmény nagyon finom!
Küldenék belőle gondolati energiával, de már morzsája sincs!{jcomments on} |